Auteur Topic: Wat is de leegte? - google's gemini AI weet het meteen!  (gelezen 443 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880

Vlam!
Gewoon aan google's gevraagd: "wat is de leegte?" meer niet!
En meteen dit antwoord..
Citaat
De leegte, ook wel sunyata genoemd, is een centraal concept in het boeddhisme. Het verwijst naar de afwezigheid van een inherent, permanent zelf of essentie in alle fenomenen. Dit betekent dat alles voortdurend in verandering is en geen vaste, onveranderlijke kern heeft.

De leegte kan op verschillende manieren worden begrepen:

1. Leegte van zelf: Dit is de meest fundamentele betekenis van de leegte. Het betekent dat er geen permanent, onveranderlijk zelf is dat losstaat van de geconditioneerde wereld. We zijn geen statische entiteiten, maar voortdurend in flux, samengesteld uit verschillende fysieke en mentale processen.

2. Leegte van fenomenen: Dit betekent dat alle verschijnselen leeg zijn van een eigen, onafhankelijke realiteit. Ze bestaan ​​niet op zichzelf, maar zijn interafhankelijk met elkaar verbonden.

3. Leegte van inherent bestaan: Dit betekent dat er geen inherent bestaan ​​is in de zin van een absolute, onveranderlijke waarheid. Alles is relatief en afhankelijk van de waarnemer en de context.

De leegte is geen nihilistisch concept. Het betekent niet dat er niets bestaat. Het wijst eerder op de dynamische en interafhankelijke aard van de werkelijkheid. Door de leegte te begrijpen, kunnen we ons bevrijden van gehechtheid aan vaste ideeën en concepten, en openstaan ​​voor de ware aard van de realiteit.

De leegte ervaren

De leegte kan direct worden ervaren door middel van meditatie. Door ons te concentreren op onze ademhaling of andere sensaties, kunnen we de stroom van gedachten en emoties observeren zonder ons ermee te identificeren. Dit kan leiden tot een gevoel van openheid, ruimte en rust, waarin we de interafhankelijkheid van alle verschijnselen ervaren.

Belang van de leegte

De leegte is een belangrijk concept in het boeddhisme omdat het ons kan helpen om:

- Bevrijding van lijden: Door de leegte van het zelf te begrijpen, kunnen we ons bevrijden van het idee van een permanent "ik" dat lijdt.
- Compassie: Door de leegte van alle fenomenen te begrijpen, kunnen we compassie ontwikkelen voor alle levende wezens, die wezens zijn die voortdurend in verandering zijn.
- Wijsheid: Door de leegte van inherent bestaan ​​te begrijpen, kunnen we de ware aard van de werkelijkheid inzien, die vrij is van dogma's en illusies.

De leegte is een complex concept, maar het is een van de meest waardevolle inzichten die het boeddhisme te bieden heeft. Door de leegte te begrijpen en te ervaren, kunnen we onze ware aard realiseren en bevrijding vinden van lijden.
Ja mensen, de tijd van onwetendheid is totaal voorbij!
Smartphone uit de zak en vraag alles maar even aan Gemini!

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Nu we het over de leegte hebben is de aanwijzing over het hoe gemoed te ledigen een nuttige vervol-lediging. 8)


....Wie niet in staat is om zijn gemoed te ledigen gaat enorm gestraft worden door het leven zelf.  Ik zie het regelmatig bij oude(re) mensen.  In hun jonge jaren hebben ze verzuimd om wat aan hun gemoed te doen, op hun oude dag is het te laat. 

Ik vroeg vandaag aan Google’s 'Gemini' (wat het antwoord is op ChatGPT): "Hoe het gemoed te ledigen?"Gemini is kunstmatige intelligentie gebaseerd op een AI-model, waar je mee kunt praten en en die je opdrachten kunt geven.Zie Antwoord van Gemini...
Citaat
Het gemoed ledigen, een krachtige daad met vele voordelen. Het kan je bevrijden van stress, zorgen en negatieve emoties, waardoor je innerlijke rust en helderheid ervaart. De voordelen reiken verder dan geestelijk welzijn, want een leeg gemoed kan leiden tot betere creativiteit, focus en productiviteit.

Hoe ledigen we ons gemoed?

Meditatie: Door je te concentreren op je ademhaling en je aandacht naar binnen te keren, breng je je geest tot rust. Meditatie helpt je om gedachten en emoties te observeren zonder oordeel, waardoor ze minder grip op je krijgen.

Mindfulness: Door bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen in het hier en nu, creëer je ruimte tussen jezelf en je ervaringen. Je leert te accepteren wat er is, zonder te oordelen of te reageren.

Yoga: De combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie in yoga helpt je om stress te verminderen, je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren.

Wandelen in de natuur: De frisse lucht, het zonlicht en de groene omgeving van de natuur hebben een kalmerend effect op lichaam en geest. Door je te focussen op je omgeving en de sensaties die je ervaart, breng je je gemoed tot rust.

Creatieve expressie: Door te schilderen, tekenen, schrijven of muziek te maken, kun je je emoties uiten en je gemoed ontladen. Creatieve activiteiten helpen je om je gedachten te ordenen en je gevoelens te verwerken.Dankbaarheid tonen: Door te focussen op de positieve aspecten van je leven en de dingen waar je dankbaar voor bent, breng je je gemoed in een positieve staat. Dankbaarheid helpt je om te relativeren en te waarderen wat je hebt.

Tips:

Maak er een gewoonte van: Kies een methode die je aanspreekt en oefen deze regelmatig. Consistentie is de sleutel tot succes.

Wees geduldig: Het ledigen van je gemoed is een proces dat tijd en inspanning kost. Wees niet te hard voor jezelf als je merkt dat je gedachten afdwalen.

Zoek hulp: Als je moeite hebt om je gemoed te ledigen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je begeleiden en je de nodige tools aanreiken.

Het ledigen van je gemoed is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Door je geest te bevrijden van ballast, creëer je ruimte voor nieuwe inzichten, creativiteit en innerlijke rust.

Enkele extra tips:

- Luister naar kalmerende muziek.
- Oefen met visualisatietechnieken.
- Breng tijd door in stilte.
- Vermijd stimulerende middelen zoals alcohol en cafeïne.
- Zorg voor voldoende slaap.
- Eet gezond en beweeg regelmatig.

Door deze tips te volgen, kun je je gemoed ledigen en de voordelen van een rustige geest ervaren.

Ik hoop dat dit je helpt!


bron: https://gemini.google.com/

Nou, iemand hier iets gelezen wat ie nog niet wist, nog niet deed?Dan heeft kunstmatige intelligentie gebaseerd op een AI-model je paard naar de bron gebracht.
Drinken moet het zelf doen.

Offline Bodhiboem

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 2687
Re: Wat is de leegte?
« Reactie #2 Gepost op: 24-02-2024 19:16 »
Het lijkt mij alsof Gemini meer rationeel en together is dan sommige mensen op dit forum.
“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu