Auteur Topic: Osho's licht...  (gelezen 1679 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nathan

  • Gast
Osho's licht...
« Gepost op: 02-04-2015 08:41 »
Wie kent niet de Bhagwan (dat werd later: ‘Osho’) met een grote wolk van oranje volgelingen? Hij noemde ze zelf het liefst zijn vrienden. En zo was het ook, als je als buitenstaander toch interesse toonde in hem en zijn boodschap van lachen, liefde en leven! Kon je ook gewoon deelnemen! Ik heb veel sannyasins mogen ontmoeten.
Bhagwan werd geprezen zo’n beetje door de ganse alternatieve en spirituele wereld. Maar toen kwam Amerika als zijn tweede verblijfplaats van hem en zijn commune. En tegen de honderd Rolls-Royce werd een bezit van de beweging. Puur voor de show en als investering voor de stichting. In Amerika ging het goed mis, toen Sheela een discipel de boel behoorlijk begon te manipuleren, want Osho (Bhagwan) zweeg al een tijdje, sprak niet meer in het openbaar!
Toen Osho het zwijgen verbrak en Sheela - die ik trouwens in Amsterdam wel eens gezien heb - eruit werd geknikkerd, begon Osho aan een waarlijk geestelijke crusade: Jezus was een schizofreen en Moeder Teresa alles behalve heilig!... Een grote uitgever in Nederland die de boeken van Osho uitgaf verbrak om die reden het contact en alle boeken kwamen bij de Slegte terecht!

Goed… je zult vast wel ook je eigen verhaal hebben over hem, niet waar?
Osho was een begenadigd spreker. Hoogleraar en winnaar van het nationaal India’s debat. Voor dat ie koos om als meester te gaan zitten, reisde hij India af 21 jaar lang maar sprak niet over zijn eigen verlichting in het openbaar!
Toen hij Nederland wilde bezoeken – na Amerika – weigerde de regering hem de toegang: bang dat ie hier de orde ook zou verstoren, meende Van der Stoel. Terwijl Osho beslist niet opriep tot geweld! Zoals wel tegenwoordig diverse imams doen…
Uiteindelijk keerde hij terug naar India, Poona.

Leraren/meesters worden bejubeld en het volgende moment verguisd, andere voorbeelden: Sathya Sai Baba, Andrew Cohen,… Ook Jezus overkwam hetzelfde, want eerst was ie behoorlijk populair bij de bevolking, die later tegen hem werd opgezet!

‘Mijn boodschap is: schep een nieuwe mens ongespleten, geïntegreerd, één geheel, Boeddha is niet één geheel; Zorba de Griek ook niet, beiden zijn maar de helft. Ik hou van Boeddha, ik hou van Zorba. Maar Zorba mist iets, hij heeft geen ziel. Als ik diep in Boeddha kijk, mis ik ook iets, hij heeft geen lichaam. Ik verkondig een grote ontmoeting: de ontmoeting tussen Zorba en Boeddha. Ik verkondig “Zorba de Boeddha”- een nieuwe synthese. Alleen door die ontmoeting zal een nieuwe mens op aarde verschijnen.’ - Osho

Offline Bodhiboom

  • Gevestigde Sangha
  • *****
  • Berichten: 607
Re: Osho's licht...
« Reactie #1 Gepost op: 12-03-2020 09:29 »
Wat wel fijn is is dat zoveel Osho materiaal gewoon op het internet beschikbaar is deze dagen. Er staan niet alleen stukjes op YouTube, maar als je even rondkijkt op oshoworld.com dan kan je audio discourses en pdfs van veel complete discourse series vinden.

Hij had zeker een bepaalde wijsheid en directheid, Osho. Als je luistert naar zijn woorden dan kom je toch vaak passages tegen die resoneren met een gevoel van waarheid, en zelfs veel van wat hij zegt over de politici van zijn dag heeft nog waarde als een waarschuwing van hoe corrupt die mensen vaak zijn.

Zijn sanyassins waren ook grotendeels goede mensen, ik herinner me nog de discotheek die zij in Amsterdam hadden, heel stijlvol, fruitsap in plaats van alcohol en heel vriendelijk.
« Laatst bewerkt op: 12-03-2020 11:21 door Bodhiboom »
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

 


+-Laatste berichten

[Het gewone leven] religieuze poezie lezen, met bolletje. by bolletje Gisteren om 22:44
[Algemeen] Re: Woeddha by bolletje Gisteren om 22:12
[Het gewone leven] sociale media by bolletje Gisteren om 20:42
[Algemeen] Re: Woeddha by Siebe Gisteren om 20:14
[Algemeen] Re: Woeddha by bolletje Gisteren om 17:58
Powered by EzPortal