Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
interreligieuze dialoog / The one who knows
« Laatste bericht door Steve Gepost op 30-12-2024 22:00 »
Ik kwam deze toevallig tegen. Het is een heel heldere uiteenzetting over Citta, diegene die weet, maar ook over alles wat in boeddhisme (bvb. wedergeboorte, karma) en buiten boeddhisme (bvb. het zelfonderzoek in Advaita) voorkomt. Het heldert mogelijke conflicten op tussen de oorspronkelijke suttas en Mahayana, zonder afbreuk te doen aan die suttas.

https://youtu.be/mug0YrpYKBY?si=jQWuRq6Qxbzp4qfI
2
Oh ja, en kom ik in Brussel-stad - waar meer dan 74% procent een buitenlands achtergrond heeft - een Ethiopiër tegen op 11 september dan wens ik hem / haar een gezond, vreedzaam, voorspoedig en helder 2018;D

Want Ethiopië is het enige land ter wereld dat nog steeds de Juliaanse kalender gebruikt dewelke 'achterloopt' op de Gregoriaanse.
Een fascinerend voorbeeld van hoe tijdsystemen kunnen variëren tussen culturen dus!

Maar volgens mystici wordt tijd vaak niet gezien als een lineaire, objectieve werkelijkheid, zoals we die in het dagelijks leven ervaren. In plaats daarvan wordt tijd vaak beschouwd als een illusie of als een relatief begrip dat verbonden is met het ego en de perceptie van een afgescheiden zelf. Mystici zien tijd vaak als iets dat voortkomt uit het denken en de identificatie met de vormen en ervaringen in de wereld, maar in de diepere, transpersoonlijke ervaring is tijd niet echt.

Er zijn verschillende mystieke perspectieven over tijd:
  • Tijd als illusie: Veel mystici, zoals in de tradities van Advaita Vedanta, boeddhisme, en christelijke mystiek, beschouwen tijd als een illusie die voortkomt uit de identificatie met het ego. In deze visie bestaat tijd alleen in de context van het menselijke bewustzijn en het idee van 'afgescheidenheid'. Zodra men door deze illusie heen breekt en het non-duale besef van het 'nu' ervaart, is er geen tijd meer in de conventionele zin – alles is eeuwig aanwezig.

  • Het eeuwige moment: Mystici zoals Meister Eckhart, en ook in bepaalde boeddhistische en hindoeïstische tradities, benadrukken het idee van een tijdloos 'nu' – het enige moment dat echt bestaat. Ze stellen dat het enige dat werkelijk is, het huidige moment is, en dat alles wat voorbij is, slechts een constructie van het denken is. In deze visie is het hele universum altijd in een staat van 'nu', voorbij de dualiteit van verleden, heden en toekomst.

  • Cyclische tijd: In sommige mystieke tradities, zoals het hindoeïsme, wordt tijd gezien als cyclisch. Dit betekent dat gebeurtenissen en ervaringen zich herhalen in een onophoudelijke stroom van schepping, instandhouding en vernietiging. In deze visie is tijd niet een lineaire progressie van gebeurtenissen, maar een terugkerend patroon waarin alles uiteindelijk weer in zijn oorspronkelijke staat terugkeert.

  • De tijd van de ziel: In bepaalde christelijke mystieke tradities wordt tijd soms gezien als iets dat verbonden is met de reis van de ziel. De ziel zou door verschillende fasen van ervaring gaan en uiteindelijk terugkeren naar een staat van eenheid met het Goddelijke. Deze visie van tijd is niet strikt lineair, maar meer als een proces van spirituele groei en zelfrealisatie.
Samenvattend kan men zeggen dat tijd in de mystieke ervaring niet als vaststaand of lineair wordt ervaren, maar eerder als een tijdelijk fenomeen dat voortkomt uit de waarneming van het ego. Zodra men de illusie van het afgescheiden zelf doorziet, valt tijd uiteen en wordt alles ervaren als een eeuwig 'nu'.


https://chatgpt.com/share/6772d5bb-57dc-8005-974e-441f8be87922
3
spiritualiteit divers / Re: Fijne feestdagen! & het kosmische spel.
« Laatste bericht door ervaringsgetuige Gepost op 29-12-2024 22:46 »

Maar ik speel het kosmische spel wel mee hoor.  ;)

Ik woon vlak bij Brussel en volgende week zeg ik in een traditioneel Belgisch restaurant tegen het blanke personeel: Gelukkig 2025!

Na 10 februari zeg ik in een Chinees restaurant tegen het Chinees personeel: Gelukkig 4722!

Ergens in april zeg ik in een Thais restaurant tegen het Thais personeel: Gelukkig 2568!

Kort na zeven juli zeg ik in een Turks en Marokkaans restaurant tegen het Turks en Marokkaans personeel: Gelukkig 1447!


Een mens moet zijn wereld en het leven kennen hé. 8)

Ik beschrijf het leven een mysterieus en prachtig kosmisch spel. Vanuit deze optiek is de zin van het leven niet iets om met het verstand te begrijpen, maar om direct te ervaren. Ik benadruk dat het leven bedoeld is om ten volle geleefd te worden, inclusief zijn pieken en dalen, vreugde en pijn. Door het leven volledig te omarmen, krijgen we toegang tot diepere lagen van wijsheid en bewustzijn.


4
spiritualiteit divers / Re: Fijne feestdagen!
« Laatste bericht door Steve Gepost op 26-12-2024 22:58 »
De een noemt het “er is alleen maar ik”, de ander noemt het “er is helemaal geen ik”, weer een ander noemt het “er is geen ik, noch niet-ik”. Zolang de een de ander maar verstaat en vice versa.

Fijne feestdagen en een helder nieuw jaar!
5
spiritualiteit divers / Re: Fijne feestdagen!
« Laatste bericht door Marcel Gepost op 26-12-2024 20:14 »
Een gezond en gelukkig nieuw jaar.
6
spiritualiteit divers / Re: Fijne feestdagen!
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op 26-12-2024 10:51 »
Een gezond en vreedzaam 2025. :)
7
spiritualiteit divers / Ik en het licht
« Laatste bericht door Gouden middenweg & de wilde natuur Gepost op 25-12-2024 09:07 »
Prettige kerst en Nieuw Jaar!
Een voorspoedig 2025 toegewenst…
Beste forumlezers,

Zoals jullie ongetwijfeld al weten is er alleen maar ik, er is geen ander.
Overal waar dit ik verschijnt daar is ik.


Vandaag is het kerst, en kerst is het feest van het licht. de overwinning van het licht op de duisternis.
In spiritueel opzicht gaat dit natuurlijk over het innerlijke licht, de innerlijke vrede.

Hoewel er alleen maar ik is, wil dit niet zeggen dat er een voortdurende toestand van innerlijke vrede is.
De boeddhistische spiritualiteit zeggen sommigen is geen geloof. Wat maar ten dele waar is, maar dat terzijde.
De kern van de boeddhistische spiritualiteit zeggen sommigen is geen geloof maar eerder een vaardigheid.
De vaardigheid om het licht, de innerlijke vrede te bewaren en herstellen.

De overwinning op de duisternis, de onwetendheid, de blindheid.
Het bewust in staat zijn om onder diverse omstandigheden de innerlijke vrede te bewaren en te herstellen.

Dat is de taak van de boeddhistische religie, ik die geboren is in onwetendheid het licht aanreiken. Om ik, tot bewustzijn laten komen hoe men de aangeboren vaardigheid tot ontwikkeling kan brengen, om de innerlijke vrede te bewaren en herstellen.

Kerst,
Zoals jullie ongetwijfeld al weten is er alleen maar ik, er is geen ander.
Overal waar dit ik verschijnt daar is ik.
En dat ik in het licht, de innerlijke vrede, kan verder wandelen.
8
spiritualiteit divers / Fijne feestdagen!
« Laatste bericht door Bodhiboem Gepost op 24-12-2024 15:51 »
Prettige kerst en Nieuw Jaar!
Een voorspoedig 2025 toegewenst…
9
....
de fight, flight, frees reflex is een overlevingsinstinct, dit benoemen als "emotionele lading die we er aan toevoegen", is  niet correct omdat "we" het niet zijn die de emotionele lading er aan toevoegt maar een blind proces. Of een hybride blind proces, gedeeltelijk bewust, onbewust, onderbewust.

daarom dat ik ook zeg, ga maar eens in andere omstandigheden jou 'fight, flight, frees" reflex testen, in een oorlog, ipv simplistische stellingen op een forum te plaatsen.
...
Instincten en de reis door het Stanislav Grof-model

Volgens Grof's cartografie van het psyche omvat onze innerlijke wereld:
  • Het biografische niveau: Waar instincten de overleving van het individu ondersteunen.
  • Het perinatale niveau: Hier worden instinctieve reacties verbonden aan archetypische thema’s, zoals de geboorte- en doodservaring, die ons bewustzijn structureel beïnvloeden.
  • Het transpersoonlijke niveau: Hier overstijgt men instinctieve dualiteit en ervaart men directe verbinding met universele eenheid.
In dit model kunnen instinctieve reacties worden onderzocht en geïntegreerd als onderdeel van het proces naar zelfrealisatie en eenheidservaring.


Instincten als middel tot inzicht

Grof benadrukt dat instinctieve reacties tijdens veranderde bewustzijnstoestanden vaak worden versterkt. Door deze reacties niet te onderdrukken maar te doorleven, kunnen ze deuren openen naar diepgaande inzichten over onze conditionering en onze ware aard. Bijvoorbeeld:
  • Vechtinstinct: Kan wijzen op een diepere behoefte om weerstand los te laten.
  • Vluchtreactie: Kan een innerlijke angst voor verlies van controle belichten.
  • Bevriesreactie: Kan een poort zijn naar het loslaten van ego-verdedigingen en overgave aan het onbekende.
10
Ik denk eerder instinctief.
Instincten zijn gegrond in dualiteit.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10