Auteur Topic: Sri Ramakrishna  (gelezen 3489 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nathan

  • Gast
Sri Ramakrishna
« Gepost op: 02-10-2015 09:49 »
'Waarom ontaarden godsdiensten? Regenwater is zuiver, maar wanneer het over de daken is uitgestroomd en door de stegen gevloeid, verliest het zijn zuivere helderheid.'

- SRK

Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Eerwaarde
  • *
  • Berichten: 5315
Re: Sri Ramakrishna
« Reactie #1 Gepost op: 02-10-2015 10:33 »
Ontaarding is een soort natuurlijk gegeven van de geest voor alle wezens in samsara. Dit is niet typisch voor godsdienstige mensen of niet-godsdienstige maar voor alle levende wezens. Allemaal ontaarden we voortdurend. Geest bezoedelt zichzelf. Daar is niet één oorzaak voor aan te wijzen maar de meest fundamentele is onwetendheid.

Als oorzaak stijgt het uit boven alle godsdiensten, culturen, tradities. Fundamentele onwetendheid beheerst in wezen elk wezen. Fundamentele onwetendheid verwijst naar het ontbreken van directe kennis of ervaring van de lege, heldere en dynamische of onbelemmerde natuur van geest. Omdat deze kennis ontbreekt,  overheerst bij wezens de perceptie dat geest een waarnemer is, een persoon, een getuige, iemand, een persoonlijk zelf. Er wordt wel gezegd dat deze smet al sinds eindeloze tijden samen met de zuiverheid van geest bestaat, zoals ook samen met zuiver goud ook al sinds eindeloze tijd goudaanslag bestaat.

Het is belangrijk hier geen godsdienstige zaak van te maken maar te bezien als een natuurlijk gegeven dat elke godsdienst, cultuur en traditie overstijgt. Het kan alleen opgelost worden door meditatie en directe kennis van de natuur van geest, oftewel de waarheid ontdekken van de beëindiging van lijden. Zonder deze directe kennis kan de bezoedeling of ontaarding die bij iedereen voortdurend plaatsvindt, hooguit beheerst worden door methoden, geloften, disciplinering, tradities, regels, wetten etc.

Zou je alle godsdiensten afschaffen of zou de mens van vandaag op morgen elke behoefte aan godsdienst verliezen dan zou er gewoon veel geweld, veel haat, veel onverdraagzaamheid, ellende blijven bestaan. Waarom? Omdat de wortel van dat alles, fundamentele onwetendheid, niet is weggenomen.
Het enige echte medicijn is directe kennis van de natuur van geest. En dat lijkt zich niet zo eenvoudig te laten afdwingen.

Siebe


Offline teksten.BA

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Eerwaarde
  • *
  • Berichten: 1600
Re: Sri Ramakrishna
« Reactie #2 Gepost op: 03-10-2015 07:25 »
Heel mooi beschreven, Sybe! 8)

Even een ander citaatje van Ramakrishna, wat mij persoonlijk goed bevalt:

"Wijsheid is één, wijzen noemen haar met verschillende namen." - Ramakrishna.

Nathan

  • Gast
Re: Sri Ramakrishna
« Reactie #3 Gepost op: 03-10-2015 11:55 »
Sri Ramakrishna stond er bekend om, als er in zijn buurt iemand een lezing hield over God hij er naar toeging en de spreker dan vroeg: Heb je God gezien?
Als de spreker dan nee zei, vroeg Sri Ramakrishna: Waarom houd je er dan een lezing over!
Hij vond dat zulke mensen/sprekers meer ellende brachten dan goed deden met hun toespraken over God  ;)