Auteur Topic: is er een verkeerde afslag in zelfrealisatie?  (gelezen 579 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 1880
is er een verkeerde afslag in zelfrealisatie?
« Gepost op: 21-05-2024 13:53 »
Ieder mens heeft de potentie tot bevrijding van Z/zelf.Waarom zo wenigen die potentie realiseren heeft alles te maken met waarop ze zich richten.
En op wat richten ze zich dan verkeerdelijk?
Dat ga ik niet blijven herhalen.

Ik heb het intussen is aan Google' Artificiële-intelligentie gevraagd. 8)

Zie...

Citaat
In de context van zelfrealisatie kan een verkeerde afslag worden gezien als een ervaring of keuze die ons afleidt van onze ware roeping of pad. Dit kan gebeuren door verschillende factoren, zoals:
 • Invloeden van buitenaf: We kunnen beïnvloed worden door de verwachtingen van anderen, maatschappelijke druk of onrealistische idealen, waardoor we een pad kiezen dat niet bij ons past.
 • Gebrek aan zelfkennis: Als we onszelf niet goed begrijpen, onze waarden en passies niet kennen, is het moeilijker om keuzes te maken die ons leiden naar zelfrealisatie.
 • Angst en onzekerheid: Angst voor mislukking, onzekerheid over onze capaciteiten of comfort in het bekende kan ons ervan weerhouden om risico's te nemen en nieuwe paden te bewandelen.
 • Onverwachte gebeurtenissen: Levensgebeurtenissen zoals ziekte, verlies of baanverlies kunnen ons onverwachts van ons pad afleiden.
Een verkeerde afslag hoeft echter niet het einde van de wereld te betekenen. Het kan juist een waardevolle leerervaring zijn die ons dichter bij onze ware roeping brengt. Door te reflecteren op onze ervaringen, te leren van onze fouten en onszelf opnieuw te verbinden met onze waarden, kunnen we weer op het juiste spoor komen.
Hier zijn enkele tips om te navigeren na een verkeerde afslag in zelfrealisatie:
 • Erken en accepteer je situatie: De eerste stap is om te erkennen dat je een verkeerde afslag hebt gemaakt. Probeer jezelf niet te veroordelen of te schamen. Accepteer dat dit een onderdeel van de reis is en dat je hieruit kunt leren en groeien.
 • Reflecteer op je ervaringen: Neem de tijd om na te denken over wat er is gebeurd. Wat heeft je tot deze afslag geleid? Wat heb je geleerd van deze ervaring?
 • Herverbind met je waarden: Wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat wil je echt bereiken? Door je te concentreren op je waarden, kun je een duidelijker beeld krijgen van waar je naartoe wilt.
 • Stel nieuwe doelen: Zodra je weet waar je naartoe wilt, kun je nieuwe doelen stellen die je in die richting leiden.Begin klein en maak realistische stappen.
 • Wees geduldig: Zelfrealisatie is een reis, geen bestemming. Er zullen onderweg tegenslagen zijn. Wees geduldig met jezelf en geef niet op.
Onthoud dat een verkeerde afslag geen mislukking is, maar een kans om te leren en te groeien. Door te reflecteren op je ervaringen, te herverbinden met je waarden en nieuwe doelen te stellen, kun je weer op het juiste spoor komen en je ware potentieel bereiken.
In het licht van de eeuwigheid bestaat er natuurlijk geen verkeerde afslag of verkeerdelijk richten om Zelfbevrijding te bereiken.

Het is echt niet zo belangrijk wat de mens doet, maar hoe hij het doet. De waardering in ‘goed’ en ‘kwaad’ is altijd gericht op wat een mens doet. Ik vervang deze zienswijze door de vraag naar het ‘hoe iemand iets doet’. Handelt hij bewust? Is zijn ego daarbij betrokken? Handelt hij zonder dat zijn ‘ik’ deelneemt? Het zijn de antwoorden op deze vragen die uitmaken of iemand zich door zijn handelen vastlegt of vrij wordt.