Auteur Topic: Verlichtingswens  (gelezen 2017 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Eerwaarde
  • *
  • Berichten: 5315
Verlichtingswens
« Gepost op: 06-02-2014 13:29 »

Er leeft een wetenschap in je dat je in wezen een staat van vrede en eenvoud bent. Je ervaart dat ook als geluk en waarachtig je-Zelf zijn. Dat is wrs nadrukkelijker aanwezig wanneer je gewoon op jezelf bent, alleen, in de natuur oid, dus wanneer er niet aldoor alertheid vereist is vanwege de aanwezigheid van de Ander of de vereisten van een functie oid.  Dan kun je loslaten, rollen die je speelt ontrollen, ontspannen, eenvoudig worden, jezelf weer worden.

Maar je kunt dat niet volhouden. Je kunt niet jezelf blijven. In interactie met de ander, met de wereld wordt het aldoor verstoord. Je raakt verward, zenuwachtig, gespannen, gaat gekunsteld doen, zegt onwaarachtige dingen, doet onwaarachtige dingen. Ik wel tenminste:-)
Dit zadelt je op met een gevoel van schuld, onmacht, onvermogen, falen, zelfkritiek.

Als de spanning daarvan toeneemt kunnen twee dingen gebeuren. Je ontwikkelt een hekel aan de Ander, aan de wereld omdat die je aldoor verstoort. Die zorgt er voor dat jij niet jezelf kunt zijn en zet je aan tot onwaarachtig gedrag waar je later zelf spijt van hebt. De Ander veroorzaakt je neurose en de hel.  De schuld ligt bij de ander. De wijsheid van deze yana is dat zolang je geest onbeheerst is het ook zo lijkt te liggen.

Een andere yana is dat je je-Zelf aanklaagt. Dus je gaat wijsheid haten. Je gaat er alles aan doen om te vergeten dat jij weet wat waarachtig is en onwaarachtig.  Weten is een last. Een last die weg moet.
Je weet nu dat de oplossing van lijden er in ligt dat je moet vergeten. Je moet streven naar een staat van vergetelheid. Er IS geen ware Natuur, er is geen je-Zelf zijn, er is slechts actie en reactie, spontaan handelen. Dat is het hoogste Goed, het ware geluk, de oplossing van lijden.  De wijsheid van deze yana schuilt in de terechte analyse dat geremdheid een oorzaak is van lijden. Maar het zit niet goed in de ontkenning van Weten.

Beide reacties worden mijns inziens geboren vanuit de ervaring van onmacht of onvermogen levend in de wereld.

De Verlichtingswens beschouw ik zelf als die wens die niet opgeeft en toegeeft aan deze yana's. Het zoekt geen heil in uitvluchten. Het zal nooit zeker Weten ontkennen.
Het wil niet deze wegen bewandelen omdat het weet dat dit geen beeindiging is van de waarheid van lijden.

Hoe zien jullie het?

Siebe

Siebe