Auteur Topic: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt  (gelezen 2956 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #50 Gepost op: 26-04-2024 14:08 »
Je ontwijkt het punt Vrij.

Misschien ontwijk jij het antwoord.. ;)

Dat bedoel ik. Je ontwijkt aldoor het punt dat jij je volledig eigen idee hebt over wat realisatie is. Je hebt dat verabsoluteerd.
Je scheidt realisatie volledig van denken, spreken, doen, gedrag. Dat is jouw hoogst eigen keuze.
Voor andere mensen heeft dit niks met realisatie te maken. Alleen die verklaar je voor wappies. En zo draait het elke dag hetzelfde rondje.
Men zou zich toch voor minder gaan afvragen waar dit dagelijks draaien in hetzelfde rondje allemaal over gaat.  ;)
Maar ik heb toch een vermoeden dat het gaat over de ervaring van het niets!  ;D


Citaat
Visitor: God is within you.

Nisargadatta Maharaj : God is within you, but I do not mean “within” literally. That which exists in and of itself is God. Consciousness and the life force together, that is God.  And that is one with the body, because the body is the sustenance for this consciousness and life force together; you can't divide them. And then when a person is called dead, this is what happens : the life force within has gone out and merged with the air outside. That is all that has happened.

What does one act on? One acts on the thought, which is produced by the mind. And what is mind? Mind is the working principle of this life force. The life force merely goes on. The consciousness and the life force merely watch. The action takes place through the mind. Mind gives rise to thought, the thought is interpreted, and then the action takes place.'

Fragment uit: The Experience of Nothingness: Sri Nisargadatta Maharaj's Talks on Realizing the Infinite
Sri Nisargadatta Maharaj


Offline Vrij

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 877
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #51 Gepost op: 26-04-2024 23:17 »
                                                       


 No way out=the way out!

Offline Buddha Amitabha

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 683
 • Wees zelf het licht voor uzelve
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #52 Gepost op: 27-04-2024 07:54 »
Ik ga even terug naar de vraagstelling van deze topic: "Hoe weet je nu, of je jou waarheid gevonden hebt?" Ik denk dat je dat niet zomaar kunt weten. Weten betekent over het algemeen er over nadenken, waardoor je in een wirwar van gedachten, aannames er veronderstellingen terecht komt. De waarheid kennen is geen zuiver cerebraal gebeuren, alhoewel mensen wel proberen van alles en nog wat via teksten uit te leggen.

De diverse religies zijn toetsstenen, bedoeld om je ervaringen aan te kunnen spiegelen. Want een mens alleen is vrij hulpeloos als het gaat over het zoeken (en vinden) van de waarheid. Eigenlijk kun je in je eentje weinig uitrichten, omdat je van nature nogal onwetend bent, vooral wat betreft je eigen opvattingen en gedrag. Je kunt je eigen dwalingen niet of nauwelijks onderkennen, en over het algemeen zit de mens zo in elkaar, dat hij of zij zichzelf nogal overschat. Ernstig overschat, eigenlijk.

Waarachtige religie legt de vinger op de zere plek, en laat via haar ethiek zien, dat je je nauwelijks tot niet kunt houden aan de voorschriften die de desbetreffende religie of godsdienst voorschrijft. Je zelfoverschatting wordt behoorlijk op de proef gesteld. Velen haken dan af, omdat ze meer in zichzelf geloven dan in de waarheid van de diverse religies of godsdiensten. Dat is een keuze.

Waarachtige religie en godsdienst schrijft verdraagzaamheid voor, dat je de ander of het leven niet mag schaden of vernietigen. Het schrijft nederigheid voor, inlevingsvermogen, liefde voor de medemens, en het tonen van je kwetsbaarheid. Het vraagt van je dat je de voorschriften niet ter discussie stelt, maar opvolgt. Waarom? Omdat je noch jezelf kent, noch de waarheid omtrent jezelf en de wereld. Je hebt duizenden verkeerde veronderstellingen en aannames over de wereld, het leven, en vooral over jezelf.

Helaas zit de mens zodanig in elkaar, dat hij of zij liever geen volgeling wil zijn. Sterker nog, hij of zij leest wat boeken over godsdienst en religie en trekt er eigenlijk geen echte lering uit omtrent zichzelf. Dus gebeurt er ook helemaal niets. Dat ziet de mens zelf niet in (blind als hij of zij is), en gaat, in plaats van de leringen op zichzelf toe te passen, zichzelf op de borst slaan en zijn medemens toetsen aan wat hij of zij gelezen heeft. Daar leert hij of zij zelf helemaal niks van, omdat alles wat zogenaamd geweten wordt naar buiten toe wordt geprojecteerd. Op die manier hoef je, en kun je, niets leren, want je blijft immers netjes buiten schot. Jij hoeft niets te leren, de anderen zijn het in jouw ogen, die onwetend zijn. Het ergste is nog, dat je jn je blindheid ook je medemens mee kunt sleuren in je dweperijen. Vandaar dat Christus zegt in Mattheüs 15:14, ik citeer: "Laat hen gaan; het zijn blinde geleiders van blinden. Als nu een blinde een blinde geleidt, zullen zij beiden in een kuil vallen."

De situatie is dus weinig rooskleurig. Zeker onwille van het feit dat de mens een eigenwijs en vaak onwillig wezen is. Hij of zij maakt zelf wel uit wat hij of zij als waar of onwaar ervaart. Want het gevoel, de emotie, de ervaring of wat dan ook heeft hij of zij als leidraad. De vraag is echter: Zou dat dan naar de waarheid leiden? Dit is de situatie waarin de mens leeft. Hij wil zich door niemand laten vertellen wat waar is en wat onwaar is. Zoekers die zich aansluiten bij een religie of godsdienst zijn in zijn of haar optiek als vanzelfsprekend idioten, of erger.

Natuurlijk mag je zelf zoeken naar de waarheid, maar de kans dat je verdwaalt is levensgroot. En dat is ook wat er steeds gebeurt. Maar eigenwijs zijn is ook een keuze. Religie als toetssteen kan slechts helpend zijn voor wie er daadwerkelijk voor openstaan. Dat betekent concreet het gehoorzamen van de Leraar of Meester, kritiek kunnen verdragen, de voorschriften naleven en zelfs op je bek gaan. Misschien lukt het je om van je fouten te leren, om daadwerkelijk te ervaren wat nederigheid is. Want slechts op je knieën valt er wat te leren, niet als je je mengt in het zoveelste fanatieke debat over de waarheid en hoe die volgens jou in elkaar zou zitten. Waarbij de persoonlijke inzet niet meer is dan de ander af te troeven. Als je wilt winnen (gelijk wilt hebben) kun je beter een spelletje pokeren leren. In religie en godsdienst bestaat er namelijk geen persoonlijk gelijk. Je komt om te leren, en leren kun je slechts als je je eigen gedrag ter discussie durft te stellen, kwetsbaar durft te zijn. Dat is een vorm van het lijden bewust willen verdragen, op de proef gesteld worden. En daar gaat vrijwel iedereen voor op de vlucht. Dat is een keuze. Kies nu zelf.
« Laatst bewerkt op: 27-04-2024 08:24 door Buddha Amitabha »
"Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien."
- Mattheüs 5:8

Offline lang kwaat

 • zo blij
 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 1125
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #53 Gepost op: 27-04-2024 08:25 »
[Het is net ff anders  Siebe.
Het is het verschil tussen de praktijk en de theorie van realisatie.

Nee hoor, het enige wat speelt is dat jij volledig zelf hebt verzonnen wat realisatie is.
Je schetst het zo:

Wat bij 100% van de zoekende mensheid maar niet door wil dringen.. (Nooit kan doordringen, tot subjectieve 'ontvangst en 'respons).. is, dat realisatie niets maar dan ook helemaal niets te maken heeft met wat je doet, wat je voelt, wat je denkt, wat je begrijpt noch niet begrijpt.

Dit is puur jouw eigenlijk verzinsel over wat realisatie is.
Boeddhisme heeft een heel ander begrip van realisatie, want dat gaat juist wel over hoe je denkt, hoe je zaken beleeft, begrijpt.

Maar goed, zoals gezegd en blijkt, jij hebt je eigen ideeen over realisatie verabsoluteerd en dat al decennia.

Offline Steve

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 2714
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #54 Gepost op: 27-04-2024 12:06 »
Je beschrijft de filosofie ervan Steve..
Probeer eens 'hier te blijven.

Het gaat er niet om waar een jij of een ik in zou blijven steken. Het gaat hier om Boeddhisme, dat zou al één centje of kwartje zijn die eindelijk eens zou kunnen vallen.

Een ander is: dat "proberen", "hier" en "blijven" eveneens een beschrijving van de filosofie is, die van Vrijisme is. Dat kwartje wil maar niet vallen, omdat er een vasthouden is aan het onveranderlijke (Absolutisme) en het verwerpen van het veranderlijke (Nihilsme). Boeddhisme, in de vorm van zeer verscheiden (filosofische) beschrijvingen, dient enkel om te verwijzen juist naar de Parkijk van Realisatie van het verder geraken dan het één in te wisselen voor het ander. Het gaat er om voorbij die filosofie te geraken en er niet tegen aan te blijven lopen. Net als jij probeert te wijzen/beschrijven (de filosofie) naar wat jij noemt de praktijk van Realisatie, doet boeddhisme dat ook. Maar het verwijst niet helemaal naar hetzeldfe. De praktijk van Realisatie zoals Boeddhisme er naar verwijst blijft niet hangen in een 'hier. Het verwijst nog verder dan die 'hier en dat ondescheid maken tussen hier en daar.

Het 'hier blijven wil ik best wel aanmoedigen, dan doen zulke oordelen over de filosofiën zich niet meer voor, dan is er daar geen enkele aanleiding meer toe. Dat zou het einde van Vrij-isme zijn.

Waar Boeddhisme, waar het forum over gaat, en niet over Vrij-isme, naar wijst is dat je 'hier niet moet blijven, en jezelf al helemaal niet hoeft wijs te maken dat je 'hier blijft. Dat je evengoed filosofie spuugt zogauw je je mond opentrekt (je vingers beginnen typen). Het moment dat dit gebeurt is daar de filosofie. Niets mis mee. Maar het wordt beter herkend, de veranderlijkheid die zich voordoet wordt beter herkend en niet ge-nihiliseerd. Nihiliseer je iets wat zich hoe dan ook voordoet, dan kan er nooit sprake zijn van Vrijheid, Realisatie, de praktijk van Realisatie tot op het bot. Dan blijft het steken in iets Absoluut waar vast aan gehouden wordt, waar in gebleven wil zijn, en het nihiliserne van wat zich ondanks dit vasthouden toch maar voor blijft doen.

Zoals anderen hier ook al aangehaald hebben: aan de vruchten herken je de boom. De vrucht die Vrij-isme laat zien en waarmee het wijst, is er één van 'hier blijven hangen. De vrucht die Boeddhisme laat zien is dat er geen onderscheid is tussen 'hier en 'daar, dus dat er negens in hoeft gebleven worden. Niet de filosofie, niet de verwijzing hiernaar waar je tegen aan blijft lopen als filosofie als je er niet doorheen kan zien (het kwartje dat maar niet vallen wil), maar de Praktijk van de Realisatie naar waar dit verwijst, bevrijdt van zowel het hier en daar. Het sluit niet meer buiten, geen enkele nood meer toe, het ontkent niets, het verkettert niets, het staat open voor alles zonder nog aan één of andere extreem, zij het eternaliseme of nihilisme vast te houden. Dat is de volledige prakijkt van Realisatie waar Boeddhisme naar verwijst. En het is daar waar dit forum over gaat.

Iedereen is vrij om te blijven hangen waar ie blijft hangen, maar gelieve dan de vruchten daarvan niet ongevraagd te blijven opdringen op een forum die over een veel rijpere vrucht gaat.

Iedreen is ook vrij om bij te dragen tot waar ie is (ook al is die bijdrage dat "er niemand meer is"), zolang dit maar niet als een rijpe vrucht wordt gepresenteerd op een forum dat een heel ander soort rijpheid voor ogen heeft. Dat hoef jij zelfs niet voor ogen te hebben. "Vrij" ben je, in wat voor vrucht je het meeste ligt. Boeddhistisch gezien is er maar sprake van een vrucht als wat zich nog voordoet zich bewust is van de context van waar het zich voordoet, en de context is hier "een forum over Boeddhisme". Boeddhistische Realisatie daalt in tot wat je "doet, wat je voelt, wat je denkt, wat je begrijpt noch niet begrijpt" in plaats van het te nihiliseren. Het hoort er bij! Deze Realisatie kan maar tot de praktijk komen als het onveranderlijke 'hier en het veranderlijke 'daar niet meer als onderscheiden zijn Gerealiseerd en het één dus niet belangrijker dan het ander.

Maar het kan niet, nooit, vallen als het aanblijft lopen tegen de filosofie, behalve als het daadoor schiet de Praktijk van Realisatie in. En dit zal nooit gebeuren als er ergens of nergens of 'hier in gebleven wordt. Tot zolang is het filosofie. Beter mee leren leven dan het steeds maar weer weg te zetten op een forum waar het juist daar over gaat.   

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #55 Gepost op: 27-04-2024 12:41 »
Dat ervaren/beleven is to the point allemaal.. theorie! van het subjectieve (Gecultiveerde) invullen. Hoe 'echt' het ook allemaal wordt ondervonden, een steen die valt op mijn teen.. dan zeg ik ook AU!

Dat AU! Heeft maar een bepaalde reikwijdte op het menselijk geconditioneerde systeem, of het nou fysieke, gevoelsmatige, mentale of geestelijke pijn (AU!) betreft. Net zo als de cirkels op een wateroppervlak uiteindelijk oplossen in.. expansie.

Welnu.
De praktijk van realisatie heeft alles te maken met een op-merken en 'herkennen van die expansie.. met je hele wezen!
Daar en alleen daar zit het einde van lijden, maar ook het einde van plezier, daar daagt de werkelijkheid achter en vooraf gaand  aan alle ervaring en beleving.
Dit is bv een beschrijving van de praktijk van realisatie  Siebe.
Wacht effe, zeg je nou dat wanneer een mens de pijn van een steen die op zijn teen is gevallen op-merkt en 'herkent met zijn hele wezen hij het einde van het lijden ervaart?
Daar ben ik het dan mee eens.  ;D
De teen kan nog wel dagen lang gezwollen zijn en flink pijn doen (want misschien wel gebroken), dewelke getemperd kan worden door pijnstillers, maar het psychisch lijden is er niet meer!
Door het op-merken en 'herkennen van de pijn is er immers het inzicht dat er pijn is maar geen mens die pijn heeft!
Héhé, gedegen zelfonderzoek heeft wel degelijk praktisch nut! 8)

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #56 Gepost op: 27-04-2024 12:59 »

Probeer eens 'hier te blijven.
'hier en 'nu zijn en 'blijven is belangrijk!  :D
Enkele tips van Google's Artificiële-intelligentie...

Citaat

Wat kun je doen om meer in het hier en nu te zijn?

Mindfulness: Mindfulness is een practice die je kan helpen om je aandacht op het heden te richten. Er zijn veel verschillende mindfulness-oefeningen die je kunt doen, zoals meditatie, yoga en bodyscannen.

Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen en je te concentreren op het heden. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen, zoals diepe buikademhaling en wissel inademing.

Tijd doorbrengen in de natuur: Doorbrengen in de natuur kan je helpen om je te verbinden met de wereld om je heen en je meer geaard te voelen. Ga wandelen in het park, ga zitten in je tuin of breng wat tijd door op het strand.

Dankbaarheid: Dankbaarheid tonen voor de goede dingen in je leven kan je helpen om je meer te concentreren op het heden. Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent, of houd een dankbaarheidsdagboek bij.

Leven in het moment: Probeer je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen in het hier en nu. Laat je gedachten niet afdwalen naar het verleden of de toekomst, en focus op wat er op dit moment gebeurt.

Als je moeite hebt om in het hier en nu te zijn, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de oorzaak van je probleem te achterhalen en coping-mechanismen te ontwikkelen om hiermee om te gaan.

Nuttige links:Ik hoop dat deze informatie je helpt!

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #57 Gepost op: 27-04-2024 13:06 »

@Vrij:

...
Het 'hier blijven wil ik best wel aanmoedigen, dan doen zulke oordelen over de filosofiën zich niet meer voor, dan is er daar geen enkele aanleiding meer toe. Dat zou het einde van Vrij-isme zijn.
Yep, volledig mee eens.
Maar helaas wil Vrij niet aan de ademhalingsoefeningen (zie onder) dus het einde van het Vrij-isme is niet in zicht.

holotropisch ademwerk is een psychologisch placebo.

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #58 Gepost op: 30-04-2024 13:20 »
                                                     
 No way out=the way out!
die heb ik voorgelegd aan Google's Artificiële-intelligentie.  8)
Zie...
Citaat
That's a very interesting way of looking at things!  It captures a paradox that can be true in many situations. Here are a few ways to interpret "No way out = the way out":

- Desperation Breeds Creativity: When you feel trapped and there seems to be no escape, it can force you to think outside the box and find a solution you wouldn't have considered otherwise. The limitations become the catalyst for finding a way out.

- Shifting Perspective: Sometimes, what seems like a dead end can actually be a turning point. By looking at the situation from a different angle, you might discover a path forward that you missed before. The "no way out" becomes the starting point for the way out.

- Letting Go: In some cases, the way out involves accepting what is and letting go of the struggle. By surrendering to the situation, you might open yourself up to unexpected solutions or find the strength to move on in a different direction. The "no way out" becomes a way to find peace and a new path.

Is there a specific situation you have in mind where this saying might apply?
Hm, ja google Artificiële-intelligentie, er is een specifieke situatie. Het betreft oneindige discussies over 'Waarheid (vinden) ::)
Wilt u hier dieper op ingaan aub: "No way out=the way out concerning the truth"...

Citaat

The statement "No way out = the way out concerning the truth" captures an interesting paradox. Here's how to unpack it:

Feeling Trapped by Lies:

- No way out: This signifies feeling stuck in a situation defined by lies or deception. It could be a personal situation, a societal issue, or even grappling with your own internal narrative.

Truth as Liberation:

- The way out: Here, truth becomes the path to freedom. Facing the truth, however uncomfortable, can be liberating. It allows you to break free from the constraints of deception and make informed decisions.

Why It's Paradoxical:

- The idea is paradoxical because the truth itself might seem scary or unpleasant. It can be difficult to confront uncomfortable realities.

Here are some applications of this idea:

- Personal Lies: Coming clean about a mistake or confronting a personal truth you've been avoiding.
- Social Issues: Addressing systemic problems or challenging misinformation requires confronting the truth, even if it's difficult.
- Self-Discovery: Unearthing your true motivations or desires might involve confronting uncomfortable personal truths.

Overall, "no way out = the way out concerning the truth" reminds us that while facing the truth can be challenging, it's ultimately the path to liberation and positive change.

bron: google's Artificiële-intelligentie
8)

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt; No Way Out
« Reactie #59 Gepost op: 03-05-2024 20:52 »
                                                     
 No way out=the way out!
Je geeft het toch nog niet op hé Vrij? 8)
Want ik ben me net aan't inlezen in jouw inspiratie bron.
Zie wat ik gisteren kocht > No Way Out (ebook), U.G. Krishnamurti | 4066338117175 | Boeken | bol  ;)

Offline Bodhiboem

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 2687
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #60 Gepost op: 05-05-2024 13:00 »
Om even op de oorspronkelijke vraag terug te komen…

Hoe weet je nu, of je jou waarheid gevonden hebt ?
Een andere omschrijving voor “waarheid” in spirituele context is dat niet  “ware geluk” ?
Dus hoe weet je nu, of je jou “ware geluk” gevonden hebt ?

Bij mij merk ik dat hoe verder ik kom langs het spirituele pad, hoe meer dingen wegvallen. Vroeger las ik veel science fiction, keek ik uit naar nieuwe boeken, keek ik naar tv series en films, wou ik nog wel eens bingen, speelde ik nieuwe games, ging ik op vakanties… dat alles is poef gegaan, ik heb er geen behoefte meer aan.

Mijn verlangens zijn minder geworden in het algemeen, zowel als dingen die helemaal weg zijn gevallen. Dat is al een tijdje aan de gang, het is alsof er een zekere helderheid is over wat niet meer belangrijk is. Ik geef niet meer om fysieke dingen, boeken en dvd’s die ik vroeger verzamelde, kleren, auto’s.

Alles wat ik nu nog doe is spirituele boeken lezen. Laatst kwam ik er een tegen van een ex-Osho sannyasin die zichzelf verlicht had verklaard en zich Maitreya Ishwara had genoemd, en dat boek ging over de vereniging van religies in het Derde Millennium na Christus. Best heel interessant. Nadat ik dat las heb ik mijn wil om dingen te schrijven en naar doelen toe te werken ook losgelaten.

Wat mij eruit aansprak was het Advaita idee dat de Bron continu de wereld creëert, en dat wij daar deel van zijn. Wij zijn dus, lichaam en geest, zoals de Bron ons maakt, en vrije wil is een illusie.
“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu

Offline Buddha Amitabha

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 683
 • Wees zelf het licht voor uzelve
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #61 Gepost op: 05-05-2024 13:22 »
Ik kijk nog wel films, ik spel af en toe videogames en ik geniet van alles wat ik leuk vindt. Bij mij is ook een kentering aan de gang, alleen een andere, namelijk dat ik juist veel minder spirituele boeken lees. Ik heb er inmiddels misschien wel honderden gelezen, en ik ervaar daarin vaak veel minder waarheid dan toen ik aanvankelijk met mijn spirituele zoektocht begon. Er zijn zeer veel spirituele praatjesmakers, en zelfs velen die elkaar nakwaken. Dat zijn helaas ook nog vaak de zelfverklaarde Verlichten, waar je heel erg voor op je hoede moet zijn, is mijn overtuiging.

De echte waarachtige spiritualiteit is meestal afwijkend van wat de mainstream beweert. Aan de vruchten (h)erkent men de boom, zei Christus ooit. Als een bepaalde lering geen vruchten afwerpt, kun je die beter laten vallen. Dit kan verre van gemakkelijk zijn, want wat brengt jou (naar je) waarheid, waardoor je daadwerkelijke vrede ervaart in je hart? Dat kan jaren van zoeken vergen, jaren des onderscheids, zal ik maar zeggen.
« Laatst bewerkt op: 05-05-2024 13:23 door Buddha Amitabha »
"Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien."
- Mattheüs 5:8

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #62 Gepost op: 05-05-2024 15:11 »

Wat mij eruit aansprak was het Advaita idee dat de Bron continu de wereld creëert, en dat wij daar deel van zijn. Wij zijn dus, lichaam en geest, zoals de Bron ons maakt, en vrije wil is een illusie.
Ben je zeker van dat vrije wil een illusie is?
Ik heb het is aan google's Artificiële-intelligentie gevraagd.
zie...

Citaat
Het bestaan van vrije wil is een eeuwenoude discussie die nog steeds voortwoedt in filosofie en wetenschap. Er is geen eenvoudig antwoord, en verschillende perspectieven benadrukken verschillende aspecten van het probleem.

Wetenschappelijke inzichten

Wetenschappers bestuderen de vrije wil vanuit verschillende invalshoeken, zoals hersenonderzoek, psychologie en gedragswetenschappen. Sommige bevindingen suggereren dat onze hersenen beslissingen nemen voordat we er bewust van zijn, wat de vrije wil in twijfel trekt.

Andere studies tonen aan dat we ondanks beperkingen toch enige mate van keuzevrijheid hebben. De interpretatie van deze wetenschappelijke resultaten is complex en er is geen consensus over wat ze betekenen voor het bestaan van vrije wil.

Filosofische discussies

Filosofen debatteren over verschillende definities van vrije wil en de argumenten voor en tegen het bestaan ervan. Belangrijke discussiepunten zijn:

- Compatibilisme: Is vrije wil verenigbaar met determinisme (het idee dat alle gebeurtenissen veroorzaakt worden door eerdere gebeurtenissen)? Sommigen menen dat onze keuzes vrij kunnen zijn, zelfs als ze door eerdere factoren zijn beïnvloed.
- Libertarisme: Vereist vrije wil dat we onafhankelijk zijn van alle oorzaken? Libertariërs stellen dat we echte keuzes kunnen maken, ongeacht onze omstandigheden of voorgeschiedenis.
- Illusionisme: Is onze ervaring van vrije wil een illusie? Sommigen beweren dat we ons ten onrechte vrij voelen, terwijl onze keuzes in feite worden bepaald.

Gevolgen voor ethiek en verantwoordelijkheid

Het bestaan van vrije wil heeft belangrijke implicaties voor ethiek en het concept van verantwoordelijkheid. Als onze keuzes volledig door onze omstandigheden worden bepaald, zijn we dan verantwoordelijk voor onze daden? Kan er sprake zijn van moraliteit zonder vrije wil?

Conclusie

De vraag of vrije wil bestaat is complex en er is geen eenvoudig antwoord. Wetenschappelijke inzichten en filosofische discussies bieden waardevolle perspectieven, maar er is nog geen consensus. Het debat over de vrije wil zal waarschijnlijk nog lang voortduren.

Naast de bovenstaande punten is het belangrijk om op te merken dat er verschillende perspectieven op vrije wil zijn, met elk hun eigen argumenten en nuances. Sommige religieuze en spirituele tradities benadrukken bijvoorbeeld het idee van vrije wil als een fundamenteel aspect van de menselijke natuur.

Uiteindelijk is de vraag of je gelooft in de vrije wil een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout antwoord, en het is belangrijk om de verschillende perspectieven te overwegen en tot je eigen conclusie te komen.

Bronnen:

- https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_wil
- https://www.rug.nl/society-business/scholierenacademie/scholieren/pws-hulp/verkennen-en-opzetten/alle-schoolvakken-en-hulp/vrije-wil
- https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/nl/artikelen/article/50-9840_Vrije-wil-is-geen-illusie-Hoe-de-hersenen-ons-vrijheid-verschaffen

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #63 Gepost op: 05-05-2024 15:24 »

Alles wat ik nu nog doe is spirituele boeken lezen. Laatst kwam ik er een tegen van een ex-Osho sannyasin die zichzelf verlicht had verklaard en zich Maitreya Ishwara had genoemd,...
oh, die zelfverklaarde verlichte kerel > https://www.oshonews.com/2012/07/15/anand-bhaskar-maitreya-ishwara/

Toch altijd voorzichtig zijn met mensen die zichzelf verlicht verklaren hoor.
Bestaan verlichten mensen? Kan een niet-verlichte mens een verlicht mens herkennen als verlicht?  ::)
Kijk, ik heb het voor de zekerheid is aan Google's Artificiële-intelligentie gevraagd:

Citaat
Of er verlichte mensen bestaan, hangt af van hoe je "verlichting" definieert.

In sommige spirituele tradities, zoals het boeddhisme, is verlichting een einddoel: een toestand van perfecte wijsheid, mededogen en bevrijding van lijden. In deze zin zijn er waarschijnlijk maar weinig mensen die als echt verlicht kunnen worden beschouwd.

Andere tradities benadrukken dat verlichting een pad is, geen einddoel. Iedereen kan stappen zetten op dit pad door middel van spirituele oefeningen en persoonlijke ontwikkeling. In deze zin zijn er veel mensen die als "verlicht" kunnen worden beschouwd, op verschillende niveaus van realisatie.

Of iemand al dan niet verlicht is, is uiteindelijk een kwestie van persoonlijk geloof en ervaring. Er is geen wetenschappelijke test om verlichting te meten, en er is geen universele definitie van wat het betekent.

Dus, om je vraag direct te beantwoorden:

- Als verlichting een zeldzame eindstaat is: Ja, er bestaan ​​waarschijnlijk verlichte mensen, maar erg weinig.
- Als verlichting een spectrum is waarop iedereen vooruitgang kan boeken: Ja, er zijn veel verlichte mensen, in verschillende stadia van hun reis.
Het is belangrijk om op te merken dat het concept van verlichting complex en genuanceerd is. Er zijn verschillende interpretaties van wat het betekent en hoe het te bereiken.
Het is ook belangrijk om je te bewaren voor beweringen van zelfverlichting.

Hier zijn enkele aanvullende bronnen die je misschien nuttig vindt:

- 'De vele misverstanden over verlichting' - Boeddhistisch Dagblad: https://www.beleven.org/feest/bodhidag_verlichting_van_boeddha
- 'Wat is Verlichting volgens Boeddhisme?' - Meditatie Instituut: https://meditatieinstituut.nl/
- 'Verlichte mensen' en 'niet-verlichte mensen' door Joan Tollifson - Juwelenschip: https://juwelenschip.nl/verjaardagskalender/

Ik hoop dat dit helpt!

Offline Bodhiboem

 • Eerwaarde
 • Nieuwkomer
 • ******
 • Berichten: 2687
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #64 Gepost op: 05-05-2024 16:15 »
Tja, ieders pad is anders. Mijn zoektocht naar waarheid bracht mij tot de conclusie dat veel fictie boeken, films, tv series, en spelen eigenlijk de dromen en gedachten van andere mensen zijn, dat ze heel weinig realiteit of echte waarheid bevatten. Ze zijn alleen goed voor een beetje vermaak.

Dat je uiteindelijk ook van spirituele boeken afstapt is goed mogelijk, dan hou je op met zoeken. Dat past ook wel bij de Christelijke leer, die goed gedefinieerd is. Dat is dan jou waarheid, die je gevonden hebt. Wel en prima.

“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
Re: Hoe weet je nu of je jou waarheid gevonden hebt
« Reactie #65 Gepost op: 06-05-2024 00:10 »

Tja, ieders pad is anders.
Uiteindelijk gaat het er voor ieder mens om zijn zielenopdracht / missie te vinden en waar te maken of Zelfrealisatie te bereiken.
Zie info in google's Artificiële-intelligentie...

Citaat
Zielenopdracht en zelfrealisatie zijn twee nauw met elkaar verbonden concepten die al eeuwenlang door filosofen, religieuze geleerden en spirituele zoekers worden onderzocht.

Zielenopdracht wordt vaak beschreven als het unieke doel of de missie waarmee we in dit leven op aarde zijn gekomen. Het is het diepere doel dat ons leven zin en betekenis geeft en ons drijft om te groeien en ons volledige potentieel te bereiken. Onze zielenopdracht is niet altijd gemakkelijk te herkennen, maar het kan worden onthuld door onze waarden, passies en talenten te onderzoeken, en door aandacht te schenken aan de dingen die ons een gevoel van vervulling en voldoening geven.

Zelfrealisatie is het proces van het verwezenlijken van onze zielenopdracht en het worden van de best mogelijke versie van onszelf. Het omvat het ontwikkelen van ons bewustzijn, het overwinnen van onze beperkingen en het leven in overeenstemming met onze waarden. Zelfrealisatie is een voortdurende reis, geen eindbestemming. Het vereist voortdurende inspanning en toewijding, maar de beloningen zijn groot.

Er zijn veel verschillende manieren om onze zielenopdracht na te streven en onszelf te realiseren. Sommige mensen vinden hun roeping in hun carrière, terwijl anderen het vinden door middel van creatieve expressie, activisme of het dienen van anderen. Er is geen goede of foute manier, zolang we trouw blijven aan onszelf en onze waarden.

Enkele belangrijke punten om te onthouden op de reis van zielenopdracht en zelfrealisatie:

- Luister naar je intuïtie: Je intuïtie is je innerlijke kompas en kan je leiden naar je zielenopdracht. Besteed aandacht aan je gevoelens, gedachten en dromen, want deze kunnen waardevolle aanwijzingen bevatten.
- Wees niet bang om fouten te maken: Fouten zijn een normaal onderdeel van het leven en zijn vaak kansen om te leren en te groeien. Laat je niet ontmoedigen door tegenslag, maar blijf in plaats daarvan doorzetten op je pad.
- Vertrouw op het proces: Zelfrealisatie is een reis, geen bestemming. Geniet van de reis en vertrouw erop dat alles zich op het juiste moment zal ontvouwen.
- Zoek begeleiding: Als je moeite hebt om je zielenopdracht te vinden of je leven in overeenstemming te brengen met je waarden, zijn er veel bronnen beschikbaar om je te helpen. Zoek begeleiding bij een vertrouwde vriend, mentor of spirituele adviseur.

De reis van zielenopdracht en zelfrealisatie is een lonende reis die ons kan leiden naar een leven van vreugde, vervulling en betekenis. Door naar onze intuïtie te luisteren, onze angsten te overwinnen en te vertrouwen op het proces, kunnen we allemaal ons volledige potentieel bereiken en een positieve impact hebben op de wereld.

Hier zijn enkele aanvullende bronnen die nuttig kunnen zijn:

- https://www.oprahdaily.com/life/a26930708/oprah-path-made-clear/ door Oprah Winfrey
- https://www.hollyworton.com/how-to-find-your-purpose-in-life-discovering-your-souls-calling/ door Michael J. Gelb
- https://untetheredsoul.com/ door Michael A. Singer