Forum > Algemeen

De dood als meditatie

(1/3) > >>

lushan3:
Mediteren op de dood en het sterven kan zeer verhelderend zijn. Het is de ultieme manier om los te laten, of los te leren laten. Dat we allemaal een keer sterven, weet iedereen. De dood speelt een zeer belangrijke rol in elke waarachtige religie. Er zijn boeddhisten die elke avond mediteren op de dood en zeer bewust afscheid nemen van hun leven, hun relaties, hun lichaam, alles. Het ultieme los laten, voorafgaande aan het slapen gaan. Dat doen ze als meditatie, maar ook omwille van het feit, dat we immers elk moment kunnen sterven. De slaap lijkt in metaforische zin enigszins op de dood, we zijn ons dan niet bewust. Hooguit dromen we. Natuurlijk is slapen niet echt sterven, maar voorafgaande aan de slaap mediteren op de dood is altijd zinnig. En als je de volgende morgen weer wakker wordt, maakt het los laten weer plaats voor dankbaarheid dat je er opnieuw mag zijn, mag leven.

Ik kom hierop, omdat mijn schoonzuster afgelopen vrijdagnacht op 67-jarige leeftijd onverwacht is overleden aan een hartstilstand. Haar man lag al in bed, en zij ging in de badkamer nog even haar make up afschminken. Opeens hoorde de partner een doffe klap en toen hij zijn vrouw riep, kwam er geen antwoord. Opgeschrikt is hij naar de badkamer gerend en is hij mijn schoonzuster die daar op de grond lag gaan reanimeren, terwijl hij onderwijl 112 belde. Maar het mocht niet meer baten, ook het ambulance personeel kon de vrouw niet meer terughalen. Ze was overleden. Mijn partner was natuurlijk in tranen en mij doet het ook heel wat, want je kent je familie na al die jaren goed.

Op zaterdag zijn we gaan kijken, mijn schoonzuster lag opgebaard in bed met een koelinstallatie om haar lichaam goed te houden. De familieleden die er waren, zagen er verslagen uit en er is menig traan gelaten. Logisch natuurlijk. Zelf heb ik goed naar de overledene gekeken, het leek net alsof ze in slaap was. Maar dat is natuurlijk niet zo, ze is overleden. Dit komt ook omdat het zo onwerkelijk is dat iemand opeens vertrokken is in het sterven. Maar goed, het leven kan heel mooi zijn, maar ook de Boeddha stelde al dat het leven een dorst is naar het bestaan en dat sterven een lijden is, waaraan niemand ontkomt.

Mijn schoonzuster wordt morgen gecremeerd. Hopelijk wordt het een mooie uitvaart. :D

Marcel:
Gecondoleerd BA.

lushan3:

--- Citaat van: Marcel op 30-03-2022 18:12 ---Gecondoleerd BA.

--- Einde van citaat ---

Dankjewel Marcel! :)

Steve:
Moge het bewustzijn van uw schoonzus vrede vinden, no matter how, door op te gaan in het geheel, in God, of opnieuw vorm te krijgen in een voorspoedig leven, ... Of nog iets anders dat we niet kunnen voorstellen en dus ook niet kunnen verwoorden.

En moge alle nabestaanden en ook jij, BA, vrede vinden hiermee. Moge de uitvaart daartoe bijdragen.

Gecondoleerd.

Gouden middenweg & de wilde natuur:
innige deelneming voor jou BA en familie en vrienden die lijden onder het heengaan van hun geliefde


Lijden is iets krijgen van het leven wat men niet wil hebben.
Het heengaan van een geliefde, wie wil het.
ik denk dan zeker aan de partner of de naaste familie wiens leven nu totaal op zijn kop staat.

zie het veranderlijke zegt Boeddha, zie het lijden ervan, en leer er mee omgaan, deal with it
De naakte harde waarheid.
Leven is veranderen, en als je een bepaalde leeftijd hebt is dit veranderen soms zwaar.
De zwaarte is ook dat het niet stopt bij die ene verandering.
Een blijvende uitdaging, opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Ik wens iedereen zijn rustpunt, zijn punt waar hij/zij kracht van krijgt toe.
Levenskracht, helderheid, gelijkmoedigheid

sterven
het omhulsel
de eierschaal die breekt
one but not the same
zowel druppel als oceaan
geen verdwijnen
slechts verandering
maar doet niet minder pijn
Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie