Uit het bestuderen van een boeddhistisch model over zintuiglijke informatieverwerking op puredhamma.net, en wat persoonlijke ervaringen ook, leid ik het volgende af wat ik graag met jullie wil delen. Het staat er niet zo letterlijk op de website maar het is mijn interpretatie:
Wat je aan impulsen, emoties, neigingen opmerkt in je hoofd, ontspringt aan wind, hart(s)tocht, een subtiele energiestroom die rondom het hart ontstaan. Dit gebied rondom het fysieke hart wordt traditioneel gezien als de zetel van de geest (hadaya vatthu), een uiterst subtiele rupa. Soms worden hart en geest ook als synoniemen gebruikt. Vooral om te voorkomen dat mensen denken dat geest hetzelfde is als het mentaal bewustzijn of als het denken of voorstellen.
Geest zit niet in het hoofd en omvat ook wat wordt gezien als het onbewuste. In het brein zit wel het mentale zintuig (mana indriya) dat mentale zaken oppikt. Het mentale domein wordt trouwens ook onderwezen als iets wat niet alleen maar in je hoofd zit.
Het is het hart of de geest dat in contact met door het brein voorbewerkte zintuiglijke informatie, deze signalen ontvangt, analyseert, herkent, en er ook over oordeelt met wind, met hartstocht of een energiestroom die ontstaat in dit informatieverwerkingsproces (citta vitthi's).
Ik heb zelf het idee, maar misschien weten anderen dit beter, dat deze energie van hartstocht nog niet zo gedifferentieerd is. Het is gewoon een soort wind of energiestroom. Deze wind of energie stijgt vervolgens op in je naar het brein. Ik vermoed dat het brein het o.a. meer differentieert naar verschillende emoties en neigingen, die we vervolgens heel bewust ervaren via het mentale zintuig en mentaal bewustzijn. Het is moeilijker de ruwe hartstocht te ervaren maar ik denk wel dat dit mogelijk is.
Dit model laat ook zien dat bevrijding niet iets van het hoofd is maar van het hart. Het is het hart wat bevrijd wordt van hartstocht in boeddhisme. Niet je hoofd of mentaal bewustzijn. Dit is denk ik (kom ik weer een punt maken, sorry Marcel) toch wel belangrijk te zien. Gehechtheid zit niet in je hoofd en vindt niet plaats in je hoofd maar rondom je hart, in de geest. Het is een hunkerend hart. Onrust en onvrede is iets van het hart.
Wat we via beoefening van satipatthana doen, is via de opmerkzaamheid die het mentaal bewustzijn vergezeld, onheilzame neigingen en emoties die zijn ontstaan door hartstochten rondom het hart, opmerken, loslaten en niet meer voeden. Dit is niet hetzelfde als onthechting maar door die onheilzame neigingen en emoties niet te voeden, verandert er iets in het opgeslagen potentieel daarvan in de geest/hart. Het zwakt af. Als dit een tijd zo wordt gedaan en dat potentieel van reactiviteit afneemt, dan ontstaan ook minder sterke winden en dus ook minder sterke emoties en neigingen in je.
Dan zijn we bezig, dus op een indirecte manier, het hart/de geest te zuiveren. Dan kunnen we misschien na een tijd merken dat we anders reageren op zaken. Dat het hart/geest anders beslist, anders gaat oordelen. Dan zijn we bezig met het bevrijden van het hart/geest.
Neigingen als afkeer, voorkeur, eigenwaan, agressie, jaloezie, lust, zintuiglijke verlangens etc. kunnen volgens het onderricht helemaal verdwijnen.
Want als niks dit meer aanstuurt, d.w.z. als het hart niet meer oordeelt met harstocht, ervaar je ze niet.
Als je die emoties en neigingen nog ervaart is dat een teken van gehechtheid want je hart heeft al geoordeeld.
Bevrijding is niet iets van het hoofd, hooguit indirect, omdat je ook andere zaken in je hoofd gaat ervaren als je hart bevrijd is. De Dhamma is dus niet bedoeld om het mentale bewustzijn te bevrijden. Maar als het hart bevrijd is, is er ook geen gehechtheid meer aan alle zes vormen van bewustzijn.
Hier zie je ook wat leegte echt betekent. Leeg zijn in je hoofd is totaal wat anders dan leeg zijn in je hart. En stil zijn in je hoofd is totaal anders dan vrede hebben in je hart. Leeg zijn betekent niks anders dan dat je hart leeg is en niet-oordeelt. Het hart moet gezuiverd worden, en niet je hoofd.
Je kunt wel je hoofd stil willen maken en vredig en leeg, en dat kan, dat leert de Boeddha ook, maar dat kan alleen via tijdelijke onderdrukking. van het hart.
Daarom is dit niet de uiteindelijke weg. Het hoofd wordt werkelijk stil, vredig en leeg als het hart vredig, stil en leeg is geworden.
Wat vinden jullie er van?