Auteur Topic: De Boedda verblijft in de ontologische staat (de leegte)  (gelezen 738 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2085
"De Boedda verblijft in de ontologische staat", wat mag dat weer betekenen?
Ik kwam het hieronder tegen...
Quote uit teksten Siebe:

Citaat
Verkennende studie naar Leegte in (delen van) de Pali-Canon

1. Leegte als meditatief verblijf komt bijvoorbeeld aan bod in de sutra genaamd; de Kleine Verhandeling over Leegte (Cula-Sunnata-Sutta) http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/mn/mn.121.than.html

Deze sutra start met een vraag van Ananda. Ananda heeft eens gehoord dat de Gezegende heeft gezegd: “ik verblijf nu volledig in een onderkomen (dwelling) van leegte (emptiness)”. Ananda vraagt zich af of hij dat goed gehoord heeft. De Boeddha geeft aan dat hij dat goed gehoord, onthouden en geleerd heeft. Boeddha herhaalt het nog eens: “Nu, zowel als eerder verblijf ik volledig in een onderkomen van leegte”.

Wat hier staat is dat 'de leegte' een ontologische staat is.  De Boeddha (Ik neem aan dat de Boeddha de Gezegende is) zegt dat hij daar verblijft.  Dus ja, mijn enthousiasme over de Boeddha neemt wel toe.  Al die mentale realisaties zijn de zoveelste overtuiging.  Realisatie vraagt een dermate grote bescheidenheid dat 'opscheppers' gewoon verblijven waar ze altijd al waren: in zintuigelijk bewustzijn.

Is effe kijken...
Citaat
ontologieWoordherkomst en -opbouw
Leenwoord uit het Frans, in de betekenis van ‘leer van het zijn’ voor het eerst aangetroffen in 1799 [1]
met het voorvoegsel onto- met het achtervoegsel -logie [2]

Zelfstandig naamwoord
ontologie

de tak van de metafysica die zich bezig houdt met het bestuderen van de aard van het bestaan of het zijn, zijnsleer
Hij studeert ontologie op de universiteit van Leiden.  [3]

https://nl.wiktionary.org/wiki/ontologie
Alsook...

Citaat
ontologie zn. 'zijnsleer, bepaalde filosofische leer'
categorie: leenwoord, geleerde schepping
Nnl. ontologia 'zijnsleer' [1663; Meijer], ontologie in de zogenaamde ontologie of wezens-kunde [1774; WNT wezen], de "metaphysica" (ontologie) is de leer van de werkelikheid, zover deze het "gegevene", de "ervaring" of het "onmiddellik" gekende ... overschrijdt [1933; WNT Aanv.], ... van alles direct ontologie te maken ... alle begrippen op te delen en te analyseren [1996; NRC].
Internationale wetenschappelijke term, al dan niet via Frans ontologie [1692; TLF] ontleend aan Neolatijn ontologia, dat gevormd is op basis van Grieks ṓn (genitief óntos) 'het zijn, het bestaan', het teg.deelw. van eĩnai 'zijn' (verwant met het werkwoord zijn 1), en het achtervoegsel -logie.

De ontologie was en is allereerst een filosofische leer, die het geheel van het zijn en van het bestaande beschrijft en probeert inzichtelijk te maken. In de moderne natuurwetenschappelijke ontologie worden theorieën over een vaststaande, onveranderlijke werkelijkheid geformuleerd, zodat er een onaantastbaar kader is waarbinnen experimenten en metingen kunnen worden gedaan; als de experimenten en metingen daarmee in strijd blijken, moet een nieuwe theorie worden geformuleerd. In de informatica is het begrip ontologie overgenomen om een hiërarchische structuur van data en hun onderlinge verhoudingen en regels te beschrijven.

bron: https://etymologie.nl

Goed, de Boeddha verbleef in 'de leegte' wat een ontologische staat is.
Wat leert ons dit? Wat hebben we daar aan dit te weten?

Offline ervaringsgetuige

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 2085
Re: De Boedda verblijft in de ontologische staat (de leegte)
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2023 17:00 »
Vers 10-3: Mediteren op leegte Eerbiedwaardige Thubten Chodron https://thubtenchodron.org/nl/2008/07/bodhisattva-light-fire/