Juist inzicht betekent ook dat je een perceptie hebt van dukkha, dus van de onbevredigende aard van alles wat ontstaat, even duurt en weer eindigt.
Anicca, dukkha en anatta zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Alles wat anicca is, is dukkha en alles wat anicca en dukkha is kan niet atta zijn en is dus anatta. Dat is wat eindeloos wordt herhaalt in SN12, SN22 en SN35, de secties die vipassana uitgebreid beschrijven, in relatie tot o.a. de khandha's, zintuiglijke domeinen.
Niet om in discussie te gaan, maar om mijn visie op de zaken hier naast te plaatsen.
Op het boeddhistisch pad zijn er twee perspectieven.
Het eerste is het ontnuchterend perspectief, iedereen moet door dit perspectief, zonder dit perspectief begin je niet aan boeddhisme, of neem je uit het boeddhisme gewoon wat interessant lijkt voor jou om je leven beter te maken: zoals meditatie, mindfullness, een beetje wijsheid hier, een beetje goedheid daar, maar zonder de motivatie om een einde aan het lijden te maken.
Het ontnuchterend perspectief kadert in de twee eerste edele waarheden:
1. Er is lijden (zoals je wil: het bestaan is lijden): in het pali dukkha.
2. Het lijden (dukkha) heeft een oorzaak: gehechtheid is de oorzaak. Gehechtheid aan hoe dat je iets wilt dat het is en blijft en zo wilt hebben (trekken), en gehechtheid aan hoe dat je het wilt hebben en zoals het is dus niet wilt hebben (afstoten).
Laat ik even gewoon een definitie van dukkha van het internet plukken, gewoon van wikipedia, wikipedia is geen pali sutta, maar geeft soms op een eenvoudige manier gewoon de esentie aan van waar het over gaat:
Dukkha suggereert dat een fundamentele ontevredenheid alle vormen van het leven kan doordringen, aangezien alle levensvormen vergankelijk zijn en constant veranderen. Dukkha wijst op een gebrek aan voldoening, een gevoel dat de dingen niet voldoen aan onze verwachtingen of normen. De nadruk op dukkha is niet pessimistisch bedoeld, maar om je er bewust van te maken, en de aard van dukkha te identificeren, zodat dukkha aspecten kunnen worden opgelost. De Boeddha erkende dat er zowel geluk en verdriet in de wereld is, en hij onderwees ook, dat vaak als we een soort van geluk ervaren, deze aan verandering onderhevig is, en niet van blijvende aard is. Als gevolg van deze onstabiele, vergankelijke aard van alle dingen, hebben deze ervaringen een aspect van dukkha of onvoldoening in zich. Daarom zal de onvrede blijven bestaan, tenzij we hiervan bewust worden en inzicht krijgen in deze waarheid, en begrijpen wat ons wel en niet echt gelukkig maakt.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vier_edele_waarheden
En zo komen we aan het tweede perspectief, het bevrijdende perspectief (inzien in wijsheid).
Het bevrijdende perspectief kadert in de twee laatste edele waarheden:
3. De oorzaak van het lijden kan opgeheven worden
Deze waarheid vertelt dat ieder mens genoeg in zich heeft om het lijden op te heffen. Verlossing van het lijden wordt ook wel verlichting, ontwaking of Nirwana genoemd. Om deze toestand te bereiken zouden we moeten beseffen dat werkelijk geluk niet voortkomt uit het enkel nastreven en bereiken van onze hunkeringen, maar juist volgt als we openstaan voor de realiteit, door te zien wat er met en in ons gebeurt, en deze realiteit te accepteren zoals ze is.
4. Door het achtvoudige pad te volgen wordt het lijden beëindigd
Het Achtvoudige Pad is een omschrijving van de weg die leidt tot opheffing van het lijden:
Als omschrijving van de weg die leidt tot opheffing van het lijden is het dus verantwoord om de eerste stap (en al de rest) zodanig te forumeleren dat het lijden (dukkha) opheft, en niet alleen maar het ontnuchterende perspectief blijft herhalen.
Het broodnodige ontnuchterende perspectief is inderdaad dat alles anicca, anatta en dukkha is: alles verandert voortdurend, niets heeft een vaste kern, dus kan dit alles nooit bevredigend zijn. Het heeft dus geen zin om gehecht te blijven aan dit alles, of bevrediging te zoeken in dit alles, het zal nooit bevredigen: dukkha.
Het daaropvolgende bevrijdende perspectief is dat hoewel alles anicca, anatta en dukkha is (nooit werkelijk bevredigend), als kenmerken van het bestaan, en dit niet in wijsheid kunnen zien tot in de eeuwigheid tot onbevredigende gevoelens zal lijden, dukkha als beleving, is er toch wel een oplossing voor deze dukkha als beleving, deze dukkha "als fundamentele ontevredenheid t.o.v. alle bestaansvormen". Dit oplossen verandert niets aan het feit dat alle bestaandvormen nooit bevredigend zullen zijn, dus dukkha als karakteristiek van het bestaan blijft. Maar dukkha als beleving hoeft niet eindeloos te blijven verder gaan. Dat is wat de laaste twee edele waarheden voorschotelen. En dat is het bevrijdende perspectief: er is een einde aan lijden (dukkha) mogelijk. Niet een einde aan dukkha als kenmerk van het bestaan, maar wel een einde aan dukkha als beleving. Namelijk, als je werkelijk in wijsheid kan zien dat alles anicca en anatta is, dat wordt gehechtheid aan, verwachtingen stellen aan, je geluk investeren in dit alles, gezien als nutteloos, en kan het losgelaten worden. Het bestaan blijft dan iets dat nooit bevrediging zal geven (dukkha als kenmerk van bestaan), maar de fundamentele ontevredenheid t.o.v. het bestaan (dukkha als beleving) kan wel degelijk wegvallen, en dit juist door in wijsheid te zien hoe dat alles anicca en anatta is en dit niet als dusdanig erkennen juist die fundamentele frustratie geeft. Erken het, maar niet even vluchtig, maar door en door, en de frustratie valt weg. Dan is het bestaan geen reden meer voor ontevredenheid, dan hoeft het niet verworpen te worden, dan hoef je er niet uit te stappen, dan kan je in vrede zijn, hoewel alles rondom jou in onvrede is (dukkha).
Maar de clue is... zolang die vrede, dit in wijsheid zien, niet aangehouden kan worden, blijft dukkha je standaard beleving. En als we eerlijk zijn, dan moeten we vaststellen dat we deze wijsheid niet aan kunnen houden, dus hebben we al die stappen van het achtvoudig pad nodig, om die wijsheid stabiel te krijgen. Daar ging het om.
En dan verder nog... zelfs al zou je in dit leven kunnen komen tot een redelijke stabilisatie van deze wijsheid, zodat pijn en ongemakken en dergelijke zich nog wel voordoen, maar dit geen dukkha-beleving meer geven (fundamentele ontevredenheid met deze pijn, het niet accepteren ervan, het verwerpen ervan, het anders willen hebben), blijft geboorte, ziekte en sterven een bedreiging voor deze stabilisatie. Wordt men zwaar ziek, dan bestaat de kans dat je je helderheid verliest, het blijft net als bij geboorte en sterven een factor waarin helderheid niet aangehouden kan worden. En bij sterven ook zo, en bij geboren worden ook, zo, kijk maar naar het leven van de Boeddha, hoewel hij al levens na levens bezig was met bevrijding, is hij ook nog opnieuw door de ontnuchtering moeten gaan die hem terug deed herinneren aan zijn bevrijdingsquest. Dus finaal gezien, moet ook ziekte, sterven en geboorte opgeheven worden. En in die zin is het niet de bedoeling dat het bevrijdende perspectief het ontnuchterende perspectief opheft. Beiden zijn nodig, de één mag de ander niet opheffen, en ook niet omgekeerd: het is NIET de bedoeling dat het ontnuchterende perspectief het bevrijdende perspectief opheft, door het opheffen van lijden (dukkha) af te doen als optimisme en verkeerde visie. Dat is de twee laatste edele waarheden verwerpen.
Dus, Passiebloem, je hebt gelijk, op een bepaald niveau, het ontnuchterende niveau (wat betreft bestaanskenmerken) zijn anicca, anatta en dukkha onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op een ander niveau, het bevrijdende niveau (wat betreft de beleving) is het mogelijk los te komen van dukkha en wel juist door in wijsheid te zien dat alles nu eenmaal anicca en anatta is en altijd zo zal zijn en er dus geen enkele reden is om hier ontevreden over te zijn. Door dit in wijsheid te zien, en steeds opnieuw te zien, krijg je meer helderheid, krijg je meer vrede in je geest, waardoor deze wijsheid gemakkelijker aan te houden valt en zich beter en beter kan stabiliseren, en kom je dus meer en meer in vrede met wat is (zonder daarom bevrediging hierin te zoeken), en kunnen meer onbevredigende gevoelens zich bevrijden, en kom je dus in een bevrijdende spiraal terecht, zonder dat je gaat zweven, zonder dat je uit het oog verliest dat deze steeds stabieler wordende vrede, rust en wijsheid daarom nog geen garantie is voor eeuwige bevrijding. Maar kijk, mijn beste Passiebloem, je hebt die stabieler wordende vrede, rust en wijsheid nodig om de laatste stap te kunnen nemen: zelfs geboorte opheffen. Daarom is het niet wijs om met het ontnuchterende perspectief het bevrijdende perspectief onderuit te halen. Uiteindelijk brengt dit jou verder af van waar de pali sutta's werkelijk naar verwijzen.
Daarom is het echt wel van belang om uit die negatieve spiraal van de ontnuchtering te geraken en rust, vrede, wijsheid, gelijkmoedigheid een kans te geven, niet om het bestaan beter te kunnen omarmen, maar om het bestaan beter te kunnen nemen zoals het nu eenmaal is, zodat het jou niet steeds maar weer onderuit veegt en je in duistere, depressieve, negatieve, mistroostige, angstige oorden houdt.
Begrijp mij niet verkeerd, er is niets mis met hoe je bent, en wat je voelt, het moet niet weggestopt of verbloemd worden, het is niet minder, nog meer, niet beter, noch slechter als eenieder van ons hier die in dukkha zitten rond te ploeteren. Alleen is het wel goed om elkaar te stimuleren om ook eens met de twee laatste edele waarheden bezig te zijn, met het bevrijdende perspectief, om zo enige stabiliteit te kunnen opbouwen waar je dan pad-gewijs mee verder kan. Daar gaat het om. En dat wens ik je toe, je eens te gaan richten op het bevrijdende aspect, die ontnuchtering heeft wat jou betreft meer dan genoeg plaats gevonden, lijkt mij.
Op naar de volgende fase?