Recente berichten

Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
41
Hier zie, 'k heb is gevraagd aan Artificiële-intelligentie wat Nisargadatta Maharaj en Ramesh Balsekar zouden zeggen op Mitchells creatieve hertaling uit 1988.
Enkele citaten uit het antwoord...


Citaat
Nisargadatta Maharaj en Ramesh Balsekar zouden waarschijnlijk essentiële overeenkomsten zien in de spirituele kern van Mitchells interpretatie, maar methodologische verschillen benadrukken:

...


Nisargadatta Maharaj zou Mitchells focus op het loslaten van mentale fixaties herkennen als een vorm van "het doorzien van het zelf als projectie". Zijn uitspraak "All your problems arise because you have defined and therefore limited yourself" sluit aan bij Mitchells "Stop thinking, and end your problems", maar Nisargadatta zou directer wijzen naar de illusie van een afgescheiden denker: "Onderzoek wie je was vóór je geboorte".
...

Balsekar zou Mitchells vertaling functioneel vinden voor westerse zoekers, maar toevoegen: "Alle spirituele adviezen zijn slechts vingers die naar de maan wijzen – inclusief deze" (parafrase van zijn leer over conceptuele hulpmiddelen).
...

Mitchells creativiteit zouden ze zien als een westers toegangspunt, maar de nadruk leggen op het transcenderen van alle mentale constructies, inclusief taoïstische poëzie.

https://www.perplexity.ai/search/komt-het-citaat-lao-tse-zei-st-K7MIA5rbQMi2L8bieqIFNA

42
spiritualiteit divers / Re: Directe Kennis en Volledig Begrip & egoloosheid
« Laatste bericht door ervaringsgetuige Gepost op 09-04-2025 10:47 »
De suttas beschrijven dus de soort wijsheid die bevrijdt als een combinatie van directe onvertekende kennis en volledig begrip.
Ja, ja, dat wil ik best geloven dat de suttas dit beschrijven.
En De Bijbel presenteert wijsheid vooral als levenskunst (savoir-vivre).

Zie kernverschil:

Citaat

Waar boeddhistische wijsheid bevrijding (vimutti) benadrukt via zelfinzicht, focust bijbelse wijsheid op morele levensvoering binnen een goddelijk kader. Het Nieuwe Testament introduceert weliswaar het concept van "waarheid die vrijmaakt" (Johannes 8:32), maar dit blijft verbonden met geloof in Christus eerder dan met empirische observatie van fenomenen. De directe, onmiddellijke kennis zoals beschreven in de suttas vindt geen exacte parallel in de Bijbel.

https://www.perplexity.ai/search/de-boeddhistische-suttas-besch-Z9SwgeICQHKk5oouE5SnOA

Nu is mijn vraag aan jou, die hier ook al jarenlang schrijft als 'teksten Siebe', of jij al bevrijd ende egoloos bent?
Want je kan wel tot het einde van je leven boeddhistische en andere 'heilige' teksten bestuderen, maar wat heeft dat tot hiertoe al opgeleverd voor je?

Er moet toch een resultaat zijn ooit.
En als dit resultaat er is in de vorm van bv. zelfinzicht en "combinatie van directe onvertekende kennis en volledig begrip", of "egoloosheid"  hoef je er geen teksten meer over te bestuderen dacht ik zo.
Boeddha gaat de Suttas niet lezen en Jezus gaat de bijbel niet lezen want beiden zijn al verlicht, te weten: Egoloos.

Nisargadatta Maharaj sprak uitgebreid over egoloosheid in zijn teachings, die geworteld zijn in non-dualiteit en zelfrealisatie. Hij benadrukte dat het ego een illusie is, een construct van gedachten, verlangens en identificaties die onze ware aard verhullen. Door het ego te transcenderen, kunnen mensen hun essentie als zuivere bewustzijn realiseren.

Ik vermoed toch jij de Sutta's bestudeerd om je ego te transcenderen. Correct me if i'm wrong.
43
spiritualiteit divers / Directe Kennis en Volledig Begrip
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op 09-04-2025 09:37 »
Boeddha benadrukte dat ervaringsgericht inzicht essentieel is. "Een man past Dhamma niet toe door erover te spreken, maar door het in zijn lichaam te ervaren".

In de teksten kun je het belang zien van 1. directe kennis én 2. volledig begrip.

Als er bijvoorbeeld in jezelf een hunkering opkomt naar iets lekkers, dan wordt daar de Dhamma als het onderricht, direct zichtbaar. Je ziet dan kama raga, het zintuiglijk verlangen. En je merkt dat een geest met dat verlangen, lijdt. Je merkt dat het een onvredevolle staat is, aangedaan, met een gevoel van gemis, tekort, met een element van onrust. Je hebt nu directe kennis van kama raga en de zoheid van de geest met dat zintuiglijk verlangen er in.

Zo kun je ook directe kennis krijgen van allerlei andere opkomende verschijnselen en de kwaliteit van geest waarin die verschijnselen aanwezig zijn zoals: met jaloezie, goede wil, kwade wil, haat, ergernis, blijdschap, donkerte, starheid van geest, soepelheid van geest etc. Of directe kennis van  subtiele meditatieve staten (jhana). Van allerlei zaken die zo persoonlijk te ervaren zijn, zeg maar. De sutta's zeggen dat zulke directe kennis nodig is om bevrijding te realiseren. Je moet helder bewust zijn, mindful van alles wat speelt en dit ook goed kunnen onderscheiden.

Volledig begrip van het gekende is weer wat anders. Het betekent niet alleen dat je dit of dat ervaart en weet te onderscheiden, maar het betekent dat je het ervarene ook niet meer kent of begrijpt als: 'dit ben Ik, dit is van mij, dit is mijn zelf'. Ook niet als duurzaam, en niet als gelukzalig.


Wat kan er mis gaan?

Bij directe kennis kan spelen dat je dingen verwart. Bijvoorbeeld dat er eigenlijk kwade wil bij je speelt maar je ziet goede wil. Of je bent eigenlijk aangedaan maar je vindt zelf dat je onaangedaan bent. Of je bent helemaal niet in een jhana maar je meent van wel. Etc. Zelfs directe kennis kan onjuist zijn, zeg maar. Dit is volgens mij ook zeer waarschijnlijk, want vaak willen we om allerlei redenen niet recht aanzien wat echt in ons leeft. Vaak zien we goede wil bijvoorbeeld waar eigenlijk kwade wil is. Of we hebben wel degelijk neigingen die racistisch zijn of seksistisch of discriminerend maar erkennen dat niet.
Directe kennis vraagt ook een soort integriteit, een soort vermogen tot het neutraal objectief bekijken wat er echt bij je speelt.
De wil om alles recht aan te zien. Niks mooier maken dan het is. Ook niet lelijker. Echt zien wat er echt leeft. Dit kan wel even duren voordat je hiertoe in staat bent. Zo oordelloos leren kijken naar alles. Vooral als je romantisch aangelegd bent, dichterlijk, idealistisch, perfectionistisch. Je moet toch door het stof dan. Je gaat sowieso van je troon vallen. Ik denk dat maar weinig mensen onvertekende directe kennis hebben. Echt spiegelen, zonder vertekening, dat is niet zo vanzelfsprekend.


Bij volledig begrip ben je dus ook gestopt met iets zien als: 'dit ben Ik, dit is van mij, dit is mijn zelf'. Je bent eigenlijk gestopt met het verbeelden/voorstellen van het gekende.

Het is voor zover ik begrijp ook nooit zo dat als je maar dit of dat ervaren hebt, dat dit an sich bevrijdt. Je kan alsnog de fout in gaan. De disclaimer in de suttas is altijd...het moet met wijsheid gezien of begrepen worden... want anders gaat het alsnog fout.

De suttas beschrijven dus de soort wijsheid die bevrijdt als een combinatie van directe onvertekende kennis en volledig begrip.
44
Voilà zie,

Lao Tse zei: “Stop thinking and end your problems."

bron: https://volzin.nl/je-bent-het-licht-niet-de-projecties-lessen-van-maharaj/

Dit merkwaardige (en mijns inziens inhoudelijk onjuiste) citaat komt uit de vertaling uit 1988 van Stephen Mitchell van de Tao Te Ching. Deze vertaling is op zijn minst berucht omwille van Mitchells vaak zeer vrije (en daardoor zelfs onjuiste) interpretaties van de oorspronkelijke tekst. Er zijn andere versies, die veel beter aansluiten bij de brontekst van hoofdstuk 20 van de Tao Te Ching:

De versie van James Legge uit 1891 luidt:

"Wanneer we het leren opgeven, hebben we geen problemen."

Wing-tsit Chan schreef in 1963:

"Stop met leren en er zal geen verdriet meer zijn."

Of:

"Hou op met leren en je wordt niet meer gekweld."

Robert G. Henricks schreef in 1989:

"Schakel het leren uit en maak je geen onnodige zorgen."

Kristofer Schipper - een groot kenner van het Taoïsme - geeft de volgende vertaling:

"Hou op met leren, dan leef je onbezorgd!"

Het blijft trouwens altijd raadzaam om het hele hoofdstuk 20 te lezen, en niet slechts deze one-liner. De context is namelijk van groot belang voor een goed begrip.

Lao-Tze spreekt over de door ons verworven kennis, en niet over het denken als zodanig. Dat zijn twee verschillende zaken.

Volledig stoppen met denken is enerzijds schadelijk voor elke filosofie en het is ook onmogelijk, tevens voor Lao-Tze. In de Tao Te Ching vraagt hij de lezer zelfs regelmatig om diep na te denken over over de orde van het leven, de dingen, en de werking van Tao, de Weg. Hij beschrijft telkens dat de wijsheid van het grootste belang is, hij of zij die tot redeneren in staat is. En mede daardoor de ware essentie van de natuur kan onthullen.

Althans tijdelijk het denken los laten in de meditatieve staat, behoort meer tot de weg van Zen, met het concept van een lege geest, "mushin" in het Japans. Hiermee wordt ook vrijheid van ambitie en van verlangen beoogd, analoog aan het boeddhisme, van waaruit Zen is ontstaan. Het is letterlijk de basis van de Zenmeditatie: zitten en aan niets denken.

Zomaar lukraak wat citaten grasduinen zonder de context en zelfs zonder goede kennis van het Taoïsme doet de mens slechts uitglijden in de modder van het verspreiden van verkeerde denkbeelden of informatie.
45
Voilà zie,

Lao Tse zei: “Stop thinking and end your problems."

bron: https://volzin.nl/je-bent-het-licht-niet-de-projecties-lessen-van-maharaj/
46


Zou alles wat gezegd kan worden gezegd zijn of zou het misschien te maken kunnen hebben met vasthouden aan opvattingen, meningen, opinies?
Het kan immers een uitdagende oefening zijn om echt te luisteren naar iemand met een totaal andere opvatting.

Het verband tussen vasthouden aan "ik, mij en mijn" en de appel uit het paradijsverhaal is symbolisch te interpreteren. Het Bijbelse verhaal van Adam en Eva beschrijft hoe het eten van de vrucht leidde tot zelfbewustzijn ("zij werden zich bewust van hun naaktheid") en morele keuzes. Dit wordt vaak gezien als het begin van menselijk individualisme en het besef van persoonlijkheid ("ik"-besef).
47
Vrienden, heb vertrouwen!

Citaat
I don't know?

"Letting there be room for not knowing is the most important thing of all. When there's a big disappointment, we don't know if that's the end of the story. It may just be the beginning of a great adventure. Life is like that. We don't know anything. We call something bad; we call it good. But really we just don't know." ~ Pema Chodron

There is something deeply stirring about saying: “I do not know”, there is an immediate sense of freedom that comes with that statement of fact. Not knowing is Bliss. Some might ask: “How can not knowing be bliss, it fills me with fear?” Well, not knowing is bliss as long as that ‘not knowing’, is solidly rooted in faith. Faith teaches me that this is a benevolent universe and all is well; as a matter of fact, all ‘not being well’ is not even an option.

Love,

Diederik
48

Ik denk dat de AI daar een grote rol moet gaan spelen. Als wat je zegt over een onderwerp niet meer zinnig is dan wat de AI zegt, dan mag het niet gepost worden.

Zie hier, ik schreef aan Perplexity's Artificiële-intelligentie het volgende:


"De weg naar realisatie van het absolute is gedegen zelfonderzoek in de onderbroek!"

:D

Antwoord...

Citaat


Het idee van "de weg naar realisatie van het absolute" via zelfonderzoek, met een speelse verwijzing naar "in de onderbroek," lijkt een metafoor te zijn voor diepgaand introspectief onderzoek. Dit soort zelfonderzoek wordt vaak geassocieerd met spirituele of filosofische tradities die gericht zijn op zelfkennis en het begrijpen van de diepere aard van het bestaan.


Zelfonderzoek en Realisatie


Zelfonderzoek is een proces waarbij men zichzelf bevraagt over de aard van het zelf, bewustzijn, en de werkelijkheid. Filosofen zoals Socrates benadrukten al het belang van zelfkennis met uitspraken zoals "Ken uzelf." In spirituele tradities zoals Advaita Vedanta of Zen-boeddhisme wordt dit concept verder uitgewerkt. Hier draait het om het loslaten van illusies en conditioneringen om tot een directe ervaring van het absolute of ultieme werkelijkheid te komen.


"In de Onderbroek"


De toevoeging "in de onderbroek" kan worden opgevat als een humoristische of provocerende manier om te suggereren dat dit proces intiem, eerlijk en zonder opsmuk moet zijn. Het verwijst mogelijk naar een staat van kwetsbaarheid en authenticiteit, waarbij men zichzelf zonder maskers of sociale lagen onderzoekt.


Praktische Toepassing


Om dit concept in praktijk te brengen:


- Mediteer regelmatig: Stilte en introspectie kunnen helpen om gedachten en overtuigingen te onderzoeken.


- Stel vragen: Wie ben ik? Wat is mijn ware natuur? Wat blijft over als ik alle rollen en labels loslaat?


- Wees eerlijk: Zelfonderzoek vereist moed om ongemakkelijke waarheden onder ogen te zien.


- Gebruik humor: Zoals de metafoor suggereert, kan een luchtige benadering helpen om niet vast te raken in ernst.


Hoewel de formulering speels is, raakt het aan een diepgaand proces dat in veel tradities als essentieel wordt beschouwd voor spirituele groei.
Niemand kan zinniger dan dit antwoorden! ;D
49
interreligieuze dialoog / Re: Re: God?, Schepping? Inzichten van Meister Eckhart
« Laatste bericht door ervaringsgetuige Gepost op 06-04-2025 14:08 »
En wat is dat dan in jou? Zit jij boos te typen. Nogmaals, ik kan niks met atheïsme, dat zijn de grootste bevuilers in deze maatschappij.
Ik heb geen probleem met atheïsten, alhoewel als het ook materialisten zijn dan zou ik hun gezichtsveld wat beknopt noemen.
Atheïsten zijn evenzeer geconditioneerd als christenen en communisten.

Zowel de gelovige als de niet-gelovige is door de cultuur waarin hij leeft, door de maatschappij en door het buitengewoon sterke proces van propaganda geconditioneerd.

Zie http://www.levendegedachten.nl/krishnamurti/religie-is-een-zaak-van-propaganda.htm


But i luv' them all!  :-*

50
Citaat

Als de grote Tao vergeten wordt, verschijnen goedheid en vroomheid.

De reden dat ik van regels, plannen en religies houd, is dat mensen zich er een tijdje veilig bij voelen. En persoonlijk heb ik geen regels. Ik heb ze niet nodig. Er is een gevoel van orde dat de hele tijd doorgaat terwijl dingen bewegen en veranderen, en ik ben die harmonie, en jij ook. Niet weten is de enige manier om te begrijpen. Zo ontdek ik waar ik vervolgens heen moet, mijn richting, terwijl het leven geleefd wordt. Waarom zou ik het spontaan mooie weerstaan ​​door te proberen er een kunstmatige orde aan op te leggen?

Betekenissen, regels, de hele wereld van goed en fout, zijn op zijn best secundair. Ik begrijp hoe sommige mensen denken dat ze volgens regels moeten leven. Zonder regels, denken ze, is er geen controle; als er geen regels waren, denken ze, zou iedereen een moordenaar kunnen blijken te zijn. En in mijn ogen doen strikt vrome mensen hun best. Het is heel beangstigend voor hen om de wereld in schijnbare chaos te zien ontvouwen en niet te beseffen dat de chaos zelf God is in zijn oneindige intelligentie. Ze denken dat de wereld, de geest, in een structuur moet worden ingesloten. En ik vind het geweldig dat de structuur voor hen werkt (als dat zo is).

Uittreksel van: A Thousand Names for Joy / Auteurs: Byron Katie met Stephen Mitchell - (uitgegeven in 2008)


Wat herken ik mij hierin.  :-*
Pagina's: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10