Nou als je bijvoorbeeld de Kracht van Energie wilt beoefenen, of de Kracht van Wijsheid, met als doel ze aan te sterken, dat is best lastig.
Ja lastig. Dat is waarschijnlijk wel afhankelijk van de persoon. De kracht van energie sterk maken, betekent vooral dat je eerst heel goed weet wat heilzaam en onheilzaam is (dat weten is een aspect van je vermogen of kracht tot wijsheid), en je inspant om niet in onheilzame staten te blijven hangen, en heilzame te onderhouden. Voor je eigen welzijn leren zorgen, zeg maar, onafhankelijk van externe omstandigheden. Je doet een beroep op je eigen vermogens. Mentale cultivatie. Ontdekken dat je dit vermogen in je hebt dat je voor je eigen welzijn kan zorgen. Dat je ondanks bijvoorbeeld vervelende omstandigheden in een lichte staat kunt verblijven. Als je niet aan de slag gaat, ontdek je ook niet dat je een keuze hebt. Dat je vermogens in jezelf hebt die je kunt aanwenden om onheilzame staten te herkennen, er afstand van te doen en heilzame staten op te wekken en te onderhouden.
Ik heb hier vroeger echt te weinig werk van gemaakt en dan ben je hierin traag op latere leeftijd. Maar het gaat wel steeds beter. Het valt niet altijd mee maar ik vind het wel een goede zaak. Het gaat er ook vooral om natuurlijk dat je ziet en ontdekt dat je spirituele vermogens in jezelf hebt die je kunt aanwenden, toepassen, sterk maken.
Die vermogens en krachten die de Pali Boeddha besprak, zitten natuurlijk al in aanleg in ons. We moeten ze alleen (h)erkennen, aanwenden, sterk maken. Dat is tenminste wat de sutta's aangeven als de weg naar bevrijding. Hierbij jezelf niet overvragen maar ook niet ondervragen. Proberen op een realistische manier te werken met je eigen vermogens.
Het aansterken van de vermogens of krachten is in principe een kwestie van vaak toepassen. Herhaling. Er vertrouwd mee raken door aanwenden, toepassen, benutten van je spirituele vermogens of krachten in jezelf. Wat dat betreft zijn het net spieren. Je traint ze door ze te gebruiken. Je maakt ze zo sterk, soepel.
Je kunt bevrijding zien als de beeindiging van tanha, de beeindiging van hebzucht, haat en begoocheling, en dus bevrijding bespreken in het licht van beeindiging, maar dat is eigenlijk maar het halve verhaal, want het is
ook het tot een hoogtepunt brengen van je spirituele vermogens of krachten. Je brengt ook een potentieel, boeddha-potentieel, in jezelf tot leven, tot ontwikkeling. Dat gaat gelijk op met die beeindiging, geven de teksten aan. Bijvoorbeeld, je doet geen afstand van begoocheling als de kracht van wijsheid niet eerst heel sterk is geworden. Het bestaat volgens de Pali teksten ook niet dat iemand echt wijs kan zijn en nog bezoedelingen heeft. Dan is die wijsheid nog zwak ontwikkeld. Krachtige wijsheid en bezoedelingen gaan namelijk niet samen. Misschien denken ze hier in andere tradities anders over maar dit heb ik gezien in de Pali sutta's. Zolang je nog bezoedelingen hebt, moet je jezelf begrijpen als nog begoocheld, iemand met nog een zwak ontwikkelde wijsheid.