Auteur Topic: Hoeveel.....  (gelezen 2402 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lord rainbow

  • Gast
Hoeveel.....
« Gepost op: 16-10-2012 16:26 »
Hoeveel gedachten kun je
tegelijkertijd hebben?

Basho

  • Gast
Re:Hoeveel.....
« Reactie #1 Gepost op: 16-10-2012 19:20 »
Hoeveel gedachten kun je
tegelijkertijd hebben?

Is dit een test, of een quiz? :P U kunt maar één ding tegelijk via het veld der aandacht waarnemen. Uiteraard lijkt het er soms op dat u vol zit met waarnemingen en gedachten die tegelijkertijd optreden, maar dat is een illusie. Menselijke waarnemingen en gedachten spelen zich af door middel van een tijdsverloop, dat is hun inherente waarde. In ons gewaarzijn verschijnen gedachten en verdwijnen ze vervolgens weer. Niets is blijvend. Zelfs de waarneming van een zelf, een “ik” is slechts een gedachte, een idee, zoals wordt aangegeven in zowel de Yoga filosofie als in het Boeddhisme. “De wereld” is niets anders dan een projectie van uzelf, want de scheiding tussen lichaam en geest is volgens de Oosterse leringen fictief en bestaat slechts in de menselijke verbeelding.

We kunnen derhalve slechts onszelf kennen, en “de wereld” en wat we “daarbuiten” ons menen op te merken zijn niets meer en niets minder dan een waarneming van wie we zelf zijn. Dit betekent dat we onafgebroken in de “buitenwereld” projecteren wat we zelf zijn, en dus slechts subjectief kunnen zijn in onze waarneming. Absolute objectiviteit is een waandenkbeeld, iets wat de filosoof Immanuel Kant ook al beweerde. We kunnen “de wereld” niet kennen (das ding an sich), maar slechts wat voor een indruk alles via de zintuigen op mij maakt (das ding für mich). In het Oosten heeft men ingezien dat gedachten slechts een zeer beperkte waarde hebben, maar dat de mens zijn leven behoorlijk laat sturen door het gedachteproces, alsof dat de absolute waarheid zou zijn. De Boeddha geeft aan dat dit niet klopt, dat het geheel van opinies, meningen en overtuigingen van de mensheid slechts Maya is, een luchtspiegeling, een illusie.

Het is de kunst om uit het geloof in deze luchtspiegeling te stappen, daarvoor is meditatie ontwikkeld. Door het gedachteproces los te laten, kan als vanzelf een soort opening in uzelf ontstaan en kan men het gewaarzijn realiseren dat gedachten slechts subtiele spanningen zijn van het eigen geloof in het zelf, het ego. Iemand die in gedachten verzonken is, is gebonden aan de tijd, het tijdsverloop der gedachten. Dat levert lijden op en een geloof in de persoonlijke dood via redenatie door middel van woorden, gedachten, waarnemingen. Iemand die daarentegen het gedachteproces via meditatie beschouwt als relatief, leeft in de eeuwigheid van het nu, omdat er niets te volgen is, geen ideeën om aan vast te houden, niets. Dat kan zeer beangstigend lijken voor de geïnteresseerde leek, omdat immers plotseling elk houvast vervaagt, maar het is het Nirvana voor de Boeddhist.

Met beleefde groet,

Basho :)
« Laatst bewerkt op: 16-10-2012 19:21 door Basho »