Auteur Topic: Standaardvragendraad  (gelezen 1137 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenD

  • Gast
Standaardvragendraad
« Gepost op: 10-11-2017 12:27 »
Beste,

Naast dit forum lees ik r/buddhism regelmatig. Het valt me op dat hier met grote regelmaat standaardvragen worden gesteld die kunnen worden beantwoord met een verwijzing naar de sidebar of de FAQ. Nieuwsgierigen nemen niet de moeite om zich in te lezen of komen er niet uit.

Nou kan ik me dat licht voorstellen want de boeddhistische theorie is enorm. Daarnaast kun je wel een oordeel hebben maar er is wel iemand met een vraag. Karuna-metta brengt me ertoe om die toch te gaan beantwoorden. Hoe gaat dat hier op boeddhaforum.nl?

Wat mij opviel toen ik voor het eerst ging lezen is dat het overgrote meerendeel van de posts en de reacties van enkele leden komen. Dat is an sich niet erg maar het kan intimiderend overkomen. Persoonlijk laat deze nama-rupa zich niet zo snel intimideren en ik ben gaan antwoorden en vragen.

Mijn voorstel: zullen we eens nadenken over een topic waarin alle beginnersvragen welkom zijn, hoe vaak ze ook zijn gesteld? Het kan dan mijn dāna zijn en die van anderen om geduldig te antwoorden. Tegelijk scherp je overigens je eigen begrip en leer je bij. Er zou wel een afspraak gemaakt moeten worden, denk ik, dat algemene vragen niet direct vanuit de eigen traditie beantwoord worden. Een vraag over een bodhisattva zou ik op theravadin-wijze kunnen beantwoorden (dankzij dit forum, overigens) en het daarbij kunnen laten. Dat lijkt me niet correct.

Iemand ideeën?

Online Sybe

  • Eerwaarde
  • ******
  • Berichten: 2961
    • Bekijk profiel
Re: Standaardvragendraad
« Reactie #1 Gepost op: 10-11-2017 14:01 »
Goed dat je dit eens bespreekt.

Ik vind het geen probleem dat vragen al eerder gesteld zijn. Ik vind het eerder kwalijk (wat wel eens gebeurt) dat mensen met vragen, meteen woorden doorverwezen naar topics waarin die vraag al eerder behandeld is. Dat voelt voor mij nogal vijandig. Ik vind dat je een vraag ook een nieuwe kans moet geven.
Ik vind ook niet dat nieuwsgierigen eerst dit hele forum moeten door ploeteren om te zien of een vraag al gesteld is.

Een apart topic 'beginnersvragen' hoeft van mij niet.

Wat vind ik toch weer veel

groet

MaartenD

  • Gast
Re: Standaardvragendraad
« Reactie #2 Gepost op: 10-11-2017 16:58 »
Hallo Siebe,

Dank voor je snelle antwoord. We zijn het grotendeels eens, merk ik.

De reden dat ik om een beginnersdraad vraag is meer een marketing-kwestie. De site moet verwelkomend en makkelijk overkomen bij de nieuwsgierige bezoeker als we willen dat mensen blijven hangen. Ik weet trouwens wel dat er uitlegtopics zijn maar die worden vermoedelijk nauwelijks gelezen.

Waar het me om gaat is een equivalent van een groot bord met WELKOM erop.

Met groet,