Auteur Topic: Het IJkpunt  (gelezen 6144 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 1880
Re: Het IJkpunt
« Reactie #150 Gepost op: 09-10-2023 20:34 »

Eigenlijk vind ik het boeddhistische pad te complex.

Welke nou het meest complex is - het boeddhisme of het christendom - zou ik niet weten, want het boeit met langs geen kanten om me in de 2.000 jaar stokoude geschriften waaruit de bijbel is samengesteld te verdiepen en al helemaal niet in die van de nog 500 jaar ouderre van de boeddhisme soetra's en tralala's in een poging te ontwaren van wat een man destijds geboren als Siddhartha Gautama nou eigenlijk bedoeld zou hebben.

Maar goed, de mens is wat hij is: Een wezen met een intellect. Als gevolg van de aanwezigheid van intellect wil het menselijk wezen vragen stellen. Evenzeer is het het intellect dat hem zich ellendig laat voelen.

En het eindeloze gezever van I’m a loser eigenlijk ook, het stilt de gedachten en de verlangens niet.

Maar I'm a loser's gezever wijst misschien wel een toevallige meelezer aan hoe hij zijn gemoed kan ledigen.  ::)
En spreek i'm a loser niet over zelfonderzoek à la Byron Katie, want dat deugd niet. Nee, het gemoed moet geledigd worden en dat gebeurt aan de hand van eindeloos ontologisch-filosofische uiteenzettingen.

Als je je gewoon richt op het Zijn, en de gedachten gewoon laat komen en gaan zonder dat je je eraan hecht, dan is dat alles wat nodig is. Misschien is dat de volledige onthechting, want alles wat je ervaart en verlangt speelt zich af in je gedachten, en dat maakt ze zeer verleidelijk.

Het is allemaal zo simpel, maar ja, niet voor het intellect, want dat wil een been om op te knauwen.