Auteur Topic: Filosoferen over emoties: Ik denk dus ik voel  (gelezen 2265 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JG888

  • Verspreider van inzicht
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Filosoferen over emoties: Ik denk dus ik voel
« Gepost op: 25-08-2013 19:49 »
Beste mensen,

Ik wil met jullie een lezing delen van Miriam van Reijen.

Miriam van Reijen (1946) is afgestudeerd in de sociale filosofie, ethiek en cultuur- en godsdienstsociologie. Van 1973 tot 1985 was zij onder andere wetenschappelijk medewerker filosofie aan de Medische Faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen en docent aan diverse beroepsopleidingen voor maatschappelijk werkers en architecten. Na een verblijf van zes jaar in Nicaragua woont en werkt zij sinds 1990 weer in Breda.

Momenteel is zij werkzaam als docent filosofie en ethiek aan de Academie voor Sociale Studies van de Avans Hogeschool in Breda. Daarnaast houdt zij zich de laatste jaren intensief bezig met Spinoza; in het bijzonder met zijn theorie over de passies en met zijn politieke filosofie, waarover zij een proefschrift schrijft. Tevens geeft zij workshops en cursussen, waaronder Filosoferen over emoties, Filosoferen over de goede keuze, Filosofie als levenskunst, onder andere aan de Senioren Academie Brabant (HOVO) van de Universiteit van Tilburg en aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Zij is voorzitter van de Vereniging voor Filosofie Onderwijs (VFO) en bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis. In 1995 kwam haar boek Filosoferen over emoties (Nelissen) uit. Van oktober 1998 tot oktober 2008 had zij een Filosofisch Café in Breda.

Miriam van Reijen deed langdurig onderzoek naar de filosofie van emoties. Emoties komen voort uit achterliggende gedachten, zo stelt zij. Als we negatieve gedachten veranderen, is het misschien niet nodig om meegesleept te worden door woede of verdriet.

http://www.sg.uu.nl/opnames/najaar-2009/oefening-baart-kunst/filosoferen-over-emoties-ik-denk-dus-ik-voel

Ik hoop dat zit bijdraagt aan jullie wijsheid, kennis en uiteraard geluk!
En onthoudt: 'als je zegt dat je pas gelukkig bent als je iets bereikt, dan spreek je dus eigenlijk met jezelf af dat je het nu nog niet bent!'
Over het pad lezen, praten en horen dient enkel ter motivatie & ter verduidelijking van het pad en de beoefening. Het gaat om de beoefening en dus de directe ervaring waardoor er begrip en wijsheid ontstaat. Ga geduldig door met de beoefening zonder verwachtingen en geleidelijk zal je meer begrijpen