Auteur Topic: Boeddhadharma voor gewone mensen  (gelezen 3074 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Boeddhadharma voor gewone mensen
« Gepost op: 02-08-2012 18:32 »
De Boeddhadharma is bedoeld voor gewone mensen. Gewone mensen, zoals u en ik. Natuurlijk gaan Brahmanen en andere geleerde personen het debat aan met de Boeddha, en schuwt hij het niet om aan te geven dat er geen sprake kan zijn van een bovenmenselijk, ‘goddelijk zelf’ dat via reïncarnatie zou verhuizen van lichaam naar lichaam. Gautama de Boeddha stelt dat onwetendheid de wortel is van het lijden. Iedereen kan dat begrijpen, ook de meest simpele mens. Als men onwetend is, geen inzicht heeft, zal men zich vergissen. Dan wordt er als het ware een loopje met u genomen, omdat zonder inzicht geen enkele strategie mogelijk is om met een bepaalde situatie om te kunnen gaan. En slechts via de praktische ervaring kan men aan den lijve ondervinden hoe het leven werkt, waar iets aan te doen is en wat misschien zelfs onveranderlijk is. Daar is ervaring voor nodig, daarvoor moet men in het leven staan, daar helpen geen metafysische of legendarische verhalen.

Metafysica is onbewijsbaar, onpraktisch, oncontroleerbaar, niet te verifiëren. Daarom stelt de Boeddha dat het beter is om de metafysica maar te laten voor wat het is en het praktische leven te doorleven, het lijden, de vreugde, het verdriet en de pijn. Zodat u zelf kunt zien dat dit alles slechts een tijdelijke waarde heeft, dat niets onveranderlijk is, niets blijvend is. Dat is verifieerbaar voor iedereen, door alle mensen die maar willen luisteren, die het willen proeven, die het bij zichzelf willen nagaan en eerlijk zijn ten opzichte van zichzelf en de wereld.  Dat is simpel, dat is doeltreffend en juist. Als men weet wat pijn is, als men zelf voelt wat lijden is, dan kan men tevens invoelen dat alle levende wezens pijn en lijden kennen, en dat het van belang is datgene na te laten, wat andere levende wezens pijn en lijden bezorgt. Dat liegen zinloos is, omdat elke leugen uiteindelijk moet vallen voor de waarheid. Want wat waar is, is werkelijk, en wat gelogen is, is slechts onwaarheid en onwaarheden kunnen uiteindelijk niet op tegen het waarachtige bestaan. Dat roddelen onaardig is, dat het zowel degene waarover de roddels gaan schaadt als dat het uzelf schaadt, omdat roddel en achterklap negatief van aard zijn. En als de roddel eenmaal openbaar wordt, de roddelaar beschaamt achterblijft. Dat onkuisheid mensen pijn doet, omdat het niets met liefde te maken heeft, maar met misbruik. Niemand wil misbruikt worden, laat staan seksueel. Omdat seks immers zeer intiem is, en iemand die geschaad wordt in zijn of haar intimiteit zal daardoor een emotioneel trauma oplopen, waarvan de kans is dat hij of zij er nooit meer overheen komt. Wil iemand dat op zijn of haar geweten hebben?

De Boeddha spreekt tegen gewone mensen, mensen zoals jij en ik. Gautama is een praktisch mens, die uit mededogen spreekt tegen de mensen die het maar willen horen. Dat het leven eigenlijk een mooi geschenk is wat gekoesterd dient te worden. Dat we allemaal in onze dagelijkse beslommeringen eigenlijk stuk voor stuk levende wonderen zijn, en dat we dankbaar moeten zijn voor ons bestaan en de ander zouden moeten steunen, helpen  en dienen. Dat een egoïstisch leven betekent dat de mens zich afsluit voor de ander, de naaste. Liefde kan slechts in het leven staan, in relatie met de anderen opbloeien. Het is niet mogelijk om lief te hebben zonder andere mensen. Het lijkt moeilijk, iedereen gedraagt zich zo op het eerste gezicht volstrekt egocentrisch. Maar toch is dat helemaal niet nodig, volgens de Boeddha. Dat vereist echter wel dat men naar het eigen innerlijke leven kijkt, naar wat men zelf in het leven doet, laat en meent. Dan wordt langzamerhand duidelijk, dat niemand ook maar één haarbreedte beter is dan de ander. We zijn misschien niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. De ander is een spiegel, en u bent op uw beurt een spiegel voor de ander. We kunnen elkaar helpen, maar dat vindt slechts plaats tussen gewone mensen in het gewone praktische leven.

Dat is volgens mij het mooie, en volstrekt gewone van het Boeddhisme.

Veel wijsheid en liefde toegewenst aan ieder,

Basho :)

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re:Boeddhadharma voor gewone mensen
« Reactie #1 Gepost op: 06-08-2012 18:29 »
IJdel streven...

Streef naar de perfectie, en het niet-perfecte zal op den duur als vanzelf op uw pad komen;
Streef naar het Boeddhaschap, en Mara de boze zal u uiteindelijk stevig in de armen sluiten;
Streef naar het Nirvana, en de diepe afgrond van Samsara zal u ongemerkt strikken;
Streef naar onthechting, en u zult ongewild nog steviger vastgeketend raken;
Streef naar het allerhoogste, en u zult in de hinderlaag van het allerlaagste lopen;
Streef naar innerlijke vrede, en de grootste onrust zal u op een dag overvallen;
Als een dief in de nacht zal het u overkomen, dus wees gewaarschuwd!
De lotus wortelt in de modder, het heilige heeft vaste grond in het profane.
Handelen in niet-handelen: laat alles zijn zoals het is en de weg zal zich vanzelf vormen.

Inzicht toegewenst,

Basho :)

Offline Skoebidoe

 • Geïntresseerde
 • *
 • Berichten: 79
Re:Boeddhadharma voor gewone mensen
« Reactie #2 Gepost op: 25-09-2013 13:07 »
Jouw openingstopic vind ik heel erg mooi. Een waarheid als een koe!
Zo simpel kan het zijn.
Het enige wat telt, is datgene in de praktijk brengen waar u daadwerkelijk in gelooft. (Dalai Lama)

 


Laatste berichten

[Controverse en verandering] Re: Origineel boeddhisme by Siebe Vandaag om 20:16
[Controverse en verandering] Re: De betrouwbaarheid van de overlevering by gouden middenweg & de wilde natuur Vandaag om 20:10
[Controverse en verandering] Re: Origineel boeddhisme by marcel Vandaag om 20:01
[Controverse en verandering] Re: De betrouwbaarheid van de overlevering by Dorje Vandaag om 19:54
[Controverse en verandering] Re: Origineel boeddhisme by Siebe Vandaag om 19:50
Powered by EzPortal