Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Controverse en verandering / Re: De verlichting van de Boeddha
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op Gisteren om 19:10 »
Het grote probleem wat betreft de overdracht van “dat wat niet in woorden kan worden uitgedrukt” is dat het feitelijk onmogelijk is. En wat voor legendarische verhalen de ronde doen over de Boeddha, religie gaat immers over de innerlijke geestelijke wereld. Dus kan het niet anders dan dat Gautama zelf heeft getuigd van de strijd met Mara de Boze. Of iemand anders heeft het nadien beschreven naar aanleiding van wat de Boeddha heeft verteld. Of Mara de Boze daadwerkelijk een persoon is, een demon of duivel? Dit soort legendarische beschrijvingen vinden we ook terug bij andere godsdiensten of religies, lees bijvoorbeeld Mattheüs 4 maar eens door in de Bijbel van de christenen. Daar wordt de duivel ook gepersonifieerd. Maar is dat belangrijk? Misschien… Meer van belang is de vraag wat dit soort legendarische verhalen voor een boodschap hebben. Aan de andere kant kan het best zo zijn dat andere mensen dit daadwerkelijk geloven, menen dat Mara de Boze daadwerkelijk een persoon is.

Het is afhankelijk van culturele verschillen, maar ook van persoonlijke verscheidenheid wat de weg naar de waarheid is, of kan zijn. Voor de één is dat aanbidding, voor de ander is dat de weg van kennis en onderzoek, enzovoort. De huidige westerse mens is nogal hoofdgericht, hetgeen betekent dat wij eigenlijk steeds redelijke bewijzen wensen, via redenatie en reductie proberen het kaf van het koren te scheiden. Daarbij zien we over het hoofd, dat we de werkelijkheid als zodanig nooit zullen kennen via het denken, de redenatie, omdat de waarheid en de werkelijkheid niet beredeneerbaar zijn. Natuurlijk kunnen we nadenken, boeken lezen, wetenschap beoefenen, enzovoort. Maar dat speelt zich allemaal af in de wereld van het denkhoofd. We zijn meer dan alleen maar het menselijke denken, terwijl wij zo’n beetje menen dat we de werkelijkheid hebben ingedeeld via redenatie. Maar dat is maar één benadering van die werkelijkheid. Iets wat we vaak over het hoofd zien...
2
Controverse en verandering / De verlichting van de Boeddha
« Laatste bericht door Bodhiboom Gepost op Gisteren om 13:05 »
Beste mensen,

Dus ik zat te lezen in Buddhist Scriptures van Edward Conze, en daarin kwam ik het verhaal van de verlichting van de Boeddha tegen. Dit boek is een vertaling van verschillende bronnen, en doet zijn best om zo dicht mogelijk bij het originele bron materiaal te blijven. Er zitten dus ook veel erg kleurrijke verhalen in. Zo ook deze, waarin Mara bijvoorbeeld word weergegeven als een bestaand, denkend persoon, wiens dochters proberen de Boeddha te verleiden, en wiens legers oprukken naar de mediterende Boeddha, alleen om allemaal te vervagen als de Boeddha de grond aanraakt.

Waar ik dus aan zat te denken is dat zulke dingen best voor kunnen komen in het binnenste van de mens terwijl je mediteert. Maar door de kleurrijke weergave van verhalen in de rest van het boek, bijvoorbeeld over het Pure Land van Boeddha Amitabha, kan je niet zeker weten waar die dingen precies vandaan komen.

Het staat in sterk contrast met bijvoorbeeld de zin “ik heb gehoord...” die veel van de sutra’s inleid, en die toch getuigt van een bepaalde zorgvuldigheid en afstand van de bron. Een verhaal zoals dat over het Pure Land moet ook uit iemand’s mond zijn voortgevloeid, die zegt het persoonlijk te hebben meegemaakt in een visioen of dergelijks.

Ik vind het jammer dat de bronnen van het boeddhisme wat dit soort verhalen betreft niet wat duidelijker zijn over wat waar vandaan komt.

Met zwoele groet,
Bodhiboom
3
Het gewone leven / Re: Het gewone leven ging verder
« Laatste bericht door Kobe Gepost op 23-08-2019 16:15 »
Bedankt maarten, eens tijd om lung ook aan te passen, :)

Zal kijken of Lung Kobe werd. :p
4
Het gewone leven / Re: Het gewone leven ging verder
« Laatste bericht door MaartenD Gepost op 23-08-2019 07:42 »
Welkom terug, Lung.
5
Het gewone leven / Re: Het gewone leven ging verder
« Laatste bericht door Kobe Gepost op 23-08-2019 07:26 »
Ik bekijk het voor één keer positief. :)

Was het forum echt vergeten, :)

6
Het gewone leven / Re: Het gewone leven ging verder
« Laatste bericht door Ujukarin Gepost op 23-08-2019 05:12 »
Oops, dat was natuurlijk niet echt ethisch van die iemand. Ik probeer zelfs op reis bij te houden dat er niet teveel spammers binnendringen, sorry namens de beheerders; hij zou nu gewist moeten zijn.

With folded palms,

<Ujukarin>
7
Het gewone leven / Het gewone leven ging verder
« Laatste bericht door Kobe Gepost op 22-08-2019 22:40 »
Man ik krijg net een bericht van iemand om enkele tb muziek te kunnen downloaden.
Iemand die het via dit forum stuurde.

Enfin, zal er niet op ingaan.

Maar toch wel bedankt, want ik was dit prachtig forum vergeten.
Blij dat ik terug ben.
8
Controverse en verandering / Re: Wat is een westerse boeddhist?
« Laatste bericht door Ujukarin Gepost op 21-08-2019 04:46 »


En dat vind ik nou zo interessant, wat is essentiële dharma? . Echter, wat gebeurt er dan met de dharma?

En dat is nou juist zo fascinerend, want elke selectie die je maakt uit de leer is een anthologie, een samenvatting van delen van de leer, en die kan wel of niet in een nieuw jasje zijn gestoken om hem te ‘moderniseren’.

Klopt. Iedere beoefenaar zal dit voor zichzelf moeten proberen en uitvinden, en dan zien bij welke sangha (z)hij kan passen. En in ieder geval in Triratna staan we zoveel mogelijk open voor voortschrijdend inzicht; 30-40 jaar terug toen onze anthologie ontstond waren er nog geen zaken zoals Internet en quantum-mechanica, en ook die zouden als communicatiekanaal of zelfs meer dan dat waarde kunnen toevoegen. Grosso modo zijn we minder 'radicaal' dan Batchelor, zoiets als Sraddha (vertrouwen in Boeddha) is voor ons belangrijk en daarmee verwerpen we wedergeboorte-over-levens-heen, hoe onbewijsbaar het ook is, i.h.a. niet. Batchelor gooit hier echt het kind met het badwater weg.
Maar we zijn weer veel radicaler dan iedere school die nog vasthoudt aan fulltimers-boven-parttimers, celibatair-als-hoger-doel en noem maar op ;-)

With folded palms,

<Ujukarin>
9
Controverse en verandering / Re: Wat is een westerse boeddhist?
« Laatste bericht door Bodhiboom Gepost op 20-08-2019 13:13 »
Net als Triratna doen ze zo min mogelijk 1 op 1 kopieeren van Aziatische gewoonten en regels en proberen dat stuk van het wiel voor het Westen nieuw uit te vinden, doch allen wel weer leunend op wat zij essentieele Dharma vinden...

En dat vind ik nou zo interessant, wat is essentiële dharma? Je kan zo het boek Buddhist Scriptures van Edward Conze downloaden en lezen, en daarin kom je fantastische verhalen tegen van de Boeddha als superman, die de dharma verkondigd aan goden zowel als mensen. Dat is een vroege vertaling van wat er precies in verschillende oude bronnen staat. Het is compleet het tegenovergestelde van wat je vind in Stephen Batchelor, die veel meer weergeeft een visie op de Boeddha als echt mens.

Je zou kunnen denken, die oude verhalen zijn erop beducht om nieuwe luisteraars te overrompelen, om ze te overtuigen van de bovennatuurlijke kwaliteiten en kennis van de boeddha en zijn monniken. Maar in een wetenschappelijk ingesteld westen werkt die strategie niet, en dus is er een versimpeling nodig, een stap terug naar iets dat dichter bij de realiteit staat. Echter, wat gebeurt er dan met de dharma?

En dat is nou juist zo fascinerend, want elke selectie die je maakt uit de leer is een anthologie, een samenvatting van delen van de leer, en die kan wel of niet in een nieuw jasje zijn gestoken om hem te ‘moderniseren’.
10
Het gewone leven / Re: Spirituele kostwinning
« Laatste bericht door Bodhiboom Gepost op 20-08-2019 12:54 »
Een mooi artikel over de levenswandel van een ander... een Nederlander met Vietnamese wortelen die Aziatische Studies heeft gestudeerd in Leiden, een flink aantal jaren boeddhistisch monnik is geweest bij Thich Nhat Hanh, als geestelijk begeleider heeft gewerkt in de gevangenis, en nu leraar is aan zijn eigen school.

https://www.trouw.nl/nieuws/de-boeddha-in-de-bajes-een-interview-met-geestelijk-verzorger-cuong-lu~beaeef55/
Pagina's: [1] 2 3 ... 10