Auteur Topic: Shingon meditatie Ajikan  (gelezen 3366 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Acalanatha

  • Gast
Shingon meditatie Ajikan
« Gepost op: 07-11-2008 14:21 »
Ajikan meditatie
“Een blik naar de letter A vernietigt kwade passies”
Ajikan is een belangrijke meditatie in Mikkyo (esoterisch)Boeddhisme. Het doel ervan is om de beoefenaar in de staat van non-dualiteit te brengen met Dainichi Nyorai de kosmische zon Boeddha als de personificatie van de verlichte kosmische realiteit.
In Ajikan concentreert de beoefenaar zich op een shuji ( basis letter A (AH) zoals het in de heilige Shittan ( Siddham) schrift wordt afgebeeld.
 
Deze afbeelding dat ook met Honzon wordt betiteld is vaak in de vorm van een muurplaat. De A shuji wordt als een meditatiepunt gebruikt, meestal is het rond, maanvormig dat op een geopende lotusbloem rust. De ronde maanvorm staat symbool voor de zuiverheid van het hart en de lotusbloem symboliseert Bodhicitta, de wens om de verlichting te bereiken.

Omdat de eerste letter van het Sanskriet alfabet de A is wordt het als de hoogste shuji gezien en men ervaart het als zeer heilig en kent het een grote spirituele kracht toe. De bron van alle andere klinkers en medeklinkers, het is de essentie van alle geluiden die een mens kan voortbrengen.
A – ji ( de eerste letter) representeert de essentie van alle dingen, het niet tot standgekomende, het vergankelijke, het immateriële – de leegte waar vanuit alles ontstaat.
Kan geeft de perceptie/de hartgeest beschouwing van deze essentie weer. (Kokoro).
Ajikan is heel gemakkelijk te leren zelfs via deze tekst. Maar een ervaren instructeur kan direct feedback geven.

Ajikan begint met je te centreren en op de adem te observeren, en zorg dat je ritmisch en rustig ademt. De ogen zijn half open, breng je aandacht bewust en helder naar de Honzon zodat als je ze sluit het beeld nog helder voor je blijft.
Als je ervoor kunt zorgen dat je het beeld met gesloten ogen nog voor je hebt probeer dan de Shuji groter en helderder in beeld te laten worden.
Laat het beeld verder intensiveren en vergroten waarbij het op den duur het gehele universum vult en wordt je er van bewust dat het helemaal om je heen is en dat jij en alle wezens zich in dit schitterende licht bevinden . En in essentie een met de Shuji zijn.
Blijf zo lang je kunt ervan bewust van.
Observeer dan dat de afbeelding in helderheid en grootte afneemt en eventueel verdwijnt en terugkeert naar de originele vorm op de Honzon.
Blijf nog even ritmisch ademen totdat je tot de werkelijkheid van de wereld om je heen weer bewust wordt.

Alternatieve versie
Centreer jezelf en observeer de ademhaling en adem ritmisch en langzaam. Met de ogen half open focus je op de Honzon, Hou dit beeld zo lang mogelijk vast totdat je je ogen sluit en het beeld nog steeds helder voor je staat.
Terwijl je de Shuji visualiseert reciteer je de mantra A Vira Hum Kham dit is een van de twee mantra’s van Mahâvairocana Boeddha om verder het integratieproces met de kosmische realiteit verder te brengen.

Als je het punt bereikt hebt om de Honzon helder voor de geest te houden terwijl je ogen gesloten zijn wordt je er dan bewust dat de Shuji in je hart centrum wordt op genomen.
Vanuit het hartcentrum wordt het steeds groter en verlaat je lichaam als een groot schitterend licht van Dainichi Nyorai naar alle levende wezens toe als bron van genezing, bescherming, en spiritueel en wereldlijke aanwinst. Blijf in deze gewaarwording zo lang je kunt.
Dan wordt je er langzaam van bewust dat het beeld langzaam aan helderheid en licht verliest en weer terugkeert naar je hartcentrum en vandaaruit weer naar de oorspronkelijke plaats op de Honzon.
Adem nog even ritmisch en rustig door totdat je weer van alles om je heen bewust wordt.

In Gassho
Acalanatha
[verwijderd door de beheerder]

 


Laatste berichten

[Denk je het of weet je het...] Re: Over de ‘ik’ by Vrij Vandaag om 00:24
[Denk je het of weet je het...] Re: Over de ‘ik’ by Buddha Amitabha Gisteren om 21:56
[Denk je het of weet je het...] Re: Over de ‘ik’ by the innerspace Gisteren om 17:34
[Denk je het of weet je het...] Re: Over de ‘ik’ by Vrij Gisteren om 13:18
[Denk je het of weet je het...] Re: Over de ‘ik’ by Gouden middenweg & de wilde natuur Gisteren om 12:28
Powered by EzPortal