Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
spiritualiteit divers / Re: Sadhguru en moderne gezegdes
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op Gisteren om 20:00 »
Jij ziet er wat in, ik daarentegen niet. Sadhguru grossiert namelijk ook in pseudo-spirituele praatjes, wat te denken van enkele van zijn uitspraken:

‘Alleen als een mens bereid is zichzelf te veranderen, kan er een waarachtige omwenteling plaatsvinden.’

‘Je hebt niemand nodig om je uit te leggen wat een mooie zonsopkomst is.’

‘In Nederland rijden jullie toch op fietsen, met banden die je steeds moet oppompen? Ik blaas wat lucht in de mensen.’

Tja inderdaad, nietszeggende en vooral dwarsgebakken lucht.
2
spiritualiteit divers / Re: Sadhguru en moderne gezegdes
« Laatste bericht door Bodhiboem Gepost op Gisteren om 19:53 »
Ik heb me ook enigszins verdiept in Sadhguru.

Tot nu toe vind ik zijn boek wel interessant, en hij lijkt mij ook wel een toffe vent. Hij werkt met een organisatie van vrijwilligers, de Isha Foundation, en hij zet zich in voor dingen zoals het redden van de landbouwgrond, wat hard nodig is.

Dingen zoals wat hij zegt in zijn boek dat ziekten in zijn aanwezigheid soms spontaan in remissie gaan, dat kan, sommige mensen hebben gaves in die richting. Hij zegt niet dat hij het doet, overigens.
3
spiritualiteit divers / Re: Sadhguru en moderne gezegdes
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op Gisteren om 19:40 »
Ik heb me enigszins verdiept in deze Sadhguru. Volgens mij is hij een regelrechte oplichter, net als ooit Sai Baba dat bijvoorbeeld ook was. Zijn hypnotische praatjes zijn echter anders dan die van de zelfverklaarde indische "godheid" Sai Baba.

Sadhguru beweert namelijk dat hij één is met het universum. Natuurljk, wie niet? En hij zou zich zelfs kunnen begeven in niet-fysieke dimensies, wat dat dan ook moge zijn. Voor de rest laat hij dit volledig in het ongewisse, dus is het eigenlijk zó vaag, dat je er helemaal niks mee kunt.

Sadhguru stelt dat hij in staat zou zijn om het weer te kunnen voorspellen. De vraag rijst dan, waarom helpt hij dan niet om te waarschuwen voor aankomende natuurrampen? Je hoort helemaal niks van hem, terwijl er steeds weer talloze mensen sterven door allerlei natuurgeweld.

Sadhguru stelt dat hij zelfs gedachten zou kunnen lezen en de toekomst kan zien. Maar ook in dit geval doet hij in de praktijk niets dan kletsen en vooral veel geld incasseren van mensen die klakkeloos geloven wat hij allemaal beweert.

Sadhguru beweert voorts dat hij chronische ziekten zou kunnen genezen. Maar hij geneest helemaal niemand, dus is dit allemaal loze lariekoek.

Kijk uit voor deze man. "Aan de vruchten kent men de boom", zei Christus ooit. Maar ik zie geen enkele vrucht verschijnen bij Sadhguru. Hij zwemt in het geld wat hij van argeloze mensen heeft af getroggeld met allerlei claims en mooie woorden. Maar dat zijn slechts mooie woorden, zonder meer.
4
spiritualiteit divers / Sadhguru en moderne gezegdes
« Laatste bericht door Bodhiboem Gepost op Gisteren om 15:19 »
Ik zat net te lezen in Sadhguru’s Inner Engineering, en in de inleiding staan een aantal opmerkingen over moderne spirituele gezegdes, bijvoorbeeld…

“Wees in het nu” … hoe kan je op een ander moment zijn
“Doe een ding tegelijk” … waarom zou je de capaciteit om meer te doen afwijzen
“Positief denken” … dit is een manier van de realiteit zoethouden
“Het universum is liefde” … liefde is een menselijke mogelijkheid

Ik vond het wel grappig om een spiritueel leraar koud water te zien schenken op een paar heilige stokpaardjes.
5
spiritualiteit divers / Re: Kun je jezelf verbeteren?
« Laatste bericht door lang kwaat Gepost op Gisteren om 14:18 »
Ik meen in boeddhisme te zien dat er de wereld is van voorstellen/verbeelden en van directe kennis. Ik denk dat de kern boodschap van de sutta-Boeddha is dat verbeelden, je voorstellen van gevoelens, het lichaam, jezelf, anderen, de wereld, van wat je ervaart, dat komt ook met vertekening. Dat gaat vanzelf. Je stelt je bijvoorbeeld voor...dit ben Ik, dat ben ik niet.
Of je stelt je bijvoorbeeld een wolk voor en die heeft dan een vaste vorm, terwijl zo'n wolk niet bestaat. Of je stelt voor hoe in de Ander wel een heel slecht-Ik moet zitten dat ie zulke verschrikkelijke dingen doet.

Het is best apart vind ik, dat je eigenlijk in twee werelden leeft als mens. In een wereld van voorstellingen, beelden, cinematografisch van aard. Maar we leven ook in een wereld die helemaal niet cinematografisch is, geen beelden, geen voorstellingen. En ik geloof dat een mens zichzelf ook op beide manieren kent of ervaart.
Dat maakt het bestaan ook verwarrend.

Is dat wat niet een voorstelling is, geen beeld in staat te veranderen?

De meeste boeddhisten die ik via internet heb gesproken geloven niet in iets constants, iets stabiels. Ze beoordelen dit als een illusie. Ik neig juist naar het omgekeerde.
Veranderlijkheid is iets van voorstellen en verbeelden maar niet van direct kennen.

Maar goed...
6
spiritualiteit divers / Re: Kun je jezelf verbeteren?
« Laatste bericht door Bodhiboem Gepost op Gisteren om 13:15 »
Mijn advies, ga met vervroegd pensioen, dan verdwijnt die druk als sneeuw voor de zon. Je zal merken dat een zee van tijd hebben de menselijke staat ontzettend verbeterd.
7
spiritualiteit divers / Re: Kun je jezelf verbeteren?
« Laatste bericht door Gouden middenweg & de wilde natuur Gepost op Gisteren om 11:01 »
Ik constateer het volgende.

het aantal klussen, opdrachten dat ik op een dag moet, of graag wil uitvoeren is altijd groter dan het aantal klussen dat ik dagdagelijks kan uitvoeren. Er is op dat punt altijd een spanningsveld.

Ik ga dagelijks met een hondje wandelen. enerzijds is het noodzakelijk voor de hond anderzijds is het ook aangeraden om in beweging te blijven voor mezelf. Tegelijkertijd kost deze activiteit tijd en ervaar ik het vaak als tijdsverlies omdat ik dan geen andere taken kan uitvoeren.
Tegelijkertijd verlies ik ook tijd aan nutteloze zaken, bv. op dit forum posten of lezen, of zaken voor mijn vermaak bekijken.

Het is niet altijd mogelijk om zin te hebben in opdrachten die noodzakelijk zijn of die je moet uitvoeren. Er geen zin in hebben zorgt ervoor dat ik de opdracht niet uitvoer, en kies voor iets waar ik wel zin in heb. bv op dit forum posten of lezen.

Ook kan het gebeuren dat een opdracht (waar ik geen zin in heb) niet kan uitvoeren omdat anderen de oorzaak zijn. En dan kan ik me op die anderen ergeren. Hond loop nu door want ik moet andere dingen doen. en hond werkt niet mee.

Erger ik me nu op de hond die niet meewerkt ?
Of erger ik me op mezelf omdat ik gekozen heb  om iets niet te doen dat ik eigenlijk zou moeten doen maar waar ik geen zin in heb en omdat ik gekozen heb voor iets dat ik niet moet doen maar waar ik wel (meer) zin in heb.

Kan ik me daar in verbeteren ?

In bredere zin is er echter een fundamenteel gegeven.
Want de hoeveelheid opdrachten die ik moet doen, of wenselijk is dat ik doe, is altijd veel groter dan de hoeveelheid opdrachten die ik kan uitvoeren op een dag.
En zo ervaar ik, en veel mensen  een soort voortdurende tijdsdruk van allemaal zaken die nog moeten gebeuren en waar je per definitie niet aan kunt voldoen. Hoeveel uren je ook bezig bent om al die taken uit te voeren.


8
betreffende liefde en boeddhisme.

Boeddhisme staat niet zozeer voor het najagen van zaken waar je hebzuchtige liefde voor hebt maar wel voor ongebonden innerlijke vrede die niet gehecht is.
Als je innerlijk kijkt kun je zien dat je iedere dag hoofdzakelijk in ongebonden innerlijke vrede zit. Een basistoestand van evenwicht en balans die er meestal is. Die innerlijke vrede is niet voorwaardelijk ze is er gewoon, moet je niets voor doen. Vooral niets voor doen.

Boeddhisme wil eerder zeggen dat de vrede die je zoekt niet zozeer in andere zaken te vinden is maar wel in je eigen geest. Hoewel de innerlijke vrede er grotendeels is, is het wel moeilijker om er zich van bewust te zijn, omdat een mens neigt naar najagen/streven naar die zaken die verschijnen in gedachten, gevoelens en emoties.

Ik ervaar verveling en dan ga ik zaken zoeken die de verveling verdrijven. lezen, schrijven, tv kijken, werken, klusjes opknappen enz.
Ik wil niet zeggen dat het verkeerd is om dat te doen. Maar als je naar het proces kijkt zie je ook dat het niet uitmaakt wat je doet. Zolang de ervaring "verveling" maar weg is, en dan is de natuurlijke toestand , de balans hersteld.
Als je een stap verder gaat, dan blijkt dat de verveling ook kan verdwijnen zonder dat je daar iets voor moet doen.

je hoeft niet noodzakelijk achter iets aan te lopen om de verveling te doen verdwijnen. En in die zin word je minder afhankelijk en verkrijg je een grotere keuzevrijheid dan achter zaken aan te lopen waar je een hebzuchtige liefde voor hebt. Onbedwingbaar, noodtoestand, nodig hebben.
Innerlijke vrede via de geestelijke weg versus innerlijke vrede via  najagen van zaken waar je liefde voor hebt.

De middenweg zou niet de middenweg zijn wanneer je totaal alle liefdevolle doelen zou uitsluiten. Maar bestaat de vrijheid er niet juist uit dat je je innerlijke vrede er niet door laat bepalen. 
9
spiritualiteit divers / Re: Kun je jezelf verbeteren?
« Laatste bericht door Buddha Amitabha Gepost op 19-07-2024 20:35 »
Voor zover ik begrepen heb, draait werkelijke religie niet om het aanleren van vaardigheden of jezelf verbeteren, alhoewel ethiek een speciale vorm van zuiverheid kan zijn. Daadwerkelijke religie draait eerder om het bewust afleren van verkeerde conditioneringen, het los laten van datgene wat je vereenzelvigd houdt met dat wat je niet in werkelijkheid bent.
10
spiritualiteit divers / Re: Kun je jezelf verbeteren?
« Laatste bericht door Gouden middenweg & de wilde natuur Gepost op 19-07-2024 15:01 »
heb je ooit leren fietsen ? zwemmen ? lopen ? praten ? auto rijden ? een andere taal ? wiskunde ? hoe je lief en aardig moet zijn tegen je ouders ? heb je inzichten in jezelf ontdekt ?

Ja, je kan vaardigheden leren. Je kan van Kung Fu beginner naar ‘black belt’ gaan, en meer bekwaam worden in dat, zeker.

Maar in het boeddhisme gaat het vaak om zuivering, kwaliteiten als vrijgevigheid en vriendelijkheid. Kan je die ook als een vaardigheid bekwamen?

Zelfs al mocht het antwoord ja zijn, dan nog is het zo dat een vaardigheid met een beslissing word aangestuurd. Die beslissing, zeg over vrijgevigheid, komt van binnen uit, kan je dat bekwamen?

Citaat
opvoeding, socialisatie
Gelet op de successen bewijst dit reeds dat verbetering mogelijk is.

Dat zijn wel sterke argumenten ervoor, ja. Maar ik denk niet dat het zo makkelijk gaat als jij doet voorkomen. De natuur van de mens speelt ook een rol. Bijvoorbeeld verslavings gevoeligheid.

wat wel van toepassing is lijkt me, dat het slechts in beperkte mate mogelijk is en op een langzaam tempo.

Ik ben nu bv. yiddish aan het leren, maar het tempo van vooruitgang is zeer langzaam. ontmoedigend langzaam.
Pali heb ik ook eventjes overwogen om te leren, maar die leercurve is zo groot, dat ik er niet aan wil beginnen, de motivatie ontbreekt.

Vroeger zou ik bv. langer boos of negatief blijven, terwijl ik nu sneller naar neutraliteit kan terugschakelen. toch kan ik zien dat die vooruitgang slechts langzaam is gegaan.
Toch zie ik ook valkuilen, waar ik nog geen antwoord op heb. en op die punten blijft de negativiteit dan langer plakken of geef ik voeding aan de negativiteit.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10