Auteur Topic: Hoeveel hindoe was de boeddha  (gelezen 1947 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

lord rainbow

  • Gast
Hoeveel hindoe was de boeddha
« Gepost op: 18-05-2014 09:44 »
In Nederland is ongeveer 1% van de bevolking Boeddhist. Dat zijn ongeveer 170.000 mensen. Boedha is heel erg bekend. Je kunt beelden van Boedha overal aantreffen, in winkels, bij mensen thuis, terrasjes en tuincentra. Wanneer je mensen vraagt waar ze Boedha van kennen dan hoor je het meest dat het iets met rust of meditatie te maken heeft.

Wat niet iedereen weet is dat Boedha’s leer uit de vedische tijd komt waarin het Hindoeïsme in verschillende gradaties aanwezig is. De hoogstaande wijsheid en inzichten van de Veda’s bereikte in die tijd echter niet iedereen en het is de enorme verdienste van de Boedha dat Hij – door te leven als een gewoon mens – zich bewust werd van het feit dat die Vedische kennis begrijpelijk gemaakt moet worden voor iedereen. Van oudsher geloven de Hindoes dat er een avatar (incarnatie) op aarde komt als Adharma regeert over Dharma. Een voorbeeld daarvan is Krishna maar ook de Boedha. Zo lees je in de Gita Govinda dat Boedha de negende avatar van Vishnu en dus Hindoe is. Ook de Vishnu Purana dat geschreven is als een dialoog tussen Parashara en zijn leerling Maitreya is een belangrijke aanwijzing. Parashara was een Rishi (geleerde) van de Rig Veda en Maitreya wordt beschouwd als de latere Boedha.

De relatie van Boedha met het Hindoeïsme is dus zo groot dat je het soms verward met elkaar. De twee levensbeschouwingen zijn verwant aan elkaar maar zijn toch verschillend. Het verschil zit hem in de hervorming en het opnieuw formuleren van een aantal kernpunten van het Hindoeïsme. Boedha heeft volgens de aanhangers een nieuwe religie gesticht gebaseerd op de grondbeginselen van het Hindoeïsme. Veel van Zijn leringen komen uit de Upanishads en vanuit de yoga. Hij onderwees bijvoorbeeld de lotus houding, meditatie en zijn concept over de ziel als realiteit zijn allemaal sterk verwant aan het Hindoeïsme.

De vele legendes die verwijzen naar de relatie met Vishnu als zijnde de negende avatar laat onmiskenbaar Hindoeïstische kenmerken van de Boedha zien. Het is zijn enorme verdienste om de omvangrijke literatuur van de Veda’s – de bronnen van het Hindoeïsme – samen te vatten in zijn veel eenvoudiger en toegankelijker leer. De leer van Boedha is evenals het Hindoeïsme verspreid over de hele wereld. Ondanks deze grote verspreiding is het een feit dat Boedha zelf geboren is in een Hindoeïstische samenleving.

In deze documentaire gaan we in op de vraag in hoeverre het Hindoeïsme van invloed is geweest op ontwikkeling, het leven en zijn uiteindelijke leer van Boeddha .

stream bekijken