Auteur Topic: milieu en gedrag  (gelezen 485 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline nico70+

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 1075
  • facetten van het boeddhisme
milieu en gedrag
« Gepost op: 17-08-2021 19:51 »
Beste,

Bij het vertalen van Anguttara Nikaya, Catukka-nipata, het boek van vier, kwam ik de volgende tekst tegen. Ik vond die wel interessant genoeg om die hier te posten.

A.IV.70. De koningen

Monniken, wanneer de koningen zonder deugdzaamheid zijn, in die tijd zijn ook de ambtenaren van de koningen zonder deugdzaamheid. Wanneer nu de ambtenaren van de koningen zonder deugdzaamheid zijn, dan zijn ook de brahmanen en burgers zonder deugdzaamheid. Als nu de brahmanen en burgers zonder deugdzaamheid zijn, dan is ook de stads- en plattelandsbevolking zonder deugdzaamheid. Als nu de stads- en plattelandsbevolking zonder deugdzaamheid is, dan veranderen zon en maan van koers. Als nu zon en maan van koers veranderen, dan veranderen de planeten en sterrenbeelden. Als nu planeten en sterrenbeelden veranderen, dan veranderen dag en nacht. Als dag en nacht veranderen, dan veranderen de hele en halve maanden. Als nu de hele en halve maanden veranderen, dan veranderen ook de seizoenen en jaren. Als nu de seizoenen en jaren veranderen, dan veranderen de winden van richting. Als nu de winden van richting veranderen, dan worden de goden boos. Als nu de goden boos zijn, dan is er geen correcte regen. Als er nu geen correcte regen is, dan zal het graan niet goed rijpen. Als nu de mensen zich voeden met graan dat niet goed rijp is, dan leven ze niet lang, zien er slecht uit en worden vaak ziek.

Monniken, wanneer de koningen deugdzaam zijn, in die tijd zijn ook de ambtenaren van de koningen deugdzaam. Wanneer nu de ambtenaren van de koningen deugdzaam zijn, dan zijn ook de brahmanen en burgers deugdzaam. Als nu de brahmanen en burgers deugdzaam zijn, dan is ook de stads- en plattelandsbevolking deugdzaam. Als nu de stads- en plattelandsbevolking deugdzaam is, dan nemen zon en maan de juiste koers. Als nu zon en maan de juiste koers nemen, dan nemen ook de planeten en sterrenbeelden de juiste koers. Als nu planeten en sterrenbeelden de juiste koers nemen, dan nemen ook dag en nacht  de juiste koers. Als dag en nacht de juiste koers nemen, dan nemen ook de hele en halve maanden de juiste koers. Als nu de hele en halve maanden de juiste koers nemen, dan nemen ook de seizoenen en jaren de juiste koers. Als nu de seizoenen en jaren de juiste koers nemen, dan waaien de winden in de juiste richting. Als nu de winden in de juiste richting waaien, dan zijn de goden niet boos. Als nu de goden niet boos zijn, dan is er correcte regen. Als er nu correcte regen is, dan zal het graan goed rijpen. Als nu de mensen zich voeden met graan dat goed rijp is, dan worden ze oud, krijgen schoonheid, kracht en gezondheid.

"Als runderen een rivier oversteken,
maar de leidende stier de juiste voorde mist,
dan volgen ze allemaal dit verkeerde spoor,
omdat hun leider de verkeerde kant op gaat.

Zo is het ook bij de mensen:
als degene die als eerste geldt,
een deugdeloos leven leidt,
doet de rest van het volk het des te meer.
Het hele land leeft in ellende
wanneer zijn koning zonder deugdzaamheid is.

Wanneer runderen een rivier oversteken
en de leidende stier ze juist leidt,
dan volgen ze allemaal dit juiste spoor,
omdat hun leider de juiste weg gaat.

Zo is het ook bij de mensen:
als degene die als eerste geldt
een deugdzaam leven leidt,
doet de rest van het volk het des te meer.
Het hele land leeft in geluk
wanneer zijn koning deugdzaam is."

Verandering van het milieu komt dus volgens de Boeddha ook en vooral door het gedrag van het hoofd van de regering.
De bovenstaande leerrede is ook het tegendeel van een horoscoop. Niet de sterren en planeten bepalen wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar het gedrag van de mensen bepaalt de loop van de sterren en planeten.
Natuur- en weerkundigen zullen wel een andere mening zijn toegedaan over waarom winden waaien.

Nico
« Laatst bewerkt op: 18-08-2021 00:53 door nico70+ »

Offline Gouden middenweg & de wilde natuur

 • Actief Boeddha Forum lid
 • Nieuwkomer
 • ****
 • Berichten: 1434
 • Er zit geen ZELF in het ik-gevoel noch erbuiten.
Re: milieu en gedrag
« Reactie #1 Gepost op: 19-08-2021 06:13 »

Nadenken over de toestand van het milieu doet me teveel pijn.
Wij in het westen zijn de koningen op aarde, wij zijn de 10% rijkste, machtigste. wij hebben de wereld een voorbeeld gegeven dat naar de ondergang voert.
Het rare is, je wordt echt geen ander mens natuurlijk. Je blijft gewoon jezelf (Siebe)

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 1914
Re: milieu en gedrag
« Reactie #2 Gepost op: 19-08-2021 12:26 »
Precies, en wat leren de mensen die in derde-wereld landen leven van ons? Corrupte politici, het ontginnen van de aardbodem, belastingsystemen, tax havens. Het zorgen voor de aarde word overgelaten aan de weinige ruimdekenden en de primitieve mens die er nog van leeft. Triest hoor.
“Absorb what is useful, discard what is not, add what is uniquely your own.”
— Bruce Lee