Auteur Topic: Nieuws Tibet  (gelezen 306 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Moesa

  • Actief Boeddha Forum lid
  • Nieuwkomer
  • ****
  • Berichten: 643
Nieuws Tibet
« Gepost op: 13-02-2023 21:24 »
Het conflict tussen China en Tibet is weer opgelaaid nu de Amerikaanse wetgevers in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat een wetsvoorstel hebben ingediend om het Amerikaanse beleid voor de vreedzame oplossing van hun geschillen over Tibet te versterken, zo meldt Tibet Press.

Volgens Tibet Press zal de wet, die bekend staat als de Resolve Tibet Act, het officiële Amerikaanse beleid maken dat China de dialoog met de gezanten van de Dalai Lama moet hervatten, aangezien het conflict tussen Tibet en China nog steeds niet is opgelost en de wettelijke status van Tibet nog moet worden vastgesteld volgens het internationale recht.

De timing van de wetgeving is belangrijk omdat zij werd ingediend tijdens het bezoek van Penpa Tsering, voorzitter van het Centraal Tibetaans Bestuur aan de VS. Hij brengt een bezoek aan Washington voor een ontmoeting met Amerikaanse wetgevers, waaronder de belangrijkste sponsors van de wetgeving en ambtenaren van de regering Biden.

De Dalai Lama is in het verleden door Peking beschuldigd van ‘separatistische’ activiteiten en pogingen om Tibet te verdelen. De Tibetaanse spirituele leider heeft echter benadrukt dat hij niet streeft naar onafhankelijkheid, maar naar ‘echte autonomie voor alle Tibetanen die in de drie traditionele provincies van Tibet wonen’ in het kader van de ‘Middenweg-benadering’.

De Resolve Tibet Act biedt nieuwe hoop dat de decennialange crisis in Tibet vreedzaam kan worden beëindigd, aldus Tibet Press. De onderdrukking van de Tibetanen onder het autoritaire regime van China gaat door en de controle wordt met de dag zwaarder in de regio. Vanwege de politieke gevoeligheid in de regio ondervinden de Tibetanen zwaardere gevolgen en een intensiever toezicht dan burgers in andere landen. Volgens verschillende media worden de Tibetanen nog steeds vervolgd, gemolesteerd, lastiggevallen, geslagen en gemarteld op hun eigen grondgebied.


🤐