Hoe werkt wedergeboorte? Hieronder heb ik een aantal zaken verzameld die wat licht werpen op deze kwestie. Eenvoudig vind ik het niet. Een apart deel wordt gewijd aan wedergeboorte en conceptie.
Hoe werkt het? Een selectie van fragmenten die hier wat licht op werpenWedergeboorte is voor iemand met brandstof, niet voor iemand zonder brandstof. Net zoals een vuur niet brandt zonder brandstof, zo heeft wedergeboorte ook een voeding nodig. Het heeft een voeding en als die voeding eindigt, dan eindigt ook wedergeboorte. De brandstof of voeding is
tanha. Als een gehecht iemand gestorven is maar nog niet wedergeboren is in een ander lichaam, wat voedt iemand dan?
Tanha. (SN44.9)
“Hartstocht (
eja), heer, is een ziekte, een puist, een pijl. Het verleidt iemand, hem in een bepaalde staat van worden trekkend, zodat hij wedergeboren wordt in hoge of lage staten.” (DN21§2.7)
Eja is volgens het commentaar bij DN een soort
tanha. The Student Pali-English Dictionary vertaalt het als: ‘desire’, ‘lust’.
Als iemand geen afstand heeft gedaan van wellust, haat en begoocheling is iemand niet in staat afstand te doen van geboorte, ouderdom en de dood. En je kan geen afstand doen van wellust, haat en begoocheling als je niet de eerste drie ketens verbreekt, sakkaya ditthi, vicikiccha, en verkeerd begrip van regels en rituelen. (AN10.76)
…”niet bevrijd van wellust, haat en begoocheling is iemand niet bevrijd van geboorte, van ouderdom en dood, van smart, geweeklaag, pijn, bedruktheid, wanhoop…”
…”Na afstand gedaan te hebben van wellust, haat en begoocheling is iemand bevrijd van geboorte, van ouderdom en dood, van smart, geweeklaag, pijn, bedruktheid, wanhoop…” (AN2.6)
Betrokken bij aantrekken en afstoten, bijvoorbeeld bij het aantrekken/willen van plezier en afstoten/niet-willen van pijn, aantrekken van roem en afstoten van schande, winst en verlies, lof en blaam, is iemand niet bevrijd van geboorte, van ouderdom en dood, van smart, geweeklaag, pijn, droefheid en wanhoop, hij is niet bevrijd van lijden, zegt de Boeddha.
Maar als iemand begrijpt dat zoiets vergankelijk is, lijden en onderhevig aan verandering, dan begrijpt iemand het zoals het werkelijk is. Er is dan geen aantrekken en afstoten wat die zaken aangaat. Als iemand zo afstand heeft gedaan van aantrekken en afstoten, is iemand bevrijd van geboorte, van ouderdom en dood, van smart, geweeklaag, pijn, droefheid en wanhoop, hij is bevrijd van lijden. (AN8.6)
Die mensen die de vier edele waarheden niet begrijpen, zij verheugen zich in wilsformaties die leiden tot geboorte, tot verouderen, de dood, smart, geweeklaag, pijn, ongenoegen, en wanhoop. Zich in zulke wilsformaties verheugend, brengen ze die wilsformaties voort die leiden tot geboorte…wanhoop. (SN56.42/43/46)
Wat voor wilsformaties worden hier bedoeld en hoe kan het dat wilsformaties leiden tot geboorte? Ik denk dat de vorige fragmenten daar al een begin van een antwoord op hebben gegeven. Ik denk dat de volgende sutta’s en fragmenten dat ook doen.
Samyutta Nikaya 12.38 (8}, Wilsactiviteit (1), Cetana (1)-“Te Savatthi. “Bhikkhu’s, wat iemand zich voorneemt, en wat iemand van plan is, en wat voor geneigdheid iemand dan ook heeft: dit wordt een basis voor de instandhouding van bewustzijn. Wanneer er een basis is, is er een ondersteuning voor het zich vestigen van bewustzijn. Wanneer bewustzijn wordt gevestigd en tot wasdom is gekomen, is er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan. Wanneer er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan is, is er toekomstige geboorte, verouderen-en-dood, smart, geweeklaag, pijn, ongenoegen en radeloosheid. Zo is de herkomst van deze gehele verzameling lijden
Als, monniken, iemand zich niets voorneemt, en niets van plan is, maar iemand heeft nog altijd een geneigdheid naar iets, wordt dit een basis voor de instandhouding van bewustzijn. Wanneer er een basis is, is er een ondersteuning voor het zich vestigen van bewustzijn. Wanneer bewustzijn wordt gevestigd en tot wasdom is gekomen, is er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan. Wanneer er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan is, is er toekomstige geboorte, verouderen-en-dood, smart, geweeklaag, pijn, ongenoegen en radeloosheid. Zo is de herkomst van deze gehele verzameling lijden.
Maar, monniken, wanneer iemand zich niets voorneemt, en iemand is niets van plan, en iemand heeft geen geneigdheid naar iets, dan bestaat er geen basis voor de instandhouding van bewustzijn. Wanneer er geen basis is, is er geen ondersteuning voor het zich vestigen van bewustzijn. Wanneer bewustzijn niet gevestigd is en niet tot wasdom komt, is er geen voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan. Wanneer er geen voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan is, is er geen toekomstige geboorte, verouderen-en-dood, smart, geweeklaag, pijn, ongenoegen en radeloosheid. Zo is de beëindiging van deze gehele verzameling lijden”.
Welke wilsformaties worden nog meer bedoeld?
-"En dit, monniken, is de Edele Waarheid over de oorsprong van het lijden: het is het verlangen welk tot verder bestaan leidt, verbonden is met plezier en lust, en hier en daar naar genot zoekt. In het kort: verlangen naar genot, verlangen naar bestaan, en verlangen naar niet–bestaan”.
http://www.suttas.net/suttas/samyutta-nikaya/56/sn56-11-dhammacakkappavattana-sutta.phpHier mag je denk ik ook lezen: het hechten aan genot (
kama tanha), het hechten aan bestaan (
bhava tanha), en het hechten aan niet-bestaan (
vibhava tanha).
Het hechten aan niet-bestaan kan zich voordoen wanneer je bijvoorbeeld niet meer wilt leven omdat je lijdt en de dood ziet als de beëindiging van je leven en het lijden.
In alle gevallen mag je denk ik wel zeggen dat je in iets voordeel en heil ziet, en daarom is het verbonden met plezier en lust. Ook in kwaad doen, geweld, doden, stelen, wraak nemen etc. kunnen we voordeel zien.
-“Ik noem hem begoocheld, Aggivessana, die geen afstand heeft gedaan van de asava’s die bezoedelen, die vernieuwing van bestaan brengen (wedergeboorte, Siebe), problemen geven, rijpen in lijden en tot toekomstige geboorte, verouderen en dood leiden; want het is door het niet-afstand gedaan hebben van de asava’s dat iemand begoocheld is”. Het tegenovergestelde wordt dan gezegd als iemand afstand heeft gedaan van de asava’s, op een manier dat ze nooit meer in de toekomst ontstaan. (MN36§47/70)
SamengevatLastig, maar toch een poging: Wilsformaties leiden tot wedergeboorte, tot hernieuwd bestaan. Wilsformaties worden in de teksten op verschillende manieren aangeduid en besproken; als tanha, als asava, als anusaya en ook abhisanhkara. Ze vormen kennelijk een basis voor de instandhouding van bewustzijn. Wanneer er een basis is, is er een ondersteuning voor het zich vestigen van bewustzijn. Wanneer bewustzijn wordt gevestigd en tot wasdom is gekomen, is er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan. Wanneer er de voortbrenging van toekomstig hernieuwd bestaan is, is er toekomstige geboorte.
Ik vind het niet makkelijk maar ik voel het zo aan dat die wilsformaties ook een wilspotentieel bij jezelf vertegenwoordigen. Dat wilspotentieel is een soort potentiele energie in de geest, zoals een zaadje of bloembol ook het potentie heeft iets voort te brengen. Bij de dood speelt kennelijk dat wilspotentieel, deze potentiële energie, op en zorgt, afhankelijk van het soort wil op dat moment, voor een bepaald soort hernieuwd bestaan. Zoiets. Bij wedergeboorte spreekt men daarom ook wel over karmische zaden (
kamma beeja).
Lal legt het op puredhamma.net uit aan de hand van de
gandhabba, een subtiel mentaal lichaam (
manomayakaya) die zich bij de dood weer losmaakt van het lichaam. Voor de geboorte verbond het zich met de bevruchte eicel. Als het zich weer losmaakt van het lichaam na de dood komt het in paralowa en wacht daar op een geschikte karmische match met de toekomstige ouders. Als die zich voordoet wordt het naar die karmische situatie getrokken en verbindt zich weer met een bevruchte eicel. De vrucht kan zich nu weer ontwikkelen tot kind. En zo vindt er weer geboorte als mens plaats. Dit is dus een denkbeeldige situatie van een geboorte als mens die na de dood weer leidt tot een geboorte als mens. Het voert te ver om andere geboorten te beschrijven. Voor wie daarover meer wil weten zie puredhamma.net.
Dit idee dat een
gandhabba, een subtiel mentaal lichaam, zich bij de geboorte verbindt met de bevruchte eicel, en ook een noodzakelijke voorwaarde is voor de ontwikkeling van de vrucht, is onderwerp van de volgende post, wedergeboorte en conceptie.