Auteur Topic: Urgyen Sangharakshita, oprichter Triratna boeddhistische orde overleden  (gelezen 1474 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marcel

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 3012
Leraar en oprichter van Triratna Boeddhistische Orde en Beweging Urgyen Sangharakshita (93) (Dennis Lingwood) is vanmorgen in het ziekenhuis van Hereford, VK, overleden. Hij werd daar gisteren opgenomen met een longontsteking.

In herinnering aan hem zullen er activiteiten plaatsvinden in de Triratna Centra van Amsterdam en Arnhem. Zijn leerlingen zeggen hem in dankbaarheid te denken voor alles wat hij voor hen en de wereld gedaan heeft en hen over de dharma geleerd en verhelderd heeft. Over enkele dagen zal Bhante’s lichaam opgebaard worden op Adhisthana, het centrum van Triratna in het Britse Coddington waar hij woonde. De begrafenis zal ook plaatsvinden op Adhisthana. Nadere bijzonderheden volgen nog. Bijzonderheden zijn ook te volgen op de Sangharakshita Remembrance Page op www.thebuddhistcentre.com

Urgyen Sangharakshita kreeg bij zijn geboorte in 1925 in Londen de naam Dennis Lingwood. Hij ontwikkelde al op zeer jonge leeftijd een interesse in de culturen en filosofieën van het Oosten, voornamelijk als autodidact. Op 16-jarige leeftijd realiseerde hij zich door het lezen van de Diamant Soetra dat hij een boeddhist was en ‘altijd al was geweest’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij als dienstplichtig militair uitgezonden naar India waar hij na het einde van de oorlog bleef en boeddhistisch monnik werd. Bij zijn inwijding kreeg hij de naam Sangharakshita. Na een paar jaar onder leiding van belangrijke leraren uit de boeddhistische traditie gestudeerd en beoefend te hebben, begon hij zelf onderricht te geven en te schrijven. hij speelde een belangrijke rol in de opleving van het boeddhisme in India, in het bijzonder door zijn werk onder de volgelingen van dr. B.R Ambedkar.

Na 20 jaar in India keerde hij in 1964 naar Engeland terug. In 1967 richtte hij de Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde op ( sinds 2010 Triratna Boeddhistische Beweging) en in 1968 de Westerse Boeddhisten Orde (sinds 2010 Triratna Boeddhistische Orde) In India genaamd Trailokya Bauddha Mahasangha en sinds 2010 ook Triratna)

Als vertaler tussen oost en west, tussen de traditionele en moderne wereld, en tussen principes en beoefeningen, wordt de diepgang van de ervaring van Sangharakshita, alsmede zijn helder denken, volgens velen overal gewaardeerd. Hij gaf hier uiting aan in vele boeken, lezingen, seminars en gesprekken. Hij heeft altijd in het bijzonder de nadruk gelegd op het doorslaggevende belang van ‘toewijding’ in het spirituele leven, ‘voor toevlucht gaan’, en de hoogste waarde toegekend aan spirituele vriendschap en spirituele gemeenschap, en aan het directe verband tussen religie en kunst (‘the art of religion’). Ook benadrukte hij de noodzaak van een samenleving die spirituele idealen en aspiraties ondersteunt.
Internationaal

Triratna is een internationale boeddhistische beweging met meer dan 164 centra in 30 landen over vijf continenten en meer dan 2000 ordeleden over de hele wereld.

Begin 2000 heeft Sangharakshita zijn belangrijkste verantwoordelijkheden overgedragen aan zijn meest ervaren volgelingen in de Orde. Vanuit het Triratna centrum in Herefordshire (UK), waar hij woonde, richtte hij zich de laatste jaren op persoonlijk contact met mensen en op zijn literaire werk.

Windhorse Publication (www.windhorsepublication.com) is vorig jaar begonnen met het samenstellen van een compleet overzicht van al zijn gepubliceerde en ongepubliceerde werk. Deze collectie kan gezien worden als een overzicht van zijn levenswerk als boeddhistische schrijver en leraar.

Seksueel misbruik
Voormalige leden van de Triratna Boeddhistische Orde (voorheen de Westerse Boeddhistische Orde (WBO) in Norfolk, Engeland, beweren dat zij in de jaren zeventig en tachtig in retraites jarenlang seksueel misbruikt zijn door hun leraar Dennis Lingwood , voormalig hoofd en oprichter van de beweging. Lingwood heeft de seksuele relaties met een aantal van zijn studenten toegegeven. De BBC onderzocht de beschuldigingen.

Mark Dunlop (66) uit Norwich, is een van de slachtoffers. Hij sloot zich in de jaren zeventig in Surlingham aan bij de vrienden van de Westerse Boeddhistische orde. Lingwood, ook bekend als Sangharakshita, was op dat moment de leider van de groep. De leraar moedigde hem aan seksuele activiteiten met hem aan te gaan om een ‘spirituele vooruitgang te boeken’. Het was echt misbruik van vertrouwen van naïeve jonge mensen die het boeddhisme wilden beoefenen, zegt Dunlop.

Hij wil graag dat de nog steeds bestaande groep verontschuldigingen aanbiedt voor het misbruik door Lingwood. De BBC sprak met drie mannen die zeggen dat ze onder het mom van een spirituele vriendschap door Lingwood onder druk werden gezet om een seksuele relatie met hem aan te gaan. Ze zeggen daaronder al jaren te lijden.

De Triratna Boeddhistische Beweging heeft meditatiecentra over de hele wereld en duizenden leden die profiteren van meditatie en de boeddhistische leer. Een woordvoerder van de beweging zegt tegen de BBC, dat Lingwood als gevolg van zijn slechte gezondheid geen interview kan toestaan, maar zegt ook zich niet boven kritiek verheven te voelen. ‘Door de jaren heen heeft onze gemeenschap veel geleerd van vroegere problemen. De seksuele relaties tussen Sangharakshita en andere leden van onze orde, zijn erkend door Sangharakshita. Hoewel we geen celibataire orde zijn, hebben we seksuele relaties tussen leden van de orde en de leraren sterk afgeraden, gebaseerd op de lessen die we trokken uit ons eigen verleden.’

bron