Auteur Topic: De Mythe van Herstel  (gelezen 1462 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Eerwaarde
  • *
  • Berichten: 3720
De Mythe van Herstel
« Gepost op: 27-08-2016 11:08 »
Er zijn ook zaken die niet meer te herstellen zijn. Herstel kent ook zijn grenzen, nietwaar?
Denk aan ziekten. Aan niet meer te genezen kanker, aan voortschrijdende hersenziekten als dementie, aan MS, schizofrenie, onomkeerbare lever-beschadiging etc. Denk aan autisme, of vormen van afwijkende informatie-verwerking die een aanleg betreffen. Of denk aan beschadigingen door drugs of door drank.
Denk aan mensen die geestelijk gezond waren maar na een heftige crises nooit meer de oude worden, misschien wel permanent opgenomen worden of permanent hulpbehoevend worden. Mensen die niet meer een 'gewoon' leven kunnen leiden.

Er zijn zeker veel herstel mogelijkheden ingebakken maar er zijn ook zeker grenzen aan wat hersteld kan worden.

Het is natuurlijk een opbeurend en hoopvol idee dat alles te herstellen is, als je maar...maar dat kan ook gewoon een illusie zijn, nietwaar? Ik heb voldoende gezien om te weten dat herstel begrensd is, een vaak ook hoopvolle illusie. Maar het is lastig wanneer je niet weet of er herstel kan plaatsvinden. Herstel begeer je toch als het gaat om jezelf of anderen.

Onherstelbaarheid is moeilijk verteerbaar want een mens denkt liever hoopvol, dus in termen van herstel, lichamelijk en ook zeker mentaal/psychologisch. Onherstelbare aftakeling is lastig te verkroppen. Het verscheurt je. Niks helpt. Je kunt wel denken, 'iedereen is eigenaar van zijn eigen kamma', maar wat helpt dat? Niks vind ik. Het is en blijft gewoon een verdrietige zaak dat mensen zoveel leed moeten meemaken en dat je vaak machteloos toekijkt.

In de ogen van hoop en optimisme zou alles een kwestie zijn van het juiste doen, en herstel vindt dan plaats. En binnen die visie is niet-herstellen min of meer automatisch een kwestie van niet het juiste doen.
En dan komen de goedbedoelde raadgevingen...Je hebt of verkeerde meningen, of een verkeerde moraal. Je hebt de verkeerde inzet. Je hebt de verkeerde wijsheid. De verkeerde behandeling oid. Kortom, er moet iets zijn wat herstel in de weg staat. Maar is dat zo?

Het lijkt ook in dit geval allemaal weer niet zo duidelijk en zeker te zijn.

groet,
Siebe

 


Laatste berichten

[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Bodhiboom Vandaag om 14:02
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by bolletje Vandaag om 12:42
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Bodhiboom Vandaag om 10:39
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by bolletje Gisteren om 21:23
[Algemeen] Re: Liefde, leven, lachen, dans by Bodhiboom Gisteren om 20:00
Powered by EzPortal