Auteur Topic: Tinnitus en hyperacusis.  (gelezen 1713 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zumbido

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 10
Tinnitus en hyperacusis.
« Gepost op: 16-10-2018 11:11 »
Deze oproep deed ik reeds afgelopen zondag rond 12 uur en ik heb toch echt op verzenden gedrukt ... maar vooruit nog maar een keer proberen.

Ik probeer op een forum mensen van dienst te zijn die in het beginstadium van hyperacusis en tinnitus zitten.
Zelf heb ik al 6 jaar ernstig te lijden onder die waardeloze kwaal, ´waardevol´ zullen sommige onder ons zeggen maar die lijden er waarschijnlijk niet aan. ;(
Toch, het inzicht in de leer heeft me toch wel iets gebracht dat me helpt om mijn kwaal te weerstaan of dan tenminste te begrijpen.
Echter, het is moeilijk onder woorden te brengen´hoe ik dat dan doe´?
Daarom vroeg ik me af of er op dit forum nog andere boeddhisten zijn die er ook aan lijden, aan één van de twee of allebei natuurlijk.
Misschien kunt u me van dienst zijn in het inzichtelijk maken van hoe die verbinding dan bij u werkt en de manier waarop ikzelf dat aan een niet-boeddhist zou kunnen uitleggen?

Offline Tipi

 • Boeddha Forumganger
 • **
 • Berichten: 129
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #1 Gepost op: 16-10-2018 22:29 »
Beste Zumbido,

Welkom terug!
Vele actieve forumleden hier, zijn niet onbekend met lijdenswegen, en een heel aantal is het gelukt om juwelen daaruit te halen.

Ik heb regelmatig contact met een zeer ervaren mediteerder die me een keer vertelde continu een luide piep te horen.
Als je wil, kan ik die persoon vragen hoe die ermee omgaat of om is gegaan.
Heb je specifieke vragen die ik aan die persoon zou kunnen stellen?
« Laatst bewerkt op: 03-03-2019 08:14 door Borobudur2 »
Warme groet,
Tipi

Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 663
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2018 10:08 »
Beste Zumbido,

Welkom!

Ik gun je medelijders op dit forum, hoewel ik die zelf niet ken. We kunnen vast wel mede lijden met je. Tinnitus is niet bepaald prettig, als ik het me zo voorstel.

Wellicht kunnen we elkaar herkennen in onze verscheidene ongemakken? Als asperger-mens herken ik zeker de vlijmscherpe invloed van de zintuigen op een niet aflatende manier. Vanzelfsprekend wil ik je kwaal niet bagatelliseren!

Met warme groet,

Maarten

Offline Zumbido

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 10
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #3 Gepost op: 25-10-2018 12:15 »
Dag @Borobudur2, bedankt voor uw welkomsgroet.
Ja, welke vragen zou ik willen stellen?
Wel, misschien is het het beste om naar een kleine niet te zware samenvatting van de weg naar acceptatie te vragen, alhoewel dat waarschijnlijk niet makkelijk samen te vatten is, alleen al vanwege de ongekende diversiteit van het ziektebeeld en de samenhang ervan met de aard van de patiënt.
Ik las een oproep in de krant, een schreeuw om hulp eigenlijk en kon toen niet meer stil blijven zitten temeer daar ik er natuurlijk zelf mee bekend ben, met die klachten.
Zelf heb ik 5 geluiden:een science fiction brom (u weet wel zo´n brom die aankondigt dat er iets staat te gebeuren), knisperend zilverpapiergeluid is de tweede, dan een harde toon te omschrijven als een fluittoon of piep, een zich herhalende tic en daarnaast constant het geluid dat we kennen als ´white noise´, een geluid dat enorm fluctueert.
Degene die ik zou willen bijstaan heeft heeft echter ´tinnitus aurium´ oftewel muziek en klank tonen in zijn hoofd.
Ik wil dus graag zoeken naar iets dat ons gemeenschappelijk kan verder brengen, ook wil ik diegene niet teveel opzadelen met mijn boeddhistische houding omdat ik in de overtuiging leef dat iemand dat kan oppakken wanneer hij in relatieve balans is maar dat de toegang ertoe voor een Westers mens bijzonder moeilijk is in woelige tijden.
Degen die ik hulp zou willen bieden is duidelijk in de ´eerste paniek´die je overvalt wanneer je zoiets overkomt.
Ja Borobudur, wat kun je nu het beste doen in zo´n geval?
Mijn gevoel is wel zoals ik al zei dat mijn levenshouding mijn klachten ietwat verlicht hebben.

Offline Zumbido

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 10
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #4 Gepost op: 25-10-2018 12:33 »
@MaartenD, zo is het ook, een kwaal is een kwaal, en feitelijk maakt het natuurlijk op het eerste gezicht en wellicht zelfs intrinsiek niet uit waaraan je lijdt.
Degene die ik wil helpen denkt echter dat ´erover praten´ niet helpt en zo sta ik er ook wel een beetje in moet ik bekennen, misschien is dat wat mannelijks?;) Ook kan de schok natuurlijk zo groot zijn dat je er van dichtklapt en in een eerste reactie jezelf terugtrekt.
En toch heb ik gemerkt dat het interessant is om te zien hoe anderen met eenzelfde kwaal omgaan.
Bedankt voor uw medeleven en ik heb trouwens ruim ervaring in mijn vriendenkring met iemand die ook Asperger heeft, dat is nu net zoiets eigenlijk, je kunt je nauwelijks een voorstelling maken van de verbindingen in iemands hoofd die gelijktijdig aangesproken worden.
Die vlijmscherpe zintuigen hebben zeer zeker ook invloed op tinnitus.


Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 663
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #5 Gepost op: 25-10-2018 13:12 »
Beste Zumbido,

Verschillende mensen met allerlei problemen met wie ik gepraat heb zouden baat hebben bij meditatie. Het lastige daarbij is dat de vaardigheden die je opdoet in een goede meditatiepraxis er eigenlijk al moeten zijn. Het helpt je kennis met tinnitus aureum niet om nu op een matje te gaan zitten.

Helpt 'erover praten'? Tja, misschien niet. Dat hangt inderdaad nogal van je instelling af. Mensen die het zwaar hebben willen zich vaak gehoord voelen. Het is typisch mannelijk om direct tips te gaan geven en dingen te willen fixen. Dat gaat voor veel lijders aan wat dan ook net te snel.

Misschien moet je er vooral zijn voor je kennis. Vriend? Ik vind dat je goed ziet dat je niet teveel 'boeddhisterij' moet aanbieden. Ook die concepten moet je al kennen voordat ze zin hebben voor je. Trouwens, wat heeft iemand die ziek is eraan als ik uitleg wat paticca-samuppāda is?

Je kunt je wel laten informeren door je boeddhistische houding. Die is er een van mededogen en inzicht. Laat die eerste paniek maar zijn. Ook daarover kunnen we mild en open zijn. Die paniek gaat wel voorbij. Eerst dan zal je kennis zich proberen te herpakken en dan kan hij/zij iemand naast zich gebruiken.

Misschien reageert je kennis wel anders dan je denkt of zou hopen.. ook daarover kunnen we mild zijn. Ben er voor die ander. Anderen helpen zonder dat ze daarom hebben gevraagd is razend moeilijk en zelf als ze erom vragen moet je uitkijken wat nou precies bedoeld wordt. Daarbij komt dat de meeste mensen de gebruikelijke tips zelf ook wel kunnen bedenken. Ben er voor je kennis, zou ik zeggen.

Met warme groet,

Maarten

edit: Ik bedoelde te zeggen dat meditatie niet meteen nu helpt. Het kan nog steeds verstandig zijn om eraan te beginnen. GGZ, bijvoorbeeld, biedt gespecialiseerde cursussen aan als onderdeel van sommige behandelingen. De huisarts weet hopelijk meer.
« Laatst bewerkt op: 25-10-2018 15:47 door MaartenD »

Offline Tipi

 • Boeddha Forumganger
 • **
 • Berichten: 129
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #6 Gepost op: 25-10-2018 20:15 »
Beste Zumbido,

Wat betreft het lijden van anderen, kan ik de volgende methode van Thich Nhat Hanh beamen uit eigen ervaring:
https://www.youtube.com/watch?v=lyUxYflkhzo

Komende week spreek ik de mediteerder weer, waar ik over sprak.
Als er nieuws is, stuur ik je een PM.
Warme groet,
Tipi

Offline Zumbido

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 10
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #7 Gepost op: 26-10-2018 11:09 »
Beste @ MaartenD, bedankt voor uw uitgebreide antwoord.

Degene die ik wil helpen is geen vriend of kennis maar een volstrekt onbekende. Dat vormt voor mij gelukkig geen enkel probleem.
Ik merk in uw antwoord dat wij met betrekking tot deze situatie wel wat dezelfde inzichten hebben, dit ondanks het feit dat u mij een gevorderd beoefenaar lijkt.

Ik zou mezelf kunnen omschrijven als een seculier en filosofisch boeddhist: Krishnamurti schonk mij een onverwacht en plotseling inzicht.
Dit terzijde, ik merk namelijk dat ik wel wat aan uw intenties en kennis heb.

Ja, ik zal denk ik het meest voor de ´patiënt´ kunnen betekenen door te luisteren, echter, de reden dat ik mijn vraag stelde op het forum was dat ik hoopte op ´dat beetje extra´ inzicht dat je soms bereikt wanneer je zélf aan iets lijdt wat de ander in vergelijkbare vorm ondergaat.
De valkuil is dan natuurlijk wel dat ´bevestiging van het lijden van iemand´, door te luisteren en een patroon in een ziektebeeld (dat jezelf ook doorlopen hebt) te herkennen, hem of haar wellicht niet vooruit helpt.
Luisteren is wat anders dan laten merken dat je iemand´s reactie op een ziekte herkent.

Er is de basis van de nobele waarheden en ´het pad´: de compassie, het luisterende oor en de ongemeen belangrijke pijler van het woord ´juist´ en toch merkte ik in mijn leven dat ´eigen´ kennis over een gemeenschappelijke stoornis een bijzondere aanvulling kan zijn op reeds vergaard inzicht.

Ik ben al op een natuurlijke manier terughoudend om nu tijdens die eerste, natuurlijk voorbijgaande paniek al vrij snel het woord ´meditatie of concentratie´ te laten vallen. Meditatie noem ik zelf vaak geen ´oplossing´ maar in wel in zekere zin een manier om vanuit een zeker welbevinden en in zijn algemeenheid tot inzicht te komen.

Wat is het toch moeilijk soms om je op papier goed uit te drukken ;), niet?

Uw laatste alinea vind ik mooi en bijzonder helder gesteld en hij geeft eigenlijk vrij precies aan hoe ik er zelf ook wel in sta.
Daarover dus geen misverstand.

We gaan aan de slag @MaartenD!

En @Borobudur, dank voor uw video bijdrage over Thich Nhat Hanh, er overvalt me altijd weer die rust wanneer ik naar de oude wijze man luister.
Ik wacht af of u mij wellicht nog via ´uw mediteerder´ extra van dienst kan zijn, stiekem hoop ik daar wel een beetje op ;) .

Offline Tipi

 • Boeddha Forumganger
 • **
 • Berichten: 129
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2018 22:29 »
Beste @Zumbido,

Ik heb je net het aangekondigde PM gestuurd, met het advies van de mediteerder-met-pieptoon waar ik over sprak.
Warme groet,
Tipi

Offline Zumbido

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 10
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #9 Gepost op: 01-11-2018 10:30 »
Dank daarvoor Borobudur2.

Het lijkt me een uitstekend advies en ik zal het denk ik maar, onder begeleidende tekst van mijzelf, in zijn geheel aan ´de patiënt´ overhandigen.
Zo kunnen er ook geen misverstanden ontstaan en is het ook duidelijk welke adviezen van mijzelf zijn en welke niet.
Mag ik U hartelijk bedanken!!

PS. Mocht ikzelf ooit wat persoonlijks willen versturen (zal waarschijnlijk niet snel gebeuren, maar toch), kan ik dat als deelnemer aan dit forum dan ook en zo ja:hoe doe ik dat dan?
Ik kwam iets dergelijks ook al tegen op een ander forum maar daar was een duidelijke ´knop´ aanwezig.

Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 663
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #10 Gepost op: 01-11-2018 11:34 »
Zumbido,

Scroll naar boven en bekijk de grijze balk met Index helemaal links. De vijfde optie is 'Mijn berichten'. Daar kun je terecht voor persoonlijke berichten.

Met warme groet,


Maarten

Offline Tipi

 • Boeddha Forumganger
 • **
 • Berichten: 129
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #11 Gepost op: 01-11-2018 20:22 »
Graag gedaan Zumbido :)
Onthoud dat het niet alleen de boodschap is die telt, maar ook de manier waarop het wordt gebracht.
Het beste is om je woorden af te stemmen op de ontvanger van je boodschap.
En dat afstemmen komt op hetzelfde neer als het luisteren, zoals Thich Nhat Hanh dat uitlegde in het filmpje hierboven.

Luisteren met oprechte aandacht = genezen, daar ben ik van overtuigd.
Of dat nu oprechte aandacht is voor elkaar of oprechte aandacht tijdens meditatie.
Warme groet,
Tipi

Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 663
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #12 Gepost op: 02-11-2018 08:14 »
Goed punt, Burubudur.

Dat doet me denken aan een uitspraak die ik eens ergens las over Juiste Spraak (sammā-vaca), wat ik zelf liever als Volkomen Spraak vertaal, trouwens. Volgens mij was het Ajahn Brahm maar het doet er niet zoveel toe wie het zei: er is ook zoiets als Juist Luisteren.

Dat raakte me echt.

Veel geluk ermee, Zumbido.

Met warme groet,

Maarten

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Boeddha Forum Sangha aanvrager
 • ****
 • Berichten: 299
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Tinnitus en hyperacusis.
« Reactie #13 Gepost op: 14-12-2019 23:10 »
Zumbidu

Wat verschrikkelijk dat je dit hebt

Ik ken het, ik weet wat het is.

Ik hoop dat er een oplossing voor komt, vanuit de medische wereld.


Muziek podia, zijn jaren lang heel respectloos met mensen omgegaan hierin. Vroeger was er helemaal geen weet van

Laatst was ik bij een optreden. Op de deur van de zaal stond : oordopjes ten strengste aanbevolen !

Dat hadden ze veel eerder moeten doen.

Eigenlijk zouden ze oordopjes haast moeten verplichten. Het is een grove schande. Van zowel die bands, die zo luid spelen, als de podia, dat ze mensen niet gewaarschuwd hebben !

 


Laatste berichten

[Religie, Mens en Maatschappij] Re: Je kunt alleen maar hier en nu gelukkig zijn by gouden middenweg & de wilde natuur Gisteren om 22:18
[Media en Nieuws] Re: Psychose als spirituele ervaring by Bodhiboom Gisteren om 19:15
[Religie, Mens en Maatschappij] Re: Je kunt alleen maar hier en nu gelukkig zijn by gouden middenweg & de wilde natuur Gisteren om 18:12
[Religie, Mens en Maatschappij] Re: Je kunt alleen maar hier en nu gelukkig zijn by Siebe Gisteren om 16:47
[Religie, Mens en Maatschappij] Re: Je kunt alleen maar hier en nu gelukkig zijn by gouden middenweg & de wilde natuur Gisteren om 16:17
Powered by EzPortal