Inleiding boeddhisme volgens sleuteltotinzicht

De basis van het boeddhisme

 1. Een korte samenvatting (Div009). Deze pagina beschrijft in het kort de allerbelangrijkste gebeurtenissen.
 2. Cyclus van geboorte en dood (wbk). Een boeddhist geloofd in wedergeboorte, maar dat is niet het doel. We moeten wedergeboorte juist voorkomen om aan het lijden een einde te kunnen maken.
 3. Het leven van de Boeddha in beeld (Div050). Deze verzameling van pagina's geeft een erg goed beeld van de Boeddha en verscheidene belangrijke aspecten van zijn Leer.
 4. De dingen zien zoals ze zijn (Div022). Op deze pagina wordt op een eenvoudige manier de kern van zaken uitgelegd. Als je dit begrijpt ben je zeker een realist en heb je direct al contact met het ware boeddhisme.
 5. De Vier Edele Waarheden in het kort (Div011). De Vier Edele Waarheden zijn het fundament van de Leer.
 6. Edel Achtvoudige Pad (wbk). In dit artikel worden alle factoren van het boeddhistische Pad tot in detail behandeld. Dit is het trainingssysteem dat door de Boeddha is neergelegd. Blijf bij een introductie alleen bij het 'grove raamwerk'. Later kun je er altijd nog naar terugkeren.
 7. Dhamma Cakka Ppavattana Sutta - Het in beweging zetten van het Wiel der Wet (S56-011). Dit is de eerste toespraak van de Boeddha.
 8. Anatta Lakkhana Sutta - De karakters van niet-zelf (S22-059). Dit is de tweede toespraak van de Boeddha. De toespraak gaat over de kenmerken van het bestaan. Wanneer je deze niet ziet, is het onmogelijk om verlichting te verwerven. Alleen een Boeddha onderwijst deze kenmerken. Dat maakt het boeddhisme heel veel anders dan andere religies...
 9. Definitie van het boeddhisme (Dhp277-279). In dit artikel worden de drie kenmerken van het bestaan op een prachtige en eenvoudige manier uitgelegd inclusief de Vier Edele Waarheden. Alleen nu op een wat dieper niveau.
 10. Aggidatta de brahmaan (Dhp188-192). Over het nemen van de verkeerde en de juiste toevlucht. Ook hier worden de Edele Waarheden weer eens toegelicht. Het kan altijd verhelderend zijn om bepaalde onderwerpen op meerdere manieren uitgelegd te krijgen.
 11. De tien banden en de vier graden van heiligheid (wbk). Er zijn tien banden die wezens aan het rad van geboorte en dood binden. Door ze stelselmatig door te kappen verwerft iemand de vier graden van heiligheid.
 12. Verkeerde inzichten (wbk). In dit artikel worden uiterst belangrijke aspecten beschreven die overal in de wereld voor talloze moeilijkheden zorgen.
 13. Een rondleiding door de Ti Pitaka (Hlp009). Je kunt eventueel een kijkje nemen hoe de Ti Pitaka (de Pali canon) in elkaar zit.

 
Bijgewerkt op: 25 juli 2006
Auteur: Peter van Loosbroek - Ananda
Locatie: www.sleuteltotinzicht.nl
Copyright: Zie voor gebruik van deze tekst www.sleuteltotinzicht.nl/glb_copyright.htm
Overige informatie: Geen
Powered by EzPortal