Auteur Topic: Heeft een hond boeddha-natuur?  (gelezen 1724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Borobudur

 • Gast
Heeft een hond boeddha-natuur?
« Gepost op: 20-02-2018 18:53 »
1) Heeft een hond boeddha-natuur?
2) Kan een hond boeddha worden of zijn?

Boeddha

 • Gast
Re: Heeft een hond boeddha-natuur?
« Reactie #1 Gepost op: 21-02-2018 09:29 »
Borobudur,

ieder levens wezen heeft een boeddha natuur en maakt deel uit van samsara. Je kan groeien van een kleine worm tot een verlicht individu.

op je tweede vraag lopen de meningen meer uiteen denk ik. Mijn ervaring is dat we onszelf als mens niet altijd voorop moet plaatsen en denken dat we hoger/ beter zijn dan andere levende wezens. En wellicht strookt dit niet met opvattingen in het traditionele boeddhisme maar laat ik je dit zeggen.
Dieren welke normaal nogal vals reageren zijn in de nabijheid van een meer verlicht persoon zeer kalm en vriendelijk. je kan er alles mee doen dus.
Misschien leuk om te weten dat mijn eigen huisdieren graag bij me komen zitten als ik mediteer. Ook zij gaan met hun ogen dicht zitten en je merkt een nogal opmerkelijke staat van bewustzijn bij ze die niet standaard hoort bij hun soort.
Ik heb dit gedrag gezien bij duiven, papagaaien, honden en katten.

Echter ik heb ook gezien dat als ik buiten mediteer dat wilde dieren zoals bv vogels gewoon naast je komen zitten. Ik heb wel eens teksten gelezen dat Gautama Boeddha ook soortgelijke ervaringen heeft gehad.

Kan een hond zelf verlichting bereiken?
definieer eerst verlichting en wat het voor jou betekend en stel je zelf die vraag nog eens. dan heb je meteen je antwoord denk ik.

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Gevestigde Sangha
 • ****
 • Berichten: 540
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Heeft een hond boeddha-natuur?
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2020 23:50 »
Volgens mij zegt de Boeddha. Omdat we als mens geboren zijn. Daardoor hebben we de mogelijkheid om met onze rationaliteit, onze emoties te bedwingen

Het zijn juist mensen, die de vier edele waarheden en het pad kunnen begrijpen. Dieren hebben die capaciteiten niet.

Ik denk ook niet dat dieren lijden, op een manier waarop mensen lijden. Wel fysiek natuurlijk, maar zij hebben niet het soort van psychische leed, dat wij ervaren. Een leed dat gepaard gaat met ons ver ontwikkelde bewustzijn

boeddhisme is geen naturalistische theorie. Het is ook geen evolutieleer theorie, die de mens als slechts een ander dier ziet. Het stelt de mens wel voorop, als een wezen met bovennatuurlijke capaciteiten. Een wezen met zelf determinerende capaciteiten. Net zoals existentialisme het stelt.  eigenlijk. De mens is heel anders dan een dier, want de mens kan zichzelf vorm geven, dat is hoe existentialisme het zegt. En bij boeddhisme : de mens kan zijn geest onder controle krijgen, op een manier waarop dieren dat niet kunnen.  De mens heeft zelfbeschikking over zijn hele leven, zegt existentialisme. Boeddhisme zegt : de mens heeft zelfbeschikking over zijn geest en gemoedsrust.Beide stromingen zetten de mens voorop.

De mens kan een soort bovennatuurlijke controle bewerkstelligen, is wat het boeddhisme eigenlijk zegt. Dat geld ( nog ) niet voor een hond. Want boeddhisten gaan er wel vanuit, dat zo'n hond later misschien in een mens incarneert. En dan heeft die hond een kans, om een boeddha te worden.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 1224
Re: Heeft een hond boeddha-natuur?
« Reactie #3 Gepost op: 20-03-2020 14:19 »
Ik heb wel eens verhalen gehoord dat sommige zeldzame dieren wel een hogere staat konden bereiken, en wat je hoort over dieren die bij hun eigenaren ziekte of de dood bespeuren voordat die gebeurd zet ook toch wel aan tot denken.

Maar ik denk dat bolletje wel een punt heeft dat de belevenis van honden en mensen niet hetzelfde is. Mensen hebben een gecompliceerde geest en bewustzijn dat zich meester kan maken van de dierlijke impulsen, en een hond kan dat niet.

Dus misschien is het antwoord ja, in dat honden voor een deel de hond-natuur kunnen ontstijgen, terwijl de mens ook de mens-natuur kan ontstijgen. En ook nee, sinds een hond toch niet helemaal een Boeddha kan worden.
Most people are other people. Their thoughts are someone else's opinions, their lives a mimicry, their passions a quotation.
- Oscar Wilde

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Gevestigde Sangha
 • ****
 • Berichten: 540
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Heeft een hond boeddha-natuur?
« Reactie #4 Gepost op: 21-03-2020 21:38 »
Een filosoof als Sartre zegt : De mens is inherent anders dan het dier. Want de mens is zich bewust van zijn bewustzijn en de mens kan daardoor zijn leven plannen, vorm geven etc. De mens is niet alleen maar reactief, maar ook scheppend, reflecterend, overwegend etc.

De Boeddha zei,  de mens kan de verlichtingstoestand bereiken, want de mensen kunnen mijn leer begrijpen, omdat mensen dat denkvermogen hebben . Ik kan afstand van mijn begeertes, mijn woede en verlangens doen. Daarmee onderscheid ik mij van een dier. Een hond die dat niet zélf zou kunnen. Die  meteen achter een poes aan rent, als zij een poes ziet. De mens doet een stapje terug. Sommige van de mensen dan hé. Er zijn ook de wat meer primitieve mensen onder ons. De mens doet een stapje terug en stippelt een leefstrategie uit.


Het punt is een beetje, met deze zaken. Dieren zijn eigenlijk heel mysterieus hé. Als ik naar mijn hond kijk, dan denk ik, wat gaat er nou in vredesnaam in haar om ? We kunnen ons totaal niet in hen verplaatsen. We doen allemaal uitspraken over de dieren, maar we weten er eigenlijk zo weinig van. Hoe denkt en voelt en ervaart een olifant ? Het blijft een mysterie. Misschien zijn ze wel intelligenter dan wij denken, misschien ook niet. Misschien snappen ze de wereld op een andere manier, een manier die wij weer niet begrijpen.

Deze kwesties zijn extreem lastige filosofische vragen. Jij en ik hebben er eigenlijk gewoon geen antwoord op.

 


Laatste berichten

[Filosofie , Metafysica, multi- en interreligieuze dialoog] Re: God?, Schepping? Inzichten van Meister Eckhart by the innerspace Vandaag om 17:32
[Media en Nieuws] en nu? by marcel Vandaag om 17:04
[Filosofie , Metafysica, multi- en interreligieuze dialoog] Re: God?, Schepping? Inzichten van Meister Eckhart by Dorje Vandaag om 14:38
[Filosofie , Metafysica, multi- en interreligieuze dialoog] Re: God?, Schepping? Inzichten van Meister Eckhart by the innerspace Vandaag om 12:26
[Filosofie , Metafysica, multi- en interreligieuze dialoog] Re: God?, Schepping? Inzichten van Meister Eckhart by the innerspace Vandaag om 11:04
Powered by EzPortal