Auteur Topic: De leegte laten (vipassana meditatie) - Henk Barendregt  (gelezen 4223 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JG888

  • Boeddha Forumganger
  • **
  • Berichten: 158
Beste mensen,

Hierbij wil ik jullie een lezing laten zien waardoor ik o.a. ben begonnen met mediteren.
Ik hoop dat het jullie zal inspireren en bijdraagt aan kennis, wijsheid en geluk!

Henk Barendregt (1947) is lid van de Academia Europaea en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aldaar in 1971 op de grondslagen van de wiskunde bij D. van Dalen en G. Kreisel. In 1984 verscheen zijn boek over de lambda calculus, dat later werd vertaald in het Russisch en Chinees. In 2002 ontving Barendregt voor zijn werk de Spinozapremie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Naast zijn wetenschappelijk werk speelde hij pauken in het USC, USKO en UMA, in de laatste twee muziekgezelschappen nog recentelijk. Hij beoefende zenmeditatie bij Kobun Chino (1938-2002) en daarna Vipassana Meditatie bij Phra Mettavihari (1942-2007). Door laatstgenoemde werd hij in 2006 gekwalificeerd als Vipassana leraar.

Prof. Henk Barendregt, hoogleraar in de wiskunde en informatica, verbindt inzichten uit de vipassana yoga met een levenskunst voor de hedendaagse drukke consumptiemaatschappij. Hoe ga je om met dingen waar je geen controle over hebt, zoals ziekte of een relatiebreuk? Hoe biedt je weerstand aan alle verleidingen die afgevuurd worden?

http://www.sg.uu.nl/opnames/najaar-2009/oefening-baart-kunst/de-leegte-laten?ln=en
Over het pad lezen, praten en horen dient enkel ter motivatie & ter verduidelijking van het pad en de beoefening. Het gaat om de beoefening en dus de directe ervaring waardoor er begrip en wijsheid ontstaat. Ga geduldig door met de beoefening zonder verwachtingen en geleidelijk zal je meer begrijpen

Offline Marcel

  • Eerwaarde
  • ******
  • Berichten: 2987
Re: De leegte laten (vipassana meditatie) - Henk Barendregt
« Reactie #1 Gepost op: 21-03-2017 20:13 »
...link is niet meer werkzaam....