Auteur Topic: Indian Roots of Tibetan Buddhism  (gelezen 2808 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline marcel

 • wat is dit
 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 3075
 • een goed voorbeeld is van onschatbere waarde
Indian Roots of Tibetan Buddhism
« Gepost op: 23-05-2014 17:49 »
De film waarvan sprake, is te zien via
de link onderaan.(dirk)

In de film Indian Roots of Tibetan Buddhism gaan we terug naar de bron: kennis. Want: "The main obstacle in the path to salvation is ignorance. So logically, the antidote of ignorance is knowledge, not prayer,” aldus de Dalai Lama.

Om de bron van die boeddhistische kennis te vinden bezoeken we de universiteit van Nalanda, India. Daar werd uitvoerig nagedacht, gedebatteerd en geschreven over boeddhistische filosofie, literatuur, logica, metafysica en astrologie. Intellectuelen dachten na over het leven en de natuur van de realiteit. Ze zochten een logisch pad dat naar verlichting kon leiden. Het boeddhisme wordt in deze docu dus teruggebracht tot de jacht op kennis.

Dit technische, filosofische boeddhisme werd naar Tibet getransporteerd, waar het voet aan de grond kreeg, terwijl het in India langzaam verdween. Volgens de documentaire was ene Acharya Shantarakshit de eerste die het boeddhisme naar Tibet bracht. Hij leerde de Tibetanen niet simpelweg in de leer van de Boeddha te geloven, maar die eerst logisch te analyseren, precies wat de Boeddha zelf ook zei.


Bron
inner peace and love
is the only revolution

Offline Ujukarin

 • Global Moderator
 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 762
  • Triratna Boeddhistisch Centrum Amsterdam
Re:Indian Roots of Tibetan Buddhism
« Reactie #1 Gepost op: 23-05-2014 21:44 »
Dank voor de link, ik heb 'm doorgezapt.

Hij is niet onjuist maar erg beperkt. Hij verklaart namelijk primair de 'roots' van slechts één der 4 hoofdscholen van het Tibetaanse Boeddhisme, te weten Gelugpa. Die gaan terug initieel op Shantarakshita die naar Tibet uitgenodigd was en o.a. de Madhyamika-school van Nagarjuna overbracht, en vervolgens kombineerde de Tibetaan Tsongkapa dit met ruime kloosterdiscipline en met stukken tantra.
De andere 3 scholen (Nyingma, Karma Kagyu en Sakya) gaan terug op parallelle c.q. latere ontwikkelingen vanuit India naar Tibet, zoals Padmasambhava. En die bracht beslist geen kennisgerichte school over maar pure tantra (energie-meditaties); zo ook zie je bij andere scholen weer andere Indiase en zelfs Chinese Mahayana-invloed, denk maar aan Dzogchen.

Doch zeker het kijken waard!

With folded palms,

<Ujukarin>

 


+-Laatste berichten

[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Siebe Vandaag om 17:29
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Siebe Vandaag om 17:21
[Theravada Boeddhisme] Re: Selecties uit de leer van Ajahn Chah by Bodhiboom Vandaag om 16:34
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Bodhiboom Vandaag om 15:36
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Bodhiboom Vandaag om 15:27
Powered by EzPortal