Artikel wat me aan het denken zette >
https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/76166-christendom-boeddhisme-en-de-europese-verlichting/Enkele punten eruit...
Illusie van beheersbaarheid
De visie van de achttiende eeuw bepaalt op belangrijke punten nog steeds de houding van de moderne mens. Zelfs het idee van de vooruitgang, dat een schok kreeg ten gevolge van twee wereldoorlogen, is weer terug geslopen in het bewustzijn van de mensen. De afkeer van de erfzonde is algemeen. De seculiere moraal viert hoogtij. De illusie van de beheersbaarheid eveneens. Het vertrouwen in de techniek is grenzeloos. Wie bezit de ogen om de barsten in de muur te zien?
Ja, Wie bezit de ogen om de barsten in de muur te zien?
En...
Het hoogste geluk kan nog voor de dood ervaren worden, maar is altijd verbonden met transcendentie, of men dit nu God noemt of Nirwana of nog anders…
Daarom zeg / schrijf ik ook altijd "
Sterf voor je sterft", wat staat voor het uitsterven van het lagere ego en de terugkeer naar de eenheid van God. Degene die deze staat van verlichting bereikt, wordt zich bewust van de eenheid van God en alles wat bestaat, inclusief de ziel van elk individu. De illusie van het dualisme is daarmee volledig uitgewist.
Individuatie noemde Jung dat proces, waarin je steeds meer ervaart dat jij en het Al ongescheiden zijn. Of je dat nu sunyata, samadhi, paradijs of anders noemt.