Auteur Topic: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?  (gelezen 27462 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 607
Re: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #50 Gepost op: 12-11-2018 08:08 »
Beste moesa,

Je wrevel is begrijpelijk. Ik vraag me af of die voortkomt uit mijn woorden want ik heb geenszins gepreekt. Ik heb juist geprobeerd de angel uit het debat te halen door over te stappen op de vraag wat 'beter' is en niet op wat wel of niet 'mag'. Die discussie kan zonder meer neutraal gevoerd worden. Ik heb tot nu toe nog geen argumenten op dit forum gezien vóór vlees eten gezien. (Ze zijn er wel, overigens. Bijvoorbeeld: als er niets ander is.)

Natuurlijk is het niet goed om een ander z'n verhaal af te pakken. We kunnen ons eigen verhaal ernaast zetten, als dat welkom is. Dat is compleet juist en goed gezegd.

De goeie ouwe trouwe etiquette kan ons weer tot steun zijn: als je in voren niet hebt gezegd dat je alleen vegetarisch eet dan is het uiterst onbeleefd om aan tafel pas te weigeren. Als een gast echter ruim op tijd opmerkt iets niet te willen eten (om welke reden dan ook) dan is het niet meer dan beleefd om hier rekening mee te houden. Zo houden we rekening met elkaar en ontrieven we de ander zo weinig mogelijk. Eerlijk gezegd lijkt me nu deze dans, want dat is etiquette als je het goed doet, zonder meer onderdeel van het Achtvoudige Pad.

Met warme groet,

Maarten

Offline Moesa

 • Sangha lid
 • ****
 • Berichten: 315
 • Geslacht: Vrouw
Re: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #51 Gepost op: 12-11-2018 08:49 »
Beste Maarten,

Dank je wel voor dit inspirerend verhaal, heel mooi. Ik begrijp ook de omgeving die er dan op reageert. Die voelen zich dan anders als jij, dat kun je gewoon merken. Als ze vragen hebben, dan zegt dat iets over mij, zeker.

Het is gewoon een heel liefdevol gevoel ( bij mij en dat gevoel is al niet uit te leggen). Wat ik bemerk is dat mensen het dan heerlijk vinden als jij ze gewoon observeert en gewoon hun broodjes rosbief eten. Dan kom je vertrouwt over

Mijn dochter is daar een mooi voorbeeld van. Ze zit een offerslacht van een koe te bekijken met vrienden. Ze uit zich met volle aversie zichzelf en eet een broodje filet american. Voor mij is dat een spiegel. Dit heet ook mens zijn voor haar.

De jongste zei: ik lus vandaag frikadellen. Dan wilde ik haar graag waarschuwen. Wat zegt ze: Hé ik wilde jaren vegatarieer zijn en jullie hebben mij geleerd dat ik het wel moest eten. Ook dat is een spiegel.

Ik weet nog bij beide toen ze erachter kwamen dat het dieren waren die ze te eten kregen. Kinderen ( tenminste die van mij) waren helemaal geschokt. En misschien is dat achteraf wel terecht, dat dit bij kinderen binnenkomt. Wij hebben huisdieren en ze zijn er mee opgevoed, voor hen klonk dieren eten als hun eigen huisdieren eten. Kinderen kunnen die verschillen niet maken. Dat leren wij ze weer aan, dat dit dier wel mag en dit dier niet. En eigenlijk is de vraag: zijn alle dieren om op te eten?

Als mijn kinderen vlees willen eten, dan bak ik het voor ze. Nu ik dat toesta, gaan ze zelf nadenken, zonder enige moeite die ik ervoor hoef te doen. Mijn oudste begint zomaar te zeggen dat ze die dag geen vlees wil. Ze weet niet waarom, maar het voelt voor haar gewoon niet fijn, zei ze. Daar hoef ik niks over te zeggen. Ik vind het niet goed, maar ook niet slecht. Dat vinden is ook dualistisch denken

Warme groet

Moesa
Offline nico70+

 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 922
 • Geslacht: Man
  • Facetten van het Boeddhisme
Re: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #52 Gepost op: 24-01-2019 17:30 »
Beste,

Dit topic begon met de vraag "Moet je als Boeddhist vegetarier zijn?"
Een antwoord op die vraag meen ik gevonden te hebben in Sutta Nipata II.2, verzen 239-252, Amagandha sutta.

Een brahmaan zegt er aan de Boeddha dat deze "onrein voedsel" eet. Met "onrein voedsel" wordt bedoeld voedsel dat niet overeenkomstig de traditie van de brahmanen verzameld wordt. 'Rein voedsel' is groenten en vruchten die in het wild groeien.
De Boeddha geeft als antwoord dat de brahmaan zelf 'onrein voedsel' nuttigt. Want de brahmaan eet rijstgerechten met vlees en gevogelte.
'Onrein voedsel' is volgens de Boeddha niet het eten van vlees of vis, maar wel:
- het kwellen en pijnigen van levende wezens. Stelen, liegen, bedriegen, nutteloze studies, seksuele omgang met de vrouwen van anderen.
- Het hebben van verkeerde meningen, onbeheerst zijn wat betreft zinnelijke genietingen.
- Als men ruw is, meedogenloos, achterbaks, een roddelaar die vrienden schade toebrengt, als men arrogant is, gierig, als men om niemand iets geeft, als men zonder respect is.
- Woede, hoogmoed, koppigkeid, vijandigheid, afgunst, grootspraak, trots, eigendunk, omgang met slechte mensen.
- Als men een slecht moreel gedrag heeft, als men ontkent dat men iets schuldig is, als men een huichelaar is.
- dat is 'onrein voedsel', niet het eten van vlees of vis.

Niet vasten, niet vlees of vis zuiveren iemand die nog twijfel heeft. Maar oprecht en mild moet men zijn, en niet meer gehecht aan iets.

Met vriendelijke groet
Nico
« Laatst bewerkt op: 25-01-2019 06:52 door nico70+ »

Offline Old Bhikkhu

 • Boeddha Forum Favoriet
 • ***
 • Berichten: 69
Re: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #53 Gepost op: 24-01-2019 17:55 »
[Ingetrokken]
« Laatst bewerkt op: 15-03-2019 21:48 door Old Bhikkhu »

Offline nico70+

 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 922
 • Geslacht: Man
  • Facetten van het Boeddhisme
Re: Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #54 Gepost op: 25-01-2019 06:20 »
Beste,

In de leerrede over onrein voedsel onderwees de Boeddha duidelijk dat het eten van vlees of vis geen belemmering is om Nibbana te verwerkelijken. Maar een slecht gedrag in daden, woorden en gedachten is wel een belemmering.
     Men hoeft dus als Boeddhist geen vegetarier te worden. Daarmee is de vraag van dit topic m.i. beantwoord.

Vriendelijke groet
Nico

Offline .

 • Sangha lid
 • ****
 • Berichten: 369
 • Op de plaats van de wond schijnt het licht.
Re:Moet je als boeddhist vegetarier zijn?
« Reactie #55 Gepost op: 17-11-2019 10:16 »
je moet helemaal niets natuurlijk, maar als je kiest voor het pad van de Boeddha (en dat doe je als je jezelf Boeddhist noemt), het pad naar verlichting van jezelf en je omgeving  zul je dus een pad moeten bewandelen dat vrij is van lijden. Als je vlees consumeert, consumeer je angst, stress en pijn....je consumeert lijden.
er is, wat mij betreft, geen discussie over mogelijk!

Planten kunnen ook stress ervaren als ze bijvoorbeeld te droog of te warm staan.
Wat planten er van vinden als ze vermalen worden tussen mijn kiezen, dat weet ik niet.
Maar planten zijn bij consumptie meer 'levend' dan dieren.
Denk bijvoorbeeld maar aan noten of zo.  En of een bloemkool het fijn  vindt om levend afgesneden te worden weet ik ook al niet.

We ontkomen er niet aan om 'lijden' te eten.  Wat beter werkt is je gevoel volgen.  Zou ik een koe persoonlijk willen dood maken?  Zou ik een bloemkool persoonlijk willen afsnijden?  De vragen stellen is de vraag beantwoorden.