Auteur Topic: Vurige Verliezer  (gelezen 1392 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sybe

  • Eerwaarde
  • ******
  • Berichten: 2932
    • Bekijk profiel
Vurige Verliezer
« Gepost op: 03-11-2015 20:57 »

Ik wil graag iedereen waarschuwen voor vurigheid, felheid, agressie, fanatisme.

Uit ervaring weet ik dat je je er zelf aan brandt. Het is geen kwaliteit. Soms kun je zelf wel dat gevoel hebben. Je verdedigt bijvoorbeeld een visie fel, vurig. Het is niet handig. Zo verdedig je niet waarheid.
Dat soort felheid, is mijn ervaring, daar brandt je je zelf aan. Op een dag dan merk je dat, als venijn in je geest. Venijn is als een soort zuur dat op je inwerkt en bijt. Het brandt mentaal. Als zout in de wonde. Pas goed op met felheid, vurigheid, fanatisme, dat zout in de wond.  Onderschat de gevolgen niet van woede, drift, felheid, agressie, vuur.

Misschien vinden vrienden het leuk, je medesporters, wellicht je collega's, misschien zelfs je partner. Ja, al de felheid en dat fanatisme, het heeft veel bewonderaars. Het zal best... 
Nee, doe jezelf (en anderen) een dienst, geef het op en bezie het als iets wat je omlaag haalt, zal doen branden, pijn zal doen. Denk maar aan het woord venijn, dat rijmt op pijn. Ontwikkel aldoor goede wil en liefdevolle vriendelijkheid.

In de hitte van discussie, in de hitte van twist, oplaaiend, ja, dan kun je je sterk voelen, energiek, levend. Je kunt daardoor je felheid ook gaan ervaren/zien als je voordeel. Ja, zelfs vuur beschouwen als goed voedsel. Fout. Denk liever niet zo. Het na-smeulen zal je pijn doen. Deze voeding is vergif.

Soms voel je een soort dwang of plicht bijvoorbeeld iets te verdedigen en vurig te bepleiten waarin je gelooft, waaraan je veel waarde hecht. Je kunt heel fanatiek worden. Alsof je de waarheid zelf verdedigt. Ja, je kunt in vuur en vlam ontsteken. En dat voelt nog goed ook. Rechtvaardiging staat klaar. Ja, het is zo gemakkelijk je eigen ontsteken te rechtvaardigen. Op de één of andere manier is er altijd wel een goede reden voor felheid, agressie, venijn, haat te vinden. Oké, brand dan maar?

Als je eenmaal dat soort vurigheid hebt verzameld lijkt het zo te zijn dat het nog het minst pijn doet als je vurig bent. Dus je zoekt het op ook. Het vuur van twist. Het vuur van felheid. Het vuur van fanatisme. Alsof je het vuur zou kunnen blussen door zelf steeds te ontsteken. De verzameling gloeiende kolen wordt steeds groter.

Siebe, Vurige Verliezer