Boeddha Forum

Boeddhisme => Het gewone leven => Topic gestart door: Nathan op 30-09-2015 11:01

Titel: Verwarring
Bericht door: Nathan op 30-09-2015 11:01
Je zult maar de wereld liefhebben en de waarheid. Maar als je de wereld liefhebt kom je gauw in een hokje terecht. Misschien voel je je Nederlander en christen of Turk en moslim. Val je op vrouwen of op mannen. Houd je van een goed stukvlees en voetballen of witte wijn en hockey! Misschien droom je van een gezin, huis en nieuwe auto…
Goed, maar wat als je de waarheid liefhebt? Ja, dan sta je alleen. Dan kan het zijn dat je ontslagen wordt, omdat je graag de feiten bleef bespreken en geen behoefte had aan schijnheiligheid en trucjes vanuit het management. Of uit de kerk of moskee wordt gegooid, vanwege je kritische aantekeningen! ;)
Als je de waarheid liefhebt gun je jezelf ook geen comfortzone. Je onderzoekt graag en experimenteert,… Je gaat graag een stapje verder. Misschien drink je een tijdje geen alcohol of stop je er helemaal mee. Gebruik je geen drugs omdat je graag weet wat je voelt. Het dagelijks leven blijkt opeens je grootste leermeester te zijn. Pijnlijk, confronterend maar leerzaam. Zoals die afwas die er altijd weer staat… Je kijkt naar jezelf in alles. Want de waarheid kan zich toch niet elders voor doen? Iedere ochtend dat tandenpoetsen en die spiegel!...
Omdat je niet langer vlucht, ben je gevoelig voor wat is. Je neemt jezelf niet alleen lichamelijk waar maar ook geestelijk. En daar is dan de waarheid, want waar anders zal die zijn?
Als je je niet langer verzet tegen je eigen leven, geestelijk en lichamelijk, kom je tot de waarheid. Het inzicht dat samenvalt met het leven zelf. Deze waarheid is geen idee van wat is. Maar het helder zien. En je merkt dat gedachten en gevoelens relatief zijn. Dat verlangens niet je leven beheersen maar enkel je leven beheersen als je verward bent. Je aandacht verdeeld is. Je graag bij een groep hoort, gevoelig bent voor autoriteit en geloof. Zonder dat alles ben je vrij.
Titel: Re: Verwarring
Bericht door: teksten.BA op 30-09-2015 16:47
"Twee monniken debatteerden over een vlag. De één zei: ‘De vlag beweegt.’
De ander zei: ‘De wind beweegt.’
De zesde patriarch kwam er toevallig langs. Hij vertelde ze: ‘Niet de wind, niet de vlag; de geest beweegt.’

Commentaar van Mumon: De zesde patriarch zei: ‘De wind beweegt niet, de vlag beweegt niet. De geest beweegt.’ Wat bedoelde hij? Als u dit innerlijk begrijpt, ziet u daar de twee monniken die probeerden ijzer te verkopen en goud kregen. De zesde patriarch kon deze twee stomkoppen niet aanhoren, daarom besloot hij zo’n koop.
De wind, de vlag, de geest beweegt:
hetzelfde begrip.
Als de mond opengaat
zijn ze allemaal fout.
"

 (Citaat uit: Paul Reps: “Zen-zin, Zen-onzin”, Uitgeverij Ankh Hermes 1979, blz. 112)