Auteur Topic: De rebelse jaren  (gelezen 598 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bodhiboem

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2849
De rebelse jaren
« Gepost op: 12-09-2024 13:55 »
Ik zit een boek te lezen over Osho in de jaren zeventig, en ik kom er veel in tegen over de zogeheten ‘counterculture’, de rebelse stroming van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Zoals Osho die zei “ik ben de oorspronkelijke hippie”.

Het schijnt een tijd te zijn geweest waarin veel jonge mensen gingen reizen, niet wouden werken, drugs namen en vaak ook smokkelden om aan geld te komen. Vind het allemaal heel interessant want dat zie je vandaag de dag niet meer zo…

Het is alsof de autoriteiten een slag hebben gewonnen over hoe die dingen worden gepresenteerd in de media. Er werd in de jaren zeventig wel eens gezegd “de samenleving onderdrukt het individu door het individu zichzelf te doen onderdrukken.”

Het heeft allemaal met conditionering te maken, en het gaat heel subtiel, door taal en spraakgewoonten.
“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu

Offline Steve

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2876
Re: De rebelse jaren
« Reactie #1 Gepost op: 12-09-2024 18:16 »
Ja, de overheden hebben de flower power bedwongen. Het was bedreigend voor de machtelijke gang van zaken. Er is daardoor een mooie beweging verloren gegaan, of is het eerder onderhuids gegaan, daar waar het verder kan groeien.

Want je maakt deel uit van die machtsstructuren. Je houdt ze zelf mee in stand. Het is de controle drang in ons allemaal die de controle in stand houdt.

Je kan daar maar één ding aan doen en dat is hippie worden t.o.v. jezelf, zoeken hoe je je zelf kan vrijmaken van die controle drang. Niet de verantwoordelijkheid van je afschuiven, in systemen projecteren en je daar dan tegen af te zetten, systemen die zelf in jou werkzaam zijn. Nu ja, ook dat laatste is nodig, maar zal nooit bevrijdend zijn op zich, niet zonder die systemen in je zelf te zien en te doorbreken.

Er is dus nu misschien eerder een innerlijker, onderhuisdse revolutie nodig dan een uiterlijke. Of als de uiterlijke revolutie van binnenuit komt, dan zal ze maar kunnen floreren.

Daarom eerder dan het vingertje te wijzen naar de conditionering die ons opgelegd wordt, wijzen we beter naar hoe we onszelf conditioneren en laten conditioneren omdat we dan wijzen op waar bevrijding mogelijk is en waar deze dus best aangevat wordt.
« Laatst bewerkt op: 12-09-2024 18:21 door Steve »

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2559
Re: De rebelse jaren
« Reactie #2 Gepost op: 12-09-2024 18:17 »
Het is alsof de autoriteiten een slag hebben gewonnen over hoe die dingen worden gepresenteerd in de media.
Nee, dat heeft er niks mee te maken. Integendeel.
De tijden zijn verandert en de oorspronkelijke rebelse hippie waar Osho voor stond heeft geen waarde meer.

Rebelleren hoeft niet niet, tegen wat zou je rebelleren dan?

Goeroe's zijn niet meer in trek, de nieuwe generatie zoekt VERBINDING (o.a. via ayahuasca), geen goeroe dat ze kunnen volgen.
Daarom is Osho passé en is een saai stoffig figuur met anti-goeroe allures als Eckhart Tolle mede dankzij de media - denk maar aan YouTube -  een wereldberoemde spirituele leraar geworden.

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2559
Re: De rebelse jaren
« Reactie #3 Gepost op: 12-09-2024 20:18 »

Ik zit een boek te lezen over Osho in de jaren zeventig, en ik kom er veel in tegen over de zogeheten ‘counterculture’, de rebelse stroming van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Zoals Osho die zei “ik ben de oorspronkelijke hippie”.
De piek was in de jaren '70...

Waarom de piek in de jaren '70?
  • Countercultuur: De jaren '60 en '70 waren een tijd van grote sociale en culturele veranderingen, met een opkomst van de countercultuur. Veel jongeren zochten naar alternatieve levensstijlen en spiritualiteit, en goeroe's boden hiervoor een aantrekkelijke optie.
  • Oosterse filosofieën: De interesse in oosterse filosofieën zoals yoga, meditatie en boeddhisme groeide sterk in het Westen. Goeroe's waren vaak degenen die deze praktijken introduceerden en onderwezen.
- De zinloze De Vietnam-oorlog, protest ertegen,...

- Mei '68: Een Maand van Opstand en Verandering.

Mei '68 staat synoniem voor een periode van intense sociale en politieke onrust, niet alleen in Frankrijk, maar in heel Europa en zelfs daarbuiten. Deze maand van protesten, stakingen en barricades markeerde een keerpunt in de recente geschiedenis.

-  De invloed van de kerk die in de 19de en 20ste eeuw verder af nam door de industrialisatie, urbanisatie en de opkomst van nieuwe ideologieën zoals het socialisme en het communisme. Ook de twee wereldoorlogen en de daaropvolgende ontkerkelijkingsprocessen droegen hieraan bij.

Osho was de geknipte figuur als provocateur-clown-goeroe om mee tegen heilige huisjes te stampen in die tijd zodat een nieuw bewustzijn kon geboren worden.
Maar dat was toen. Die tijden zijn voorbij.

Offline Buddha Amitabha

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 817
  • Wees zelf het licht voor uzelve
Re: De rebelse jaren
« Reactie #4 Gepost op: 12-09-2024 22:43 »
Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging, die onder andere in de VS een directe reactie was op de vreselijke Vietnam oorlog. Uiteindelijk vervaagde de anti-oorlogsbeweging van de Flower Power als het ware vanzelf, voornamelijk als gevolg van het einde van de militaire dienstplicht in 1972 en daar opvolgend de Amerikaanse terugtrekking uit de gevechtsactiviteiten in Vietnam in januari 1973. De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid. Natuurlijk zijn er wel ongeregeldheden geweest, maar die waren dus een reactionaire reactie op de genoemde Vietnam oorlog.
"Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien."
- Mattheüs 5:8

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2559
Re: De rebelse jaren & Hebben de overheden de flower power bedwongen?
« Reactie #5 Gepost op: 12-09-2024 22:57 »

Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging,

...
De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid...
Je bedoelt Steve en Bodhiboem.

Ja, de overheden hebben de flower power bedwongen...

Wat is het juiste antwoord, niet of wel bedwongen?
Ik vraag het aan goeroe Gemini: Hebben de overheden hebben de flower power bedwongen?
Zie antwoord...

Citaat
Een interessante vraag over een complex onderwerp!

De flower power beweging was een culturele en sociale revolutie die zich in de jaren '60 en '70 afspeelde, gekenmerkt door een verlangen naar vrede, liefde en zelfexpressie. De beweging was een reactie op de conservatieve normen van die tijd en betrof onder andere protesten tegen de oorlog in Vietnam, het gebruik van drugs (zoals LSD) en een meer vrije levensstijl.

Hebben de overheden deze beweging bedwongen?

Het is moeilijk om te zeggen of de overheden de flower power beweging volledig hebben 'bedwongen'. Ze hebben zeker maatregelen genomen om de beweging in teperen, zoals:
  • Repressie: In sommige landen werden demonstraties met geweld onderdrukt en werden er strengere wetten ingevoerd tegen drugsgebruik en andere vormen van protest.
  • Co-optie: De overheden probeerden ook elementen van de beweging te co-opteren, zoals het idee van een 'jeugdcultuur', om zo de beweging te kanaliseren en te verwateren.
  • Sociale verandering: Veel van de ideeën en idealen van de flower power beweging zijn uiteindelijk in de mainstream samenleving opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de acceptatie van andere levensstijlen en de strijd voor gelijkheid.
Dus wat is het antwoord?

De flower power beweging is niet verdwenen, maar is getransformeerd. Veel van de idealen leven voort in latere sociale bewegingen en in de huidige samenleving. De overheden hebben de beweging wel degelijk beïnvloed, maar ze hebben haar niet volledig kunnen uitroeien.

Waarom is deze vraag zo complex?
  • Culturele verandering: Culturele bewegingen zijn vaak moeilijk te meten en te kwantificeren.
  • Meerdere factoren: De ontwikkeling van een beweging wordt beïnvloed door een groot aantal factoren, waaronder politieke, economische en sociale ontwikkelingen.
  • Duurzame impact: Veel van de ideeën van de flower power beweging hebben een blijvende impact gehad op de samenleving.
Om een beter antwoord te geven, zou je specifieker kunnen zijn over wat je precies bedoelt met 'bedwingen'.
  • Bedwingen als in onderdrukken: In die zin hebben overheden zeker geprobeerd om de beweging te onderdrukken, maar met wisselend succes.
  • Bedwingen als in integreren: In die zin zijn veel van de ideeën van de beweging geïntegreerd in de mainstream cultuur.
Wat denk jij? Hebben de overheden de flower power beweging bedwongen, of zijn de ideeën van de beweging nog steeds relevant in de huidige samenleving?

Wil je meer weten over een specifiek aspect van de flower power beweging?
« Laatst bewerkt op: 15-09-2024 22:24 door forumbeheer »

Offline Bodhiboem

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2849
Re: De rebelse jaren
« Reactie #6 Gepost op: 13-09-2024 05:32 »
Ik ben het wel met je eens Steve, alhoewel de rave culture van de 1990’s een soort uitgroei was van die flower power jaren, maar zonder de mystieke dimensies die werden vertegenwoordigd door mensen zoals Ram Dass en Osho.

Dat is nu allemaal gecommercialiseerd in de muziek festivals van de zomers, maar drugs gebruik is er niet door verminderd, het schijnt dat ‘miauw’ op het ogenblik erg populair is onder de kids op feestjes, het is een soort halverwege substantie tussen cocaïne en ecstasy zag ik op een docu van de NOS.

Maar de neiging tot controle, daar heb je een goed punt. Dat is iets dat intern is in bijna alle mensen, eigenlijk moet je meer leren lachen, dansen, loslaten, niet serieus zijn. Dat was de sfeer van de vroege Osho communes.
“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu

Offline Steve

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2876
Re: De rebelse jaren
« Reactie #7 Gepost op: 13-09-2024 09:18 »
Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging, die onder andere in de VS een directe reactie was op de vreselijke Vietnam oorlog. Uiteindelijk vervaagde de anti-oorlogsbeweging van de Flower Power als het ware vanzelf, voornamelijk als gevolg van het einde van de militaire dienstplicht in 1972 en daar opvolgend de Amerikaanse terugtrekking uit de gevechtsactiviteiten in Vietnam in januari 1973. De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid. Natuurlijk zijn er wel ongeregeldheden geweest, maar die waren dus een reactionaire reactie op de genoemde Vietnam oorlog.

Ik kan niet weerleggen wat je hierboven schrijft, evenmin kan ik hard maken hoe subtiel overheden de bredere hippie beweging waar flower power in gebed was hebben weten te bedwingen.

Maakt ook niet zoveel uit. Het punt was, we hoeven hiervoor niet te wijzen naar buiten.

Offline Bodhiboem

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2849
Re: De rebelse jaren
« Reactie #8 Gepost op: 13-09-2024 10:29 »
Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging, die onder andere in de VS een directe reactie was op de vreselijke Vietnam oorlog. Uiteindelijk vervaagde de anti-oorlogsbeweging van de Flower Power als het ware vanzelf, voornamelijk als gevolg van het einde van de militaire dienstplicht in 1972 en daar opvolgend de Amerikaanse terugtrekking uit de gevechtsactiviteiten in Vietnam in januari 1973. De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid. Natuurlijk zijn er wel ongeregeldheden geweest, maar die waren dus een reactionaire reactie op de genoemde Vietnam oorlog.

Daar ben ik het toch niet mee eens.
“The man of knowledge gains something new every day, the Man of Tao lets something go every day.” — Lao Tzu

Offline lang kwaat

  • zo blij
  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 1389
Re: De rebelse jaren
« Reactie #9 Gepost op: 13-09-2024 10:51 »
Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging, die onder andere in de VS een directe reactie was op de vreselijke Vietnam oorlog. Uiteindelijk vervaagde de anti-oorlogsbeweging van de Flower Power als het ware vanzelf, voornamelijk als gevolg van het einde van de militaire dienstplicht in 1972 en daar opvolgend de Amerikaanse terugtrekking uit de gevechtsactiviteiten in Vietnam in januari 1973. De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid. Natuurlijk zijn er wel ongeregeldheden geweest, maar die waren dus een reactionaire reactie op de genoemde Vietnam oorlog.

Daar ben ik het toch niet mee eens.

Ik heb wel gehoord van ex-hippies dat zij zelf dat leven zat werden. Dat dit vlammetje ook weer vanzelf uitdooft.

Er zijn nog altijd plekken waar mensen een soort ideale commune, samenleving proberen op te bouwen. Maar documentaires laten ook wel zien dat het toch allemaal erg veel lijkt op het gewone leven.  Er moet toch gewerkt worden, er moet toch brood op de plank. Er zijn toch intriges. Gedoe. Baasjes en volgers, en baasjes die met andere baasjes overhoop liggen. Conflicten over ideeen, doelen, inzet van mensen en middelen.

Misschien het grootste verschil dat mensen niet zoveel bezit hebben en dat scheelt erg. Dan heb je ook niet zoveel geld nodig.

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2559

Ik ben het wel met je eens Steve, alhoewel de rave culture van de 1990’s een soort uitgroei was van die flower power jaren, maar zonder de mystieke dimensies die werden vertegenwoordigd door mensen zoals Ram Dass en Osho.
Als beroeps DJ heb ik de muziek van de jaren '90 intens meegemaakt. Een soort uitgroei van de flower power jaren zie ik er niet in. Enkele zeer negatieve ervaringen met keiharde muziek en onder invloed van XTC zijnde mensen heb ik er wel aan over gehouden.
Lastige onder invloed van alcohol zijnde mensen maak ik nog wekelijks mee. Daar kan ik een boek over schrijven. Het leven van een privé event-DJ is een spannend beroep!

Effe gevraagd aan goeroe Gemini wat die er van denkt. Zie...

Citaat
Het is interessant om de ravecultuur van de jaren 90 te vergelijken met de flower power beweging van de jaren '60. Hoewel beide subculturen een zekere drang naar vrijheid, expressie en een alternatieve levensstijl delen, zijn er ook belangrijke verschillen.

Overeenkomsten:
  • Drang naar vrijheid: Beide subculturen waren een reactie op de heersende maatschappelijke normen en boden een uitweg voor jonge mensen die op zoek waren naar meer vrijheid en zelfexpressie.
  • Muziek als verbindende factor: Zowel in de flower power beweging als in de ravecultuur speelde muziek een centrale rol. Het was een middel om samen te komen, te dansen en een gevoel van verbondenheid te ervaren.
  • Drugsgebruik: Hoewel niet uniek voor deze subculturen, was drugsgebruik wel aanwezig in beide. In de flower power beweging was het gebruik van LSD en marihuana wijdverbreid, terwijl in de ravecultuur ecstasy en andere synthetische drugs populair waren.
Verschillen:
  • Politiek engagement: De flower power beweging was sterk politiek geëngageerd en gericht op sociale verandering. Raves waren meer gericht op het creëren van een tijdelijke u-topie en een ontsnapping aan de realiteit.
  • Muziekgenre: De muziek was fundamenteel verschillend. In de jaren '60 was het vooral rock en folk, terwijl in de jaren '90 elektronische muziek zoals house en techno de boventoon voerde.
  • Visuele esthetiek: De visuele stijl van beide subculturen verschilde aanzienlijk. De flower power beweging stond bekend om zijn kleurrijke kleding en bloemenmotieven, terwijl raves gekenmerkt werden door fluorescerende kleuren, neonverlichting en complexe visuele effecten.
Conclusie:

Hoewel de ravecultuur van de jaren '90 en de flower power beweging van de jaren '60 enkele overeenkomsten vertonen,zijn ze in veel opzichten ook verschillend. 
De ravecultuur kan eerder gezien worden als een product van de late 20e eeuw, met zijn eigen unieke kenmerken en invloeden.

Ontsnappen aan zijn 'ondraaglijke bestaan' wil de mens nog altijd. Geest-bedwelmende middelen en (extatisch) dansen horen daar als sinds mensenheugenis bij. Dan is er nog een verschillen tussen aan de realiteit willen ontsnappen of ze overstijgen.
Goeroe gemini weet wat ik bedoel kan er ook weer over meepraten.  ;)
Zie...

Citaat
Je hebt gelijk, de wens om te ontsnappen aan de realiteit is een diepgewortelde menselijke behoefte. Het gebruik van geestverruimende middelen en het rituele dansen zijn inderdaad al duizenden jaren oude methoden om deze ontsnapping te bewerkstelligen.

Verschillen tussen ontsnappen en overstijgen:

Het onderscheid tussen het willen ontsnappen aan de realiteit en het willen overstijgen is inderdaad interessant. Laten we beide concepten eens nader bekijken:
  • Ontsnappen aan de realiteit:

    • Motivatie: Meestal wordt aan de realiteit ontsnapt om te ontkomen aan negatieve emoties, stress, problemen of gewoon de sleur van het dagelijks leven. Het is een tijdelijke vlucht om even 'uit te schakelen'.
    • Middelen: Hierbij worden vaak verdovende middelen, alcohol, overmatig eten, gamen, bingewatchen of andere vormen van afleiding gebruikt.
    • Effect: Het effect is vaak tijdelijk en kan leiden tot verslaving of andere problemen op de lange termijn.
  • Overstijgen van de realiteit:

    • Motivatie: Het overstijgen van de realiteit heeft vaak een spirituele of filosofische ondertoon. Het gaat om het zoeken naar een diepere betekenis in het leven, het ervaren van eenheid met alles wat is of het bereiken van een verhoogd bewustzijn.
    • Middelen: Hierbij worden meditatie, yoga, bepaalde vormen van kunst, natuurbeleving, spirituele praktijken of zelfs psychoactieve stoffen in een begeleide setting gebruikt.
    • Effect: Het effect kan diepgaand en blijvend zijn. Het kan leiden tot een gevoel van innerlijke rust,verbondenheid en een positieve verandering in het leven.
Waarom willen we ontsnappen of overstijgen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de behoefte voelen om aan de realiteit te ontsnappen of deze te overstijgen:
  • Vermijden van pijn: Negatieve emoties zoals verdriet, angst of eenzaamheid kunnen ons aanzetten om te zoeken naar een manier om deze te ontvluchten.
  • Zoeken naar betekenis: Veel mensen zijn op zoek naar een diepere betekenis in het leven en hopen deze te vinden door de realiteit te transcenderen.
  • Verlangen naar verbinding: Het gevoel van verbondenheid met anderen of met iets groters dan onszelf kan een sterke drijfveer zijn om te ontsnappen aan de eenzaamheid van het bestaan.
  • Ontdekken van potentieel: Sommige mensen willen hun eigen grenzen verleggen en hun volle potentieel ontdekken.
Is ontsnappen slecht?

Ontsnappen aan de realiteit is niet per se slecht. Een gezonde dosis ontspanning is belangrijk voor ons welzijn. Het wordt pas problematisch wanneer het een manier wordt om structureel de realiteit te vermijden en problemen te ontlopen.

Conclusie:

De wens om te ontsnappen aan de realiteit is een universele menselijke ervaring. Het is belangrijk om te begrijpen waarom we deze behoefte voelen en welke middelen we hiervoor gebruiken. Door bewust te kiezen voor gezonde vormen van ontspanning en persoonlijke groei, kunnen we zowel de uitdagingen van het leven aangaan als de schoonheid ervan ontdekken.

Wil je dieper ingaan op een bepaald aspect van dit onderwerp? Bijvoorbeeld:
  • De rol van cultuur en religie bij het ontsnappen aan de realiteit
  • De gevaren van verslaving en hoe hiermee om te gaan
  • Technieken om stress te verminderen en meer in het moment te leven
  • De relatie tussen ontsnapping en spirituele groei
Laat het me weten als je hier meer over wilt weten!


Dat is nu allemaal gecommercialiseerd in de muziek festivals van de zomers, maar drugs gebruik is er niet door verminderd, het schijnt dat ‘miauw’ op het ogenblik erg populair is onder de kids op feestjes, het is een soort halverwege substantie tussen cocaïne en ecstasy zag ik op een docu van de NOS.

En vergeet Ketamine niet. Is ook populair onder de festivalgangers.
Zie goeroe Gemini...

Citaat
Miauw en Ketamine op Festivals: Een Alarming Trend

aHet gebruik van miauw (MDMA) en ketamine op festivals is een zorgwekkende ontwikkeling. Deze drugs worden steeds populairder onder jongeren, met name op grote muziekfestivals. Het is belangrijk om de risico's van het gebruik van deze stoffen te begrijpen.

Waarom zijn deze drugs zo populair op festivals?
  • De zoektocht naar een intense ervaring: Festivals staan bekend om hun feestelijke sfeer en de wens om te ontsnappen aan de dagelijkse routine. MDMA en ketamine kunnen zorgen voor gevoelens van euforie,verbondenheid en een vervormd tijdsbesef, wat aantrekkelijk kan zijn voor festivalgangers.
  • Peer pressure: Het zien van anderen die drugs gebruiken, kan leiden tot groepsdruk en het gevoel dat het 'erbij hoort' om ook drugs te proberen.
  • Verkrijgbaarheid: Op festivals is het relatief gemakkelijk om aan drugs te komen, waardoor de drempel om ze te gebruiken lager wordt.
De risico's van MDMA en ketamine

Zowel MDMA als ketamine kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder:
  • Oververhitting: MDMA kan de lichaamstemperatuur verhogen, wat kan leiden tot uitdroging, hitteberoerte en zelfs de dood.
  • Hartproblemen: Beide drugs kunnen het hart belasten en het risico op hartkloppingen, een onregelmatige hartslag en een hartaanval verhogen.
  • Psychotische reacties: Zowel MDMA als ketamine kunnen psychotische reacties veroorzaken, zoals hallucinaties,paranoia en verwardheid.
  • Verslaving: Langdurig gebruik van deze drugs kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving.
  • Verontreinigingen: Drugs die op de zwarte markt worden verkocht, kunnen verontreinigd zijn met andere,gevaarlijke stoffen.
...
Triestig, triestig dit verkeerd gebruik door de losgeslagen moderne mens die het Noorden kwijt is.

@Steve: Maar de neiging tot controle, daar heb je een goed punt. Dat is iets dat intern is in bijna alle mensen,...

Ego wil alles controleren hé!
En dan gaat de slinger wel is zo ver naar de andere kant dat de mens middelen zoekt om de controle weer te kunnen los laten en daar is hij dan weer bang voor of zoekt hij extremen en gaat hij uit de bocht.
Complexe aap is de mens. ::)

... eigenlijk moet je meer leren lachen, dansen, loslaten, niet serieus zijn. Dat was de sfeer van de vroege Osho communes.

En je denken onderzoeken en vragen wie er zich gekwetst voelt! ;D
Een aandoening waar bepaalde zich religieus noemende mensen / groeperingen zelfs meer mee worstelen dan de doorsnee mens.

"Heb respect voor mijn geloof!" roept de gelovige dan. 
Komaan jong, lach, dans, laat los...


« Laatst bewerkt op: 13-09-2024 13:23 door forumbeheer »

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2559
Re: De rebelse jaren
« Reactie #11 Gepost op: 13-09-2024 12:42 »
Ik denk dat jullie je toch vergissen wat betreft de Flower Power beweging, die onder andere in de VS een directe reactie was op de vreselijke Vietnam oorlog. Uiteindelijk vervaagde de anti-oorlogsbeweging van de Flower Power als het ware vanzelf, voornamelijk als gevolg van het einde van de militaire dienstplicht in 1972 en daar opvolgend de Amerikaanse terugtrekking uit de gevechtsactiviteiten in Vietnam in januari 1973. De Flower PowerPoint beweging is dus niet bedwongen door de overheid. Natuurlijk zijn er wel ongeregeldheden geweest, maar die waren dus een reactionaire reactie op de genoemde Vietnam oorlog.

Daar ben ik het toch niet mee eens.

Ik heb wel gehoord van ex-hippies dat zij zelf dat leven zat werden. Dat dit vlammetje ook weer vanzelf uitdooft.

Er zijn nog altijd plekken waar mensen een soort ideale commune, samenleving proberen op te bouwen. Maar documentaires laten ook wel zien dat het toch allemaal erg veel lijkt op het gewone leven....
Tuurlijk dooft dat vlammetje bij de meesten ex-hippies en aanhangers van de utopie van commune met of zonder 'verlichte' goeroe als een soort medicijnman / sjamaan vanzelf weer uit.
Uitzonderingen daargelaten bij een enkeling, die overjaarse 'hippie' die maar niet geaard geraakt en nog droomt van die 'gouden tijden' die voorbij zijn.
« Laatst bewerkt op: 13-09-2024 13:19 door forumbeheer »