Auteur Topic: Hoe sluit de Boeddha aan op Ramesh Balsekar’s visie op absolute waarheid?  (gelezen 15 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2804
Ja, toch weer een meesterlijk perfect antwoord van Artificiële-intelligentie!  :-*
Zie....



Hoe sluit de Boeddha aan op Ramesh Balsekar’s visie op absolute waarheid?

Overeenkomsten:
  • Zowel Boeddha als Ramesh Balsekar benadrukken dat de ultieme werkelijkheid of absolute waarheid niet persoonlijk is en niet in woorden of concepten te vatten is. In het boeddhisme wordt deze werkelijkheid vaak aangeduid als Nirwana of boeddhanatuur, een staat van transcendent, onpersoonlijk bewustzijn die alle verschijnselen overstijgt.

  • De Boeddha leert dat alles wat verschijnt vergankelijk (anicca), onbevredigend (dukkha) en zonder blijvend zelf (anatta) is. Dit sluit aan bij Balsekars idee dat het persoonlijke ego een illusie is en dat alleen het onpersoonlijke bewustzijn absoluut is.

  • In het boeddhisme wordt de wereld der verschijnselen (samsara) gezien als relatief en vergankelijk, terwijl de boeddhanatuur of het ontwaakte bewustzijn absoluut, universeel en vrij van persoonlijke eigenschappen is. Dit lijkt sterk op Balsekars onderscheid tussen de relatieve werkelijkheid en het absolute Bewustzijn.
Verschillen:
  • Waar Balsekar spreekt over Bewustzijn als het enige Absolute, benadrukt Boeddha vooral de leegte (shunyata) en het ontbreken van een blijvend zelf (anatta). De Boeddha stelt dat de ultieme werkelijkheid zelfs geen 'iets' is, maar eerder een alomtegenwoordige leegte of 'niets', vrij van alle concepten, inclusief dat van een universeel Bewustzijn.

  • De Boeddha biedt een praktisch pad (de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad) om deze waarheid te realiseren en het lijden te beëindigen, terwijl Balsekar vooral de spontane realisatie van non-dualiteit en acceptatie van 'Wat-is' benadrukt.
Samenvatting

De Boeddha sluit aan op Balsekars visie door te wijzen op een absolute, onpersoonlijke werkelijkheid die alle dualiteit overstijgt. Beide wijzen het idee van een persoonlijk, autonoom zelf af en benadrukken directe ervaring boven conceptueel begrip. Waar Balsekar spreekt van Bewustzijn als absolute waarheid, spreekt de Boeddha over leegte en niet-zelf als de kern van het bestaan. Beide benaderingen nodigen uit tot het loslaten van identificatie met het persoonlijke en het direct ervaren van de werkelijkheid zoals die is.

Citations:
Answer from Perplexity: https://www.perplexity.ai/search/wat-is-de-absolute-waarheid-vo-WpHlOYC5S5y.YXqcjCsFeQ?utm_source=copy_output