Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
spiritualiteit divers / Re: Ego als Bron? Cognitie Individueel?
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Vandaag om 12:44 »
Ja, klopt. Ik beleef de Dhamma zelf zo dat de Boeddha leert dat haat, hebzucht en begoocheling heel menselijk zijn en wordt gedeeld door alle wezens. In meer of minder mate.
De Boeddha beschrijft dat ze oorzaken, wortels, zijn van onheil, d.w.z. handelen op basis van hebzucht, haat en begoocheling zal niet voordelig uitpakken voor jezelf en anderen.
Zelfs al zouden er ogenschijnlijk goede vruchten van komen in dit leven, op langere termijn, bezien of meerdere levens, komt er niks heilzaam en goeds voor jezelf uit voort.
Jij weet dit wel maar ik schrijf ook wel wat om gewoon te delen.

Het geweten is ook cruciaal in de Dhamma. Want zonder enige schaamte voor het gaan verrichten van wandaden die kwellen, en zonder enige angst voor de nadelige gevolgen van het verrichten van immorele wandaden, voelt men geen remming het onheilzame te gaan doen. Dan krijg je een sociaal hele onveilige wereld. Dat is geen leefbare wereld voor een mens. Daar leven we eigenlijk al in. Diefstal, bedrog, misleiding, liegen, is zo normaal geworden.

Dat iets ergens vandaan moet komen als het ontstaat is denk ik een manier van denken die niet goed de zaken beschrijft. Als een ziekte gerelateerd is aan  dna, wil dit niet zeggen dat die ziekte uit het dna komt. En als we een langspeelplaats afspelen wil dat niet zeggen dat de muziek die we horen uit de lp komt. Als een vuur ontstaat komt dat ook niet uit het hout of de lucht.
Bij de analyse van hoe zaken voorwaardelijk ontstaan in de sutta's, of dat nu emoties zijn, bewustzijn, gedachten, visies, wordt altijd zo geanlyseerd in termen van condities, zoals je ook wel weet, en niet in termen van ...iets komt daar en daar vandaan...

Ik geloof zelf dat de Boeddha on-wereldlijk was, in die zin dat hij eigenlijk helemaal afstand deed van het idee dat er zoiets als goede haat, goede vijandigheid, goed geweld, goede hebzucht, goede eigenwaan is. De wereld zal daar nooit afstand van doen naar mijn mening en dus ook altijd in een spiraal van lijden ronddraaien. De meeste mensen, vrijwel geen mens denk ik, zal boeddhisme dan ook praktisch vinden. Immers, als iets of iemand onze eigen belangen in de weg staat, dan vindt iedereen het best wel gerechtvaardigd op te treden, desnoods met geweld.
Neem zoiets simpels en dagelijks als je siertuin. Nou, als daar slakken de boel opvreten, dan is het voor veel mensen heel normaal ze te doden. En moraliteit is leuk en aardig maar moet wel praktisch blijven en onze eigen belang ondersteunen. Zo draait de wereld toch rond vind ik. Met Israel ook. Hoe gruwelijk alles ook is, zij voelen zich kennelijk als staat oprecht bedreigd door een land als Iran die ook openlijk hen als grootste vijand , Satan, ziet. Het wereldlijke leven bestaat ook heel erg uit vijand en vriend denken, belangen van vrienden beschermen en niks geven om de belangen van de vijand.

Ach ja, wie gaat echt zover om van dit alles afstand te doen? Niet veel, Dat zag de Boeddha denk ik ook en daarom wilde hij in eerste aanleg niet eens zijn lessen en ontdekkingen delen.
Het staat eigenlijk zover af van wat wij als wereldlijke mensen omarmen. Ik heb daar zelf ook wel moeite mee. Ik dood dan weliswaar de  naaktslakken niet maar vind het wel nare beesten die mijn siertuin verpesten...eigenlijk ook waanzin...alsof de sier belangrijker is dan levende wezens....

Maar goed, ook de leraren van het later boeddhisme, tenminste die ik hoog heb, leren dat je als Dhamma beoefenaar ook prioriteit moet geven aan de Dhamma en niet aan de wereldlijke strevens en moraal. Anders wordt het nooit wat volgens hen. Het is denk ik vooral het niet geloven in wedergeboorte wat dit ondermijnt.  Want als je toch niet de vruchten van je eigen handelen plukt na de dood, en als je dierbaren na je dood best voordeel hebben van je hebzucht, je behoefte aan vergaren, sluwigheden in wereldlijke zin, aan status, winst, waarom zou je dat dan laten?
En hoe erg is dit nou allemaal. Zelf zul je er na de dood nooit wat van merken en je kinderen of geliefden profiteren er alleen maar van....dat..

Het is nogal wat, vind ik, om echt naar de Dhamma te leven en je niet meer te laten leiden door wereldlijke motieven (pijn en plezier, winst en verlies, lof en kritiek, eer en blaam)

Iedereen moet het toch voor zichzelf bepalen. Voor mezelf ben ik wel meer en meer gaan zien dat er ook echt geen voordeel zit in zoveel  strevens en neigingen die in me zitten. Er is toch ook maar een merkwaardig idee van eigen belang in mezelf vind ik. Het slaat vaak nergens op, vind ik. Ook prioriteiten die ik stel (zoals met de slakken) liggen vaak maar raar.


2
spiritualiteit divers / Re: Ego als Bron? Cognitie Individueel?
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op Vandaag om 10:49 »
De Dhammapada (waar jouw citaat uit afkomstig is), geeft een verklaring voor waar het menselijke handelen haar oorsprong heeft, in de geest. Wie onjuiste gedachten koestert, zal daaruit volgend onjuist of zelfs schadelijk gedrag vertonen, gesteld dat de persoon in kwestie inderdaad de geestelijke impulsen volgt en tot daden overgaat. Hetzelfde geldt voor juiste gedachten, die in gedrag tot juiste handelingen zullen leiden. Dit is een nogal karma geladen tekst, waarin oorzaak en gevolg worden verklaard. Eén en één is twee.

Dit klopt, als verklaring en lering, om de leerling ervan te doordringen hoe oorzaak en gevolg werken en hoe geestelijke neigingen tot gedrag en handelingen kunnen leiden. De ethische verantwoordelijkheid voor je eigen daden wordt verklaard, en dat is goed. Echter, de geest zelf wordt niet verklaard, omdat dit immers niet mogelijk is. Waar komen schadelijke gedachten, emoties, en dergelijke vandaan? De meest voor de hand liggende verklaring in het boeddhisme lijkt het karma dat afkomstig is van vorige mensenlevens, door de wedergeboorte. In het boeddhistische systeem is dit een kloppend en consistent verhaal.

Echter, je kunt ook verkeerde of onzuivere gedachten hebben en daar niet in mee gaan. Hoeveel gedachten of neigingen en emoties e.a. drijven er niet langs in ons bewustzijn? Talloze. Als we overal aan toe zouden geven zou de chaos onoverzienbaar zijn. Dat laat onverlet, dat mensen onder bepaalde omstandigheden toch overgaan tot ethisch onjuist, of zelfs schadelijk gedrag. Terwijl ze weten dat ze verkeerd bezig zijn, in vergelijking met wat de culturele wetten voorschrijven in een bepaalde samenleving. Waarom zet iemand zijn of haar schadelijke gedrag dan toch door?

Vaak is het zo dat mensen ingaan tegen de maatschappelijke (of religieuze) normen en waarden, omdat ze een andere opvatting hebben over wat goed is en wat kwaad. Ze hangen meestal afwijkende ideologieën aan, zoals complotdenkers, anti-vaccinatie aanhangers, of dat men geïnspireerd is door een bepaalde leer of zelfs door een film of boek. Die inspiratie kan letterlijk hun levensdoel zijn en zelfs tot terrorisme leiden, als dit ook nog eens gevoed en onderschreven wordt in sociaal verband door sommige verkeerde groeperingen. Daarbij meent men aan de "goede" of juiste kant te staan, waarbij zelfs het overgaan tot geweld niet is uitgesloten.

Vrijwel niemand doet iets uit kwade bedoelingen, steeds denkt men dat men opereert vanuit het "goede" zoals men dit opvat en gelooft wat dat goede zou zijn. Ook al gaat dit in tegen elke medemenselijkheid. Soms ligt hier hebzucht of het willen hebben van macht aan ten grondslag, maar de ander wordt opgelicht of zelfs mishandeld, omdat die ander immers niet tot de ideologische groep behoort van waaruit men zelf opereert.

Dit kan groteske vormen aannemen, zodat zelfs een hele natie destructief kan worden in haar handelen, allemaal in het kader van wat men als "goed" en als "kwaad" definieert.
3
spiritualiteit divers / Re: Vinger die naar de Maan Wijst?
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Vandaag om 10:14 »
Stanislav Grof wordt de godfather van de LSD drugs genoemd. Dat geeft toch zeer ernstig te denken. Religie en drugs gaan niet (en nooit) samen. Wie meent dat dit wel zo is, bevindt zich op een gevaarlijke en heilloze weg.

Gautama de Boeddha waarschuwt in zijn leringen dat je geen bedwelmende middelen moet gebruiken, het is zelfs expliciet opgenomen in zijn leefregels.

Drugs roepen illusies in het leven en werken problematisch gebruik en verslaving in de hand, het is een duister verlengstuk van de menselijke begeerte. Wees verstandig en doe het niet. Volg in de waarachtige religie de weg die je wordt aangeboden, met name bijvoorbeeld via het boeddhisme. En volg de daarbij horende leefregels, ze zijn er niet voor niets.

De spirituele zoektocht lijkt een soort ratrace naar het ultieme, de werkelijkheid an sich. Alles wordt ingezet.

Of iemand hiertoe bewogen wordt door een oprechte wens een einde te maken aan lijden en ook anderen te kunnen bijstaan, is de vraag. Of wordt iemand puur bewogen door de honger naar kennis en eigenaarschap van die kennis? Ik denk wel dat het verschil maakt wat je hierin drijft.

Mijn indruk (indruk) is: voor wie lijden nauwelijks een persoonlijke realiteit is,  die hongert naar kennis. Voor hen wordt kennis het hoogste goed en doel. Maar met kennis als hoogste goed en doel is de kans heel klein, volgens mij, dat echt een einde komt aan eigenwaan. Immers, het streven is om eigenaar te worden van kennis. Kan zoiets nou echt de indruk dat er een zelf is en  eigendommen van een zelf, wegnemen, en zo een begrip van leegte voortbrengen?

4
spiritualiteit divers / Ego als Bron? Cognitie Individueel?
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Vandaag om 09:49 »
Ik denk dat de sutta's het zo portretteren:

Mentale, verbale en fysieke activiteit heeft geest als voorloper:

"De geest is de voorloper van alle dingen, de geest is hun leider, ze zijn door de geest geschapen. Als iemand spreekt of handelt met onzuivere gedachten, volgt lijden dat daardoor is veroorzaakt, zoals het wiel de hoef van de os volgt".
De geest is de voorloper van alle dingen, de geest is hun leider, ze zijn door de geest geschapen. Als iemand spreekt of handelt met zuivere gedachten, volgt geluk dat daardoor is veroorzaakt, zoals iemands schaduw die hem nooit verlaat
" (dhp1 en 2, bron: sleuteltotinzicht)

In die geest kan nog begoocheling, hebzucht en haat wortelen. En eenmaal getriggerd gaat dit een rol spelen in het cognitieve proces. Of het is ontworteld en speelt geen rol meer.

Cognitie lijkt me iets individueels. Als in de geest geen hebzucht, haat en begoocheling meer functioneert, is cognitie dan niet meer iets individueels? Is de manier waarop zintuiglijke data wordt verwerkt niet altijd iets individueeels? En als in die cognitie geen hebzucht, haat en begoocheling meer functioneert is ook dat niet iets individueels?

Hoe dan ook, de suttas leren mijns inziens dat als hebzucht, haat en begoocheling een actieve rol gaan spelen, wordt de manier waarop iets wordt gekend vertekend. Er is nu een verkeerde visie in de geest. Een onjuist begrip van zaken. Boeddha zag dat dit lijden niet doorbreekt. Het is nu niet dat Ego ons beweegt maar dit  verkeerd begrip van zaken is leidend. Ik vind dit heel wat anders. 
Want als je Ego gaat opvatten als een soort eerste beweger dan is dat precies wat de Boeddha bestreed.

Ik denk ook dat de sutta's leren dat het ontstaan van bewustzijn  (de momenten dat iets bewust wordt waargenomen, opgemerkt, gevoeld, gekend, gezien, gehoord) zelf een vorm van activiteit is, van beroering, van lijden. Je zou kunnen denken dat beroering pas ontstaat nadat we iets willen of niet willen voelen of waarnemen. Maar mijns inziens gaan de Pali suttas dieper dan dat. Tuurlijk speelt reactiviteit ook een rol in de Dhamma en het ontstaan van lijden maar het gaat dieper in de Pali sutta's, vind ik.

5
spiritualiteit divers / Re: Vinger die naar de Maan Wijst?
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op Vandaag om 08:25 »
Stanislav Grof wordt de godfather van de LSD drugs genoemd. Dat geeft toch zeer ernstig te denken. Religie en drugs gaan niet (en nooit) samen. Wie meent dat dit wel zo is, bevindt zich op een gevaarlijke en heilloze weg.

Gautama de Boeddha waarschuwt in zijn leringen dat je geen bedwelmende middelen moet gebruiken, het is zelfs expliciet opgenomen in zijn leefregels.

Drugs roepen illusies in het leven en werken problematisch gebruik en verslaving in de hand, het is een duister verlengstuk van de menselijke begeerte. Wees verstandig en doe het niet. Volg in de waarachtige religie de weg die je wordt aangeboden, met name bijvoorbeeld via het boeddhisme. En volg de daarbij horende leefregels, ze zijn er niet voor niets.
6
spiritualiteit divers / Wijsheid en Ervaringen
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Gisteren om 13:34 »
Stanislav Grof zegt dus duidelijk: Het gaat niet om het rigide scheiden van ervaring en wijsheid.

Ik denk dat het goed is te weten dat er niet vanzelfsprekend wel wijsheid aanwezig is samen met wat wordt beleefd aan gewaarwordingen, emoties, gevoelens etc. Net zoals er ook niet altijd mindfulness bij aanwezig is. Het is vrij zeldzaam zelfs. Vrijwel iedereen beschouwt en beleeft immers gewaarwordingen, emoties, gevoelens etc. als 'dit ben Ik, dit is van-mij, dit is mijn zelf'

Juist de manier waarop wij zaken beleven, is vrijwel voortdurend beïnvloed en qua perceptie vertekend door van alles wat automatisch in ons opwelt.
Er wordt zo snel een betekenis aan gegeven dat we niet eens meer door hebben dat het die betekenis van zichzelf niet eens heeft en op geconditioneerde wijze er aan wordt toegevoegd.
Dit gaat veel verder dan subjectiviteit. Ook waarnemingen die we vrijwel allemaal delen, zoals gras is groen, is betekenis, interpretatie. Ook dat is perceptie nog los van wat je er emotioneel of sentimenteel bij voelt.

Ook waarnemingen van een grenzeloze ruimte, grenzeloos bewustzijn, 'een sfeer van Nietsheid' zag de Boeddha zo volgens mij. Het valt nog altijd in de sfeer van perceptie. Alles wat je dan ook maar waarneemt visueel, auditief, olfactorisch, gustatorisch, tactiel en mentaal is zo volgens mij. Oftewel...de zes vormen van zintuiglijk bewustzijn hebben nooit een werkelijkheid an sich tot object van kennis. En eigenlijk is het zinloos te discussiëren over welke perceptie juist is. Als een dier gras als grijs ziet, is dat dan onjuist, en groen juist. Onzinnig natuurlijk.
Maar net zo is het toch eigenlijk met onze perceptie van andere mensen, objecten, situaties? Het is een belevingswereld die geheel voorwaardelijk ontstaat en waar geen absolute waarheid in te vinden is maar besef dat maar eens elk moment. Maak van perceptie maar eens nooit meer de absolute waarheid. Kijk maar eens hoe vaak dat toch gebeurt in de beleving.

7
spiritualiteit divers / Aanslaan, Resonantie, Kamma, Erfgenaam van Kamma
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Gisteren om 09:24 »
Boeddha-activiteit verwijst in de context van het besproken forumtopic naar het idee dat alle handelingen of activiteiten spontaan ontstaan uit ‘de Bron’ of het Universele Bewustzijn, en niet uit een persoonlijke wil of ego. Volgens deze visie zijn het niet wij als individuen die handelen, maar zijn onze daden uitingen van een onpersoonlijke, universele stroom van bewustzijn. Dit idee is sterk beïnvloed door non-dualistische stromingen zoals Advaita Vedanta (bijvoorbeeld Ramesh Balsekar), maar wordt ook in sommige boeddhistische stromingen herkend.

Hier neem ik nu afstand van. Er zijn misschien boeddhistische scholen die het zo zien.
Haha, ja dat begrijp ik dat ja daar afstand van neemt!  ;D

Ik besef heel goed dat de mysticus in ons aanslaat op het idee dat als we maar zelf geen begeerte hebben en geen Ego, geen Klein Zelf... nu de Wil van het Universum, van het Grote Zelf, het Absolute, God, het Ene, ons beweegt. En we in ware zin een voertuig zijn van alles wat wijs, verlicht, waar, goed en mooi is. Spontaan en moeiteloos.

Mijn innerlijk mysticus slaat er al jaren op aan. Alleen, als je ergens op aanslaat, en er dus een onderbewuste connectie is ontstaan,  is het dan ook waar of is Mara actief? Ik meen te zien dat wij aanslaan,  of iets bij ons resoneert, waarmee we een karmische connectie hebt. Dit draait altijd om lading.
Ik geloof zelf dat dit geen zuivere connectie is maar dit ligt nog op het vlak van indrukken en begoocheling.

In de praktijk zie je ook dat wat bij mensen resoneert, aankomt, erg verschilt. Dit is de werking van karmische erfenis volgens mij. Iets is bij ons, en dat veroorzaakt dat we wel aangetrokken worden tot dit en niet tot dat en dat dit wel resoneert en dat niet. Het heeft nooit wat met waarheid te maken denk ik maar met lading.

Wat in ons resoneert komt van een laag van informatie die niet onbeladen is. Als dan die karmische beladen info als een soort zaad in het onderbewuste ontkiemt komen we in de ban omdat het voelt als waar. Het wordt soms zelfs hart-kennis genoemd maar dat is het precies niet.

Hier speelt denk ik geen zuiver hart. Juist als iets resoneert, moet je denk ik alert en wakker worden en het verstaan als karma dat zich bezig is uit te werken.
Je bent gewoon door het verleden gekaapt dan en verbonden met iets waar lading aan vast zit.

Ik heb dit een heel heftig meegemaakt met een vrouw. Ik kwam een heel groot warenhuis binnen en heel in de verte zag ik een vrouw, veel te ver weg om te herkennen of zelfs maar details te zien in uiterlijk. Maar ik maakte zo'n sterke connectie. Ik zie dit als een connectie uit een vorig leven, karmische connectie. Helaas heb ik dit maar gewoon laten passeren. Achteraf had ik die vrouw willen naderen en oog contact maken en zien wat er met haar gebeurde. Dit was allemaal geheel anders dan een normale aantrekkingskracht die ik als mannetje kan voelen voor vrouwen. Ik heb het ook nooit meer zo beleefd. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het onderbewuste zulke connecties maakt. Jouw Pad langs verschillende leraren is ook geen toeval. Het is niet  toevallig dat je juist die leraar ontmoet en geen ander of aangetrokken wordt tot die religie en geen andere.

Maar ergens is het allemaal ook onzuivere bewogenheid.

Voor de ene resoneert dit als waar, voor een ander iets anders. Wat zegt het allemaal? Ik denk dat altijd wel iets van karma speelt in zulke zaken, iets van lading. Ook in hoe mystiek in/met ons resoneert.

Ik vind het vooral nodig te erkennen dat connecties op onderbewust niveau spelen en worden gemaakt. Ze zijn niet eens onze bewuste keuzes. En zo geven ook de onderbewust gemaakte connecties richting aan ons leven en heerst ook echt kamma over ons, en bepaalt echt welke wending ons leven neemt. Het is maar net welke verbinding onderbewust wordt gemaakt en uitgewerkt. Iedereen is eigenaar en erfgenaam van zijn kamma noemde Boeddha dit.





8
spiritualiteit divers / Vrede door?
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Gisteren om 07:26 »
Je hoeft er niet steeds op te hameren dat mijn hart nog een wildernis is, want daar ben ik open over. Mijn hart wekt nog haat, hebzucht en begoocheling op.
Je wilt het waarschijnlijk tegen me gebruiken, maar is niet nodig. We kunnen heus wel normaal met elkaar spreken, toch?

Intuitie en Wijsheid

Ik weet niet hoe het kan dat sommige mensen een bepaalde spirituele gave hebben. Het schijnt zich te kunnen ontwikkelen maar veelal hoor je van mensen dat ze van kindsafaan al bepaalde niet normaal gedeelde ervaringen hadden. Ik weet niet of dit ook voor Francois gold?

Kennelijk waarschuwt ook de Bijbel met het verhaal van koning Saul, zoals je aanhaalde, naar de kans dat gaven alleen maar leiden tot meer eigenwaan. Dank voor delen. De groei van begoocheling en corruptie van het hart, in boeddhistische termen. In de Pali suttas staat hetzelfde over kennis en visie. Het stijgt makkelijk naar het hoofd. Het lijkt me ook alleen maar goed dat iemand hier zelf oog van heeft. Ook dat is wakker leven, mindfulness, bewustheid.

Dat intuïtie de taal van de natuur is zegt mij niet zoveel. Ook verlangen, verleiding en bedwelming en begoocheling zijn de taal van de natuur. Wat zegt zoiets? Wijsheid is juist niet de taal van de natuur maar overstijgt dat. Het ziet de listen van Mara die over heel de natuur heerst, de hele wereld. Het is niet dat ik intuïtie niet speciaal vindt, en mooi, maar het wijsheidsoog is mijns inziens niet intuïtief.

Kennis die Boeddhas ontwaken behelst

Je vraagt me wat de Boeddha zag. In de Pali overlevering wordt hierover verteld dat de Boeddha tijdens het ontwaken onder de Bodhiboom drie soorten ware kennis opkwam:

-kennis van zijn eigen vorige levens, toen heette ik zus en zo, leefde zus en zo, maakte dit en dat mee etc.
-kennis van hoe wedergeboorte werkt op basis van de combinatie van visie en wilsformaties zoals plannen intenties en neigingen/inclinatie die wezens hebben (niet alleen mensen).
-kennis van de vier edele waarheid: het lijden in samsara (van alle wezens en niet alleen mensen), de herkomst of oorzaak (drie soorten begeerte), de beëindiging van diezelfde begeerten realiseerde hij, en hij zag het Pad dat lijden beeindigd. Dit is hetzelfde als kennis van de bezoedeling, de oorzaak, het einde, en de weg om de corruptie uit het hart te halen, de pijl uit het hart te trekken.

Boeddhisten leggen dit alles verschillend uit. Net zoals in elke religie zijn er allemaal scholen ontstaan, en is de gemeenschap versplinterd. De situatie is nou eenmaal zo dat als je wilt horen, weten, wat de Boeddha onderwees en realiseerde je verschillende verhalen te horen krijgt. Ik vond dit nogal vervelend maar zo is het nou eenmaal.

Wat is Lijden in de Sutta's?

In de Pali sutta's wordt niet overgeleverd dat Boeddha alleen sprak over het specifiek soort lijden van mensen. Hij zag lijden ook niet alleen als het mentale leed wat mensen kunnen hebben. Zoals het leed dat samenhangt met de afkeer/weerzin als de zaken niet zo gaan als we willen. De sutta's leren nergens dat dit het enige lijden is dat eindigt bij volledige verlichting.

Als je lijden ziet als enkel iets psychologisch, bijvoorbeeld:
1.  de afkeer/wanhoop/verdriet wat je voelt als je iets verliest wat je dierbaar is,
2. het mentaal lijden wat je ervaart als je gevoegd wordt bij wat je niet wilt,
3. de druk van leven met een Ego-besef

...tuurlijk, dan is overgave de oplossing en moet dat Ego besef weg. Maar lijden is wat anders in de Pali overlevering dan alleen maar dat soort lijden. En ook de oorzaak ligt anders. De oorzaak zijn drie begeertem. Deze zijn altijd gericht of gebaseerd op een positief soort toekomstscenario voor onszelf...iets waar we naar uitkijken: Straks lekker zintuiglijk genieten van dit of dat, straks na de dood eindelijk in de hemel  en alleen maar gelukzaligheid ervaren of eeuwig bestaan, en straks lekker dood en eindelijk niks meer voelen. Een vrouw op tv. (dementie dacht ik) die euthanasie wilde plegen sprak hierover als foetsie weg. Het idee dat met de dood alle ervaringen voor altijd stoppen. Samengevat, hedonisme, eternalisme, en annihilationisme drijft ons dan.
De begeerte die lijden juist niet eindigt maar continueert, is verbonden met die verkeerde levensinstellingen of begrip van zaken. Het is altijd verbonden met iets waar we naar uitzien, ons in verheugen. Dat is het gekke. Wat we zien als oplossing voor lijden is juist de oorzaak dat de lijdenspiraal waarin we zitten, niet eindigt.

Boeddha's leer maakt ook een einde aan reactiviteit volgens de sutta's maar het belangrijkste is dat de drie soorten begeerte die alle gebaseerd zijn op onjuist begrip van zaken stoppen, volledig eindigen. Met wortel en tak worden uitgetrokken. Begoocheling is eigenlijk je in iets verheugen wat je eigenlijk helemaal niet goed doet. Wat helemaal geen oplossing is.

Maar het lijkt er wel op dat niet veel mensen verbinding voelen met dit onderricht maar wel met lijden als iets psychologisch ipv iets existentieels. Ik denk dat het existentiele niveau het meest diepzinnig begrip van de Dhamma is. De oorzaak van lijden is niet reactiviteit maar die verkeerde visies, die vorm van verheugenis, dat uitkijken naar iets, die begeerte wat helemaal niet lijden eindigt en verbonden is met verkeerde visie.

Scenario's

Als ik in staat zou zijn, stel, om verzet tegen mijn persoonlijke aftakeling, ziekte, verlies, dood op te geven, maar ondertussen me verheug en verlang naar mijn geboorte in een eeuwige hemel of de vereniging met God, dan geloof ik er niks van dat de Boeddha hier leert dat dit een werkelijk doorbreken van de lijdenspiraal is. En als iemand vrede heeft met wat er met hem/haar gebeurt, zich vastklampend aan het perspectief dat straks met de dood eindelijk voor altijd alle ellende zal eindigen, dan geloof ik niet dat de Boeddha zou zeggen dat deze persoon werkelijk de lijdenspiraal heeft doorbroken.

Ik wil niet verdelen en veroordelen maar dat iemand vrede heeft met zaken wil niet zeggen dat het hart echt gezuiverd is van hebzucht, haat en begoocheling.
9
👉 Conclusie:[/size][/font]

Ja, Grof en de Boeddha zeggen vergelijkbare dingen over het relativeren van het vormloze, maar Grof voegt een psychologisch kader toe, terwijl de Boeddha strikt niet-conceptuele bevrijding benadrukt. Balsekar blijft dan weer in het non-dualistische "Bewustzijn als enige realiteit".


Het belangrijkste vind ik is dat de Pali suttas bevrijding niet zien als een soort spiritueel incident, een ongelukje, een bepaalde ervaring, iets tijdelijks. Nee, bij bevrijding is het hart, vaak geleidelijk, bevrijd door wijsheid van alle neigingen om zelfs maar hebzucht, haat en begoocheling te kunnen voortbrengen. Hierbij moet je niet denken aan een leeg hoofd hebben want een leeg hoofd heeft niks te maken met een van hebzucht, haat en begoocheling bevrijd hart. Een leeg hoofd hebben betekent ook beslist niet dat er nu vanzelf wijsheid is.
Zo snugger ben ik nog net.



10

Mensen leren van jongsafaan allerlei manieren aan om maar vredig over te komen maar hun hart is een wildernis. Mijn hart is ook nog een wildernis. Genoeg.
Hier zie, Artificiële-intelligentie's antwoord op twee vragen van mij:


1) wat bedoelt iemand in boeddhistische context met te zeggen dat zijn hart nog een wildernis is?

Wanneer iemand in een boeddhistische context zegt dat zijn hart nog een wildernis is, bedoelt die persoon meestal dat zijn innerlijke wereld nog onrustig, ongecultiveerd, en vol verwarring, verlangens en verstorende emoties is. In het boeddhisme wordt het hart (of de geest, vaak aangeduid met het Pali-woord citta) gezien als iets dat gecultiveerd of tot rust gebracht kan worden door beoefening, zoals meditatie en het ontwikkelen van wijsheid en mededogen.

De metafoor van de wildernis verwijst naar een toestand waarin het hart nog niet tot kalmte, helderheid en inzicht is gebracht. Het is als een ongetemd landschap, vol onvoorspelbare emoties, gehechtheden en afkeren, waar men gemakkelijk verdwaalt of overweldigd raakt. Dit staat tegenover een hart dat gecultiveerd is: open, helder, liefdevol en vrij van de verwarring die lijden veroorzaakt.

In boeddhistische termen betekent het dus dat de persoon nog niet volledig ontwaakt is uit de “waas” van onwetendheid en verwarring, en dat het proces van innerlijke zuivering en het loslaten van gehechtheid en afkeer nog gaande is. Het erkennen van deze “wildernis” is een belangrijk inzicht op het pad, omdat het de eerste stap is naar het cultiveren van het hart en het ontwikkelen van de kwaliteiten die leiden tot bevrijding en innerlijke vrede.


2) wat zou Stanislav Grof toelichten?

Stanislav Grof zou bij de metafoor van een “hart dat nog een wildernis is” waarschijnlijk een diepgaande psychologische en spirituele duiding geven, geïnspireerd door zijn werk rond bewustzijn en transpersoonlijke psychologie.

Grof benadrukt dat de menselijke psyche veel dieper en complexer is dan de traditionele psychologie erkent. Hij ontwikkelde een uitgebreide “cartografie” van de psyche, waarin niet alleen persoonlijke en biografische lagen, maar ook perinatale (rond geboorte) en transpersoonlijke (voorbij het persoonlijke zelf) niveaus een rol spelen. Volgens Grof kunnen onbewerkte, chaotische of verwarrende innerlijke toestanden—zoals gesymboliseerd door een “wildernis”—voortkomen uit onverwerkte ervaringen, trauma’s of diepere existentiële thema’s die hun wortels hebben in deze verschillende lagen van de psyche.

Grof zou toelichten dat het “temmen” of cultiveren van deze innerlijke wildernis een proces is van bewustwording, integratie en transformatie. Dit kan plaatsvinden via diepgaande ervaringen in veranderde bewustzijnstoestanden, zoals die worden opgewekt door ademwerk (holotropic breathwork) of psychedelische therapie, waarin verdrongen of vergeten materiaal uit het onbewuste naar boven kan komen en geïntegreerd kan worden. Volgens Grof is het doel niet het onderdrukken van deze wildernis, maar het verkennen, begrijpen en uiteindelijk overstijgen ervan, waardoor het hart open kan bloeien voor liefde, inzicht en eenheidservaringen met het grotere geheel.

Samengevat: Grof zou de “wildernis van het hart” zien als een uitnodiging tot innerlijk onderzoek en transformatie, waarbij de confrontatie met chaos, pijn en verwarring uiteindelijk kan leiden tot persoonlijke en spirituele groei, heling en een dieper besef van verbondenheid met het universum.


https://www.perplexity.ai/search/wat-bedoelt-iemand-in-boeddhis-WFFtRhN_SQOpstmWIxVM2Q
Pagina's: [1] 2 3 ... 10