Auteur Topic: Boeddhisme en computer games  (gelezen 1403 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Boeddhisme en computer games
« Gepost op: 23-03-2019 16:16 »
Ik heb lang nagedacht over computer games en het boeddhisme, en ben tot de voorlopige conclusie gekomen dat er maar weinig games zijn die het boeddhisme echt ondersteunen, en veel meer die er tegen in gaan. Hier is een korte samenvatting van mijn gedachten over de negatieve impact van games...

Het zijn tijdsverdrijven, dingen die afleiden van de echte wereld. Ze bevorderen vaak gehechtheid, door te spelen met thema’s zoals gouden munten en schatten die je word geacht te achtervolgen. Ze zijn verslavend. Ze vormen onreele gewoontes.

In het zetten van speler tegen speler, achter maskers, leiden ze tot het dehumaniseren van de tegenstander. Ze leiden vaak tot woede en wrok. Ze leiden tot onvriendelijkheid, en het zien van dieren en mensen als onvriendelijke wezens.

Dat is zo’n beetje wat ik in mijn persoonlijke omgeving heb geobserveerd. Games hebben ook wel wat positieve eigenschappen, zoals een vaardigheid aanleren en reactievermogen aanscherpen, maar er schijnen toch meer negatieve te zijn.

Wat denken jullie erover?

Met warme groet,

Bodhiboom
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline marcel

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 3136
 • een goed voorbeeld is van onschatbare waarde
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2019 16:49 »
Ik ben niet bekend met games.
Ik heb er geen gedachten over.

Offline Dorje

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 1510
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2019 17:35 »
Ik sluit me hier bij aan.

Geen ervaring mee, toch geen actuele ervaring, vroeger wel een beetje, maar heb nooit het verband gezocht of gelegd met Boeddhisme beoefenen.

Wat is je onderligende vraag of bedoeling om dit zo te overdenken?


Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #3 Gepost op: 23-03-2019 18:32 »
Ik kwam een stuk van een sutta tegen waarin word gesproken over de Boeddha’s kijk op spelen in het algemeen, ik citeer uit AccessToInsight, uit de Brahmajāla Sutta:

Citaat
"Or he might say: "Whereas some honorable recluses and brahmins, while living on food offered by the faithful, indulge in the following games that are a basis for negligence:[1] aṭṭhapada (a game played on an eight-row chess-board); dasapada (a game played on a ten-row chess-board); ākāsa (a game of the same type played by imagining a board in the air); parihārapatha ("hopscotch," a diagram is drawn on the ground and one has to jump in the allowable spaces avoiding the lines); santika ("spellicans," assembling the pieces in a pile, removing and returning them without disturbing the pile); khalika (dice games); ghaṭika (hitting a short stick with a long stick); salākahattha (a game played by dipping the hand in paint or dye, striking the ground or a wall, and requiring the participants to show the figure of an elephant, a horse etc.); akkha (ball games); paṅgacīra (blowing through toy pipes made of leaves); vaṅkaka (ploughing with miniature ploughs); mokkhacika (turning somersaults); ciṅgulika (playing with paper windmills); pattāḷaka (playing with toy measures); rathaka (playing with toy chariots); dhanuka (playing with toy bows); akkharika (guessing at letters written in the air or on one's back); manesika (guessing others' thoughts); yathāvajja (games involving mimicry of deformities) — the recluse Gotama abstains from such games and recreations.”

https://www.accesstoinsight.org/tipitaka/dn/dn.01.0.bodh.html

Dat heeft mij aan het denken gezet over computer games, en aangezien Thich Nhat Hanh in zijn vijf mindfulness trainings er ook tegen spreekt dacht ik het is wel iets om even bij stil te staan.

I speel zelf heel af en toe nog games, alhoewel ik wel eens YouTube Let’s Play video’s kijk van games die ik vroeger speelde. Ik ben wel door fases gegaan vroeger toen ik intensief speelde, en ben er niet zeker van of dit nou een goede gewoonte was...
« Laatst bewerkt op: 23-03-2019 19:12 door Bodhiboom »
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline teksten Siebe

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 3720
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2019 19:35 »
Ik heb nooit echt wat met games gehad. Ik heb wel eens geracet vroeger of packman gespeeld maar was er ook niet zo bedreven in. Heb er niks mee eigenlijk.

ja, het recreëren, spelletjes doen, dans, muziek, toneel, daar is volgens mij niks goeds over te vinden in de sutta's. Soms zal dat specifiek ook bedoeld zijn voor monniken. Hun taak is de geest zuiveren en Nibbana realiseren en niet afleiding zoeken in vermaak.

Ik herinner me ook een sutta waarin de Boeddha ook de negatieve gevolgen bespreekt voor een toneelspeler. De beste man meende dat ie iets goeds deed, zoals de meeste artiesten waarschijnlijk ook denken, namelijk, mensen vermaken. Mensen even een goede tijd bezorgen, wat afleiding bezorgen. De Boeddha zag het goede er niet van in.

Ik heb er ergens ook wel gevoel voor dat niet alles zo onschuldig is als het op het eerste gezicht lijkt. Gamen is volgens mij inmiddels ook een erkende vorm van verslaving.

SiebeOffline Dorje

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 1510
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2019 20:13 »
Ik ben wel door fases gegaan vroeger toen ik intensief speelde, en ben er niet zeker van of dit nou een goede gewoonte was...

Vroeger is er niet meer, dus niet echt van belang, de toekomst is er nog niet, dus ook niet echt van belang. Het enige dat van belang is hoe je je nu, met de kennis, de ervaring en het beschouwen dat je nu hebt, verhoudt tot de werkelijkheid, of dit nu gamen, op fora schrijven of tv kijken is. Het is nu om te onderzoeken wat het met je doet.  En het resultaat van dat onderzoek gaat je verhouding tot die werkelijkheid dan stilaan informeren en er op afstellen, in plaats van je te gaan afstellen op iets wat je ergens gelezen hebt.

Zo bekijk ik het, niet veroordelen wat gebeurt in, uit jezelf op basis van een externe bron, maar het beschouwen en oordeelloos onderzoeken. Iets wat je in jezelf be/veroordeelt heeft de neiging nog sterker onbewust te gaan en dus in stand te blijven. Iets dat zelf onderzocht is, heeft juist het omgekeerde effect, het komt volledig in bewustzijn en dit heeft op zijn beurt een spontaan effect op de omgang er mee, hoewel dit soms meermaals in bewustzijn moet komen en soms toch nog met je aan de haal kan gaan, maar als je dat dan weer opmerkt en niet gaat veroordelen, maar dat je blij bent dat je het toch maar weer opgemerkt hebt, zodat je weer de kans hebt om het nog wat dieper te onderzoeken, gebeurt dat opmerken steeds vlotter en spontaner en verliest dat wat onderzocht is steeds meer grip.

Namastee,

Dorje.Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #6 Gepost op: 23-03-2019 20:23 »
Siebe,

Ik heb hem even opgezocht, de Talaputa Sutta dacht ik.

https://www.accesstoinsight.org/tipitaka/sn/sn42/sn42.002.than.html

De Boeddha ziet inderdaad niet veel heil in vermaak. Hij maakt specifiek referenties naar het intensiveren van de gevoelens aangezien men de toneelspeler op toneel ziet, maar dan bij het activeren van de drie vergiften van hebzucht, vermijding, en onwetendheid.

Misschien is dat met gamen hetzelfde, het zou mij niet verrassen. Veel games zijn gewelddadig en plaatsen je middenin een aangrijpend verhaal, net zoals toneel, dat de gevoelens kan intensiveren, en je dichter bij de vergiften kan brengen in plaats van dat het je verder bij ze wegbrengt. Maar dan bedoel ik moderne games zoals The Division 2, niet Pac-Man.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline teksten Siebe

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 3720
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #7 Gepost op: 23-03-2019 20:48 »
Ja, merci, dat is de sutta.

Of het nu dans is, muziek, romans, voorstellingen, films, kunst het wil je meenemen, grijpen, vastpakken, je in bezit nemen, zodat je zo goed als alles vergeet en helemaal opgaat in die dans, muziek, voorstellingen, kunst, film etc. Een goede film doet je alles vergeten. Je zit er helemaal in. Je bent eigenlijk op dat moment ook helemaal kwijt dat het maar een serie beeldjes zijn op een doek geprojecteerd. Het verhaal is de werkelijkheid. Wijsheid is weg. Toch, dit voelt goed en daarom dat het ook zo aantrekkelijk is.


Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #8 Gepost op: 23-03-2019 20:50 »
Hallo Dorje,

Het is nu om te onderzoeken wat het met je doet.  En het resultaat van dat onderzoek gaat je verhouding tot die werkelijkheid dan stilaan informeren en er op afstellen, in plaats van je te gaan afstellen op iets wat je ergens gelezen hebt.

Dat heb ik dus ook wel gedaan, over een aantal jaren. De Sutta was een trigger, maar ik was al langer bezig om mijn relatie met games te onderzoeken. En wat daar uiteindelijk uit tevoorschijn kwam was vrij negatief over games.

Citaat
Zo bekijk ik het, niet veroordelen wat gebeurt in, uit jezelf op basis van een externe bron, maar het beschouwen en oordeelloos onderzoeken. Iets wat je in jezelf be/veroordeelt heeft de neiging nog sterker onbewust te gaan en dus in stand te blijven.

Dit begrijp ik niet helemaal — als je erachter komt dat iets in je leven een negatieve invloed was, dan is dat toch automatisch een oordeel? Of bedoel je iets te beoordelen zonder het te veroordelen. Maar zo hoort het altijd, toch, dat is een onderdeel van zelf-acceptatie.

Citaat
Iets dat zelf onderzocht is, heeft juist het omgekeerde effect, het komt volledig in bewustzijn en dit heeft op zijn beurt een spontaan effect op de omgang er mee, hoewel dit soms meermaals in bewustzijn moet komen en soms toch nog met je aan de haal kan gaan, maar als je dat dan weer opmerkt en niet gaat veroordelen, maar dat je blij bent dat je het toch maar weer opgemerkt hebt, zodat je weer de kans hebt om het nog wat dieper te onderzoeken, gebeurt dat opmerken steeds vlotter en spontaner en verliest dat wat onderzocht is steeds meer grip.

Ja dat klopt wel in dit geval, het is een kwestie van even opnieuw bezoeken en dan weer laten gaan als je merkt dat het eigenlijk toch zinloos tijdverdrijf is.

Warme groet,

Bodhiboom
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #9 Gepost op: 23-03-2019 21:06 »
Wat Thich Nhat Hanh erover zegt in zijn vijfde Mindfulness Training over Nourishment and Healing:

“I am determined not to gamble, or to use alcohol, drugs, or any other products which contain toxins, such as certain websites, electronic games, TV programs, films, magazines, books, and conversations.”

Er zijn best veel games die nu een systeem gebruiken dat heet ‘loot boxes’, waar je tegen betaling een doos vol goederen ontvangt in het spel, maar niet van te voren weet wat er precies inzit. Dat is ook een vorm van gokken, en werkt zeer verslavend. Alles van card-game spelen zoals Hearthstone tot loot-shooters zoals Destiny 2 gebruiken dat systeem.
« Laatst bewerkt op: 23-03-2019 21:16 door Bodhiboom »
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline Dorje

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 1510
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #10 Gepost op: 23-03-2019 21:45 »
Ja, Bodhiboom, super! Triggers hebben we nodig. Ik noem het ook inspiratie... teksten kunnen erg inspireren om iets te gaan onderzoeken.

Citaat
Zo bekijk ik het, niet veroordelen wat gebeurt in, uit jezelf op basis van een externe bron, maar het beschouwen en oordeelloos onderzoeken. Iets wat je in jezelf be/veroordeelt heeft de neiging nog sterker onbewust te gaan en dus in stand te blijven.
Dit begrijp ik niet helemaal — als je erachter komt dat iets in je leven een negatieve invloed was, dan is dat toch automatisch een oordeel? Of bedoel je iets te beoordelen zonder het te veroordelen. Maar zo hoort het altijd, toch, dat is een onderdeel van zelf-acceptatie.

Achja, het gaat soms subtiel, moeilijk uit te drukken in de juiste woorden, of de juiste nuance te vinden. Waar ik gewoon op doel is dat in onderzoek je dingen vast stelt, je stelt vast of iets bijdraagt tot inzicht of niet, in het woord negatief zit al een oordeel, er zit een subtiele afwijzing in (meestal een subtiele afwijzing van jezelf), en zelfs dit heeft de neiging om iets dieper onbewust te drukken. Het negatieve drukken we altijd weg, en zolang we wegdrukken, is er lijden.

Hoe kunnen we dit doorbreken? Door objectief vast te stellen zonder oordeel. Gewoon helder zien: draagt het bij tot inzicht of niet? Neem nu het gebruiken van alcohol, als je dit als negatief gaat bestempelen, dan gaat het vaak onbewust, je drukt het dan weg, in plaats van gewoon vast te stellen dat (vaak) nuttigen van alcohol niet echt bijdraagt tot inzicht. Als je intentie dan wel ligt op inzicht, dan komt er geen veroordeling op de alcohol, geen angst voor de alcohol, geen veroordeling van anderen op dat vlak (projectie van je eigen oordeel naar buiten toe), dan verliest het verlangen naar de alcohol gewoon alle vat op je, dan is het niet iets dat je jezelf ontzegt (maar waar wel nog een verlangen naar is), dan kan het verlangen ernaar zelf uitdoven.

Maar ook al ligt je intentie op inzicht, maar je ervaart de alcohol als iets negatiefs, iets bedreigend, dan blijft het controle over je hebben, maar op een onbewust niveau, omdat met het verlangen zelf niets is gebeurd. Een onbewust verlangen ligt op de loer om toe te slaan wanneer het daar de kans toe ziet. Denk maar aan al die goede voornemens die op nieuwjaar worden gemaakt, ze zijn gedoemd om te mislukken omdat ze de hoofdoorzaak nummer één over het hoofd zien: verlangen. Waarop gefocust wordt is het object van verlangen (in dit voorbeeld de alcohol), daar wordt het negatieve, het bedreigende in geprojecteerd, het object moet dus vermeden worden, maar dat is heel erg moeilijk, als het verlangen ernaar ongemoeid wordt gelaten.

Wat heeft er dan effect op dat verlangen? Inzicht in het proces zelf zonder oordeel. Vaststellen dat het vaak nuttigen van alcohol niet bijdraagt tot dat waar je je intentie op hebt gezet, wat niet de fout is van de alcohol, ook niet van jou die er naar verlang, maar van het verkeerde inzicht dat dat verlangen werkelijk iets invult. Enkel als je dit zonder negativiteit (en ook zonder positiviteit) t.o.v. het object van het verlangen, het subject van het verlangen en het verlangen zelf kan onderzoeken, dan kan je tot een niet trekkende, niet afstotende vaststelling komen dat het verlangen enkel een illusie vervult, en dan valt het verlangen door inzicht weg en komt het object en het subject weer vrij van diens projecties erop.

Maar dat is hoe het voor mij werkt, ik weet niet of dit ook zo werkt voor anderen. Daarom het is maar een suggestie om het zo ook eens te bekijken, misschien heb je er iets aan, misschien ook niet. Iedereen is anders.

Vriendelijke groeten,

Dorje.Offline teksten Siebe

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 3720
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #11 Gepost op: 24-03-2019 11:49 »
Ja, er zit gewoon een ziekelijke kant aan afwijzing. Je kunt door je cultuur, opvoeding, misschien eigen karakter, gewoon bepaalde zaken die in jezelf leven niet willen zien. Je doet alsof het er niet is. Dat kan zich ook ontwikkeld hebben omdat je altijd het signaal kreeg dat het er ook niet mocht zijn.

Dan lijkt het me goed dat je dan eerst openheid leert betrachten naar jezelf. Ik vind dat boeddhisme daartoe uitnodigt. Het haalt lust, agressie, eigenwaan, gewelddadige neigingen, wat je dan ook niet graag ziet, uit de sfeer van veroordeling. Het zijn gewoon zaden die bij ons zitten. Het mag gezien worden en het is er nou eenmaal, zo eenvoudig is het.

Van gewelddadige tot liefdevolle, van perverse tot zeer edele, van lustvolle tot zuivere, van zeer duistere tot lichte, het is allemaal bij ons.Siebe
Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2019 11:47 »
Ik kwam gisteren een stukje in de krant tegen dat ze in China de hoeveelheid tijd die jongeren aan online games besteden aan banden gaan leggen. Er komt een gedeeld register, jongeren zullen met hun echte naam in moeten loggen, en ze mogen 90 minuten per dag spelen, tussen de uren van 7.00 en 22.00. Buiten die uren heerst er een curfew en mag er helemaal niet gespeeld worden. Dat alles geld voor de leeftijd tot 18 jaar.

Maar om nog even op games terug te komen, er is ook wel een goede kant aan games. Je kan ervaringen opdoen die gewoonlijk niet in de wereld aanwezig zijn... dus ik denk dat er best een mogelijkheid is om ook boeddhistische ervaringen te creëren. Maar gezien bijvoorbeeld hoe weinig boeddhistische films er zijn zullen er waarschijnlijk ook heel weinig boeddhistische games zijn.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline MaartenD

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 663
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #13 Gepost op: 11-11-2019 09:34 »
Haha, boeddhistische games... Hoe stellen we ons dit voor?

Eigenlijk is dat best leuk om over te puzzelen. Wie het langst stil kan zijn? Maar ja, als je dat doet om te winnen dan is dat hechting van hier tot Bodh Gaya. Er zijn spellen die samenwerking en harmonie in een team bevorderen. Misschien zou dat iets zijn maar het is natuurlijk niet alsof boeddhisme een patent heeft op harmonie of liefde voor levende wezens. Kuch, de Jain, kuch..

Wat te doen?

Offline marcel

 • Eerwaarde
 • ******
 • Berichten: 3136
 • een goed voorbeeld is van onschatbare waarde
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #14 Gepost op: 11-11-2019 09:45 »
 ;D

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Sangha lid
 • ****
 • Berichten: 342
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #15 Gepost op: 14-12-2019 19:59 »
Het ligt eraan of je er aan gehecht raakt

Ik bedoel, als je games doet, slechts een uurtje per week ofzo, dan is dat geen hechting

Als je het vier uur per dag doet, is het duidelijk hechting. Zelfde geld voor sociale media.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #16 Gepost op: 14-12-2019 21:35 »
Ik speel 6 uur per dag Call of Duty Modern Warfare, lol.

Maar alle gekheid terzijde. Het is precies zoals bolletje schrijft. Zolang je niet gehecht, geïdentificeerd of verslaafd bent aan computer games, is er niet veel aan de hand. Maar dit geldt eigenlijk voor alles, nietwaar?  ;D

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Sangha lid
 • ****
 • Berichten: 342
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #17 Gepost op: 14-12-2019 22:53 »
Ik raakte als kind heel erg snel verslaafd, aan de N64 games.

Totdat mijn ouders de spelcomputer gewoon weg deden. Een goede keuze !

Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat gamen verslavend kan werken.
Voor veel mensen. Game verslaving is een serieus probleem en een teken van
banale hechting. Net als verslaafd zijn aan eten, wiet, drank, of seks.

Je bent dan geen 'slecht' mens, maar het is wel een probleem. De boeddha deed
destijds geen games, die waren er niet....

Maar ik denk dat ze een heel goed voorbeeld zijn, van dat waar je sterk aan kan hechten, wat
dan direct leidt tot lijden. Tenzij je het onder controle hebt.


Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #18 Gepost op: 01-02-2020 14:40 »
Het ligt eraan of je er aan gehecht raakt

Ik bedoel, als je games doet, slechts een uurtje per week ofzo, dan is dat geen hechting

Als je het vier uur per dag doet, is het duidelijk hechting. Zelfde geld voor sociale media.

Ik moet zeggen, als ik naar de soetra’s kijk, dan denk ik dat de Boeddha’s kijk hierop anders zou zijn, de teksten zijn vrij negatief over de toen-beschikbare simpele spelen. Persoonlijk zou ik zeggen dat de grootste moeilijkheid bij online games ligt, die kunnen omdat ze ook een gemeenschap simuleren heel gemakkelijk verslavend worden. En dan zou ik zeggen dat een verslaving nog een stapje verder is dan je simpelweg ergens aan hechten.

Het is ook interessant wat je met kinderen doet. Sta je ze een Nintendo Switch Lite toe? Dan zitten ze ook vaak uren per dag gekluisterd aan dat apparaat, en spelen ze spellen die vaak weinig te maken hebben met vaardigheden in de echte wereld.

Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #19 Gepost op: 01-02-2020 15:05 »
Nee. Het is slechts hoe je er mee omgaat. Er zijn altijd mensen die ergens aan verslaafd kunnen raken. De mainstream volwassen mensen raken helemaal niet verslaafd. Kinderen moet je wel enigszins in bescherming nemen, want die kunnen nog niet zo goed relativeren. Maar verslaafd? Ik geloof er niks van. Computergames kunnen zeer educatief zijn. De nadruk ligt echter op problematisch gedrag in de totaal verziekte media.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #20 Gepost op: 01-02-2020 18:46 »
Ik ben toch wel gevallen tegen gekomen van mensen die verslaafd zijn geraakt aan online games, die naast hun baan nog elke avond 4-6 uur lang World of Warcraft zaten te spelen. Of iets als Destiny 2 of Overwatch. Het waren wel vrijwel altijd online spelen met teams en een sterk sociaal aspect.

Er zijn ook wel gaming verslavings specialisten, er was een instantie in Amsterdam die erin specialiseerde om die vooral jonge mensen weer op het rechte pad te krijgen. Er word zoal verwacht dat je als volwassenen er wel mee om weet te gaan, maar er zijn best wel kwetsbare mensen die erdoor erg worden geraakt. Ik denk dat je net zoals je psychosegevoelige mensen hebt dat je ook wel gaming-gevoelige mensen hebt.

Laatst werd ik uitgenodigd om op bezoek te gaan bij een oudere heer, en het bleek dat deze man bijna zijn huis niet meer uitkwam, maar het merendeel van zijn dagen doorbracht achter de computer waar hij Second Life speelde. Het is niet zo zeldzaam als je zou denken.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #21 Gepost op: 01-02-2020 22:39 »
Ach... Ik ken deze mensen, gamers. Volwassen gamers wel te verstaan. Stuk voor stuk evenwichtige en verantwoordelijke lui, geen verslaafden. Ik maak o.a. banners voor een gamewebsite. Ik weet dus waar ik over praat.

Verslaving, dat kan op de loer liggen, dat zal ik niet ontkennen. Maar dit is over het algemeen een groep mensen die hun problemen proberen te omzeilen of te verdoven. Dit kan met alcohol, via gokken en ook via gamen. Maar nogmaals: de mainstream gamers ervaren geen problemen met een verslaving.

Offline gouden middenweg & de wilde natuur

 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 816
 • Er zit geen ZELF in het ik-gevoel noch erbuiten.
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #22 Gepost op: 02-02-2020 10:46 »
Ach... Ik ken deze mensen, gamers. Volwassen gamers wel te verstaan. Stuk voor stuk evenwichtige en verantwoordelijke lui, geen verslaafden. Ik maak o.a. banners voor een gamewebsite. Ik weet dus waar ik over praat.

Verslaving, dat kan op de loer liggen, dat zal ik niet ontkennen. Maar dit is over het algemeen een groep mensen die hun problemen proberen te omzeilen of te verdoven. Dit kan met alcohol, via gokken en ook via gamen. Maar nogmaals: de mainstream gamers ervaren geen problemen met een verslaving.


Misschien kunnen we het als volgt beschrijven.
Boeddha/boeddhisme maakt reclame voor de innerlijke bevrijding.
Jammer genoeg voor sommigen loopt de weg via een verslaving dat een obstakel is om tot innerlijke bevrijding te komen. Voor sommigen is het obstakel verslaving zelfs zo groot dat die mens dit leven door de verslaving niet tot innerlijke bevrijding kan komen.
En waarschijnlijk is het ook zo dat de mainstream gamers geen problemen ervaren met een verslaving.


Tegelijkertijd kan men zichzelf de vraag stellen, waar leef ik voor ? Wat is er waard om voor te sterven ?


Het antwoord van boeddha/boeddhisme is daarin duidelijk, namelijk innerlijke bevrijding. In die zin wijst het andere hoogste doelstellingen die een mens kan hebben af, als "onjuiste visie".
Het kan best zijn dat de gamer niet verslaafd is, maar de vraag is, waar leeft die gamer voor ? Wat ervaart die gamer als waard om voor te sterven ?


Het boeddhisme is natuurlijk een religie met een agenda, en die agenda is niet het gamen. En uiteraard kan men zeggen dat gamen compatibel is met streven naar innerlijke bevrijding.
En toch maakt boeddha/boeddhisme reclame voor innerlijke bevrijding en niet voor gamen. Wat innerlijke bevrijding te bieden heeft is van geheel andere aard dan gamen.
En als je datgene dat gamen te bieden heeft zoekt in innerlijke bevrijding, dan is dat jammer genoeg niet zo.
Het zou zelfs zo kunnen zijn dat op een bepaald moment dat ook onschuldig gamen in conflict komt met het streven naar innerlijke bevrijding.
En dan is de agenda duidelijk, boeddha/boeddhisme kiest dan voor innerlijke bevrijding.


Dus samenvattend als standpunt, laat computer games niet primeren op innerlijke bevrijding. Zeker niet als verslaving, maar ook niet als je moet kiezen.

Religie is de reflectie van de zoektocht van de mensheid naar algemeen geldende waarheden, om de mens te helpen in zijn zoektocht naar zijn persoonlijke waarheid. Zodat de mens kan zeggen : ik heb gevonden  wat ik zocht.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #23 Gepost op: 02-02-2020 12:17 »
En toch maakt boeddha/boeddhisme reclame voor innerlijke bevrijding en niet voor gamen. Wat innerlijke bevrijding te bieden heeft is van geheel andere aard dan gamen.

Veelal zijn games reflecties van wat er in de wereld bestaat: vijanden doden, rijkdom vergaren, bruikbare voorwerpen verzamelen, verhaaltjes doorlopen. Er zit heel weinig in dat tot innerlijke vrijheid leidt, en juist veel dat men verbindt aan de drie vergiften, hebzucht, haat en onwetendheid. Als je duizend goudstukken nodig hebt om een magische ring te kopen, en daarvoor honderden goblins moet slachten, hoe is het dat je dan denkt goed bezig te zijn?

Het is allemaal tijdverdrijf en illusie. Je spelletje verplaatst je uit deze wereld naar een denkbeeldige wereld in de computer, waar je bepaalde dingen tegenkomt die spelen op jouw emoties. Misschien heb je in onze wereld nog nooit een gouden munt vastgehouden, in het spel kan je ze verzamelen bij de dozijnen. Of een juweel, of magische schoenen die je over water laten lopen. Het zijn allemaal hersenschimmen.

Maar door je tijd en geld aan die dingen te besteden ben je wel bezig die dingen in jezelf te voeden. Thich Nhat Hanh zegt nog wel eens dat die dingen allemaal in ons als zaden aanwezig zijn. Ik denk wel dat hij hierin gelijk heeft, voor boeddhistische beoefening is het niet echt een plus.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #24 Gepost op: 02-02-2020 12:34 »
Het is entertainment, niets meer, niets minder. Het leven is al moeilijk genoeg. Laat liever nog wat over om plezier mee te hebben. Het kan zo eenvoudig zijn. Jullie koppelen je opvatting over het boeddhisme aan het spelen van een digitale game.

Jullie gaan zelfs zover, dat jullie er illusie, bevrijding, leven en dood aan koppelen. Voor de ander, nota bene. Jullie weten blijkbaar wat goed is voor die ander, in dit geval de gamer in het algemeen. Dat gaat mij veel te ver. Maar goed, ik zal me verder afzijdig houden.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #25 Gepost op: 02-02-2020 12:54 »
Het is entertainment, niets meer, niets minder. Het leven is al moeilijk genoeg. Laat liever nog wat over om plezier mee te hebben. Het kan zo eenvoudig zijn. Jullie koppelen je opvatting over het boeddhisme aan het spelen van een digitale game.

Het is tijdverdrijf ja, maar tegelijk ben je er zelf actief in bezig. Jij lost die puzzel op, jij drukt op de knop waarmee er op het scherm een hoofd af word gehakt, jij neemt telkens die actie. En in spelen van vandaag is dat alles een stuk meer realistisch dan twintig jaar geleden. Kijk naar een spel zoals Shadows of Mordor of Dark Souls.

De Boeddha was al tegen simpele spelen zoals varianten van Dammen die toen bestonden, hoe zou hij hebben gekeken naar de enorm uitgebreide en verleidelijke computer games van vandaag? En als je gedachten al karma creëren, hoe zit dat dan met een game, waar je werkelijk keuzes aan het maken bent, met misschien echte tegenspelers, al is het in een illusoire wereld?

Ik wil niet zeggen dat het allemaal niet zou mogen, per slot van rekening is de karma die mensen op zich nemen hun eigen keus, maar het stemt mij wel bedenkelijk. Het is goed om over deze dingen na te denken en niet zomaar erin te springen, of je kinderen een tablet te geven om ze zoet te houden.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline gouden middenweg & de wilde natuur

 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 816
 • Er zit geen ZELF in het ik-gevoel noch erbuiten.
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #26 Gepost op: 02-02-2020 13:00 »
Het is entertainment, niets meer, niets minder.


Je maakt banners voor de entertainment industrie. Je noemt jezelf een christen.
Stel nu dat ze je vragen om een banner te maken, puur voor entertainment, die christenen belachelijk maakt.
Wat kies je dan ?


Stel nu dat ze je vragen om een banner te maken, puur voor entertainment en daarenboven met een religieus/politiek karakter, het pad van de christenen is waardeloos, Entertainment is de nieuwe god.
Wat kies je dan ?
Religie is de reflectie van de zoektocht van de mensheid naar algemeen geldende waarheden, om de mens te helpen in zijn zoektocht naar zijn persoonlijke waarheid. Zodat de mens kan zeggen : ik heb gevonden  wat ik zocht.

Offline teksten.BA

 • aanvraag voor lidmaatschap
 • Eerwaarde
 • *
 • Berichten: 1614
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #27 Gepost op: 02-02-2020 13:02 »
Het is entertainment, niets meer, niets minder.


Je maakt banners voor de entertainment industrie. Je noemt jezelf een christen.
Stel nu dat ze je vragen om een banner te maken, puur voor entertainment, die christenen belachelijk maakt.
Wat kies je dan ?


Stel nu dat ze je vragen om een banner te maken, puur voor entertainment en daarenboven met een religieus/politiek karakter, het pad van de christenen is waardeloos, Entertainment is de nieuwe god.
Wat kies je dan ?

Zo, en wáár noem ik mezelf dan een christen, mijn beste? Je ziet spoken.

Offline Bodhiboom

 • Eerwaarde Verzoek
 • *****
 • Berichten: 992
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #28 Gepost op: 02-02-2020 14:00 »
Ik heb het overigens specifiek over computer games, niet over de activiteit van het spelen in het algemeen. Het spelen is iets wat de mens al sinds de prehistorie doet, je ziet kindertjes altijd van alles doen en ik denk niet dat dat kwaad kan. Speelsheid is ook heel normaal en hoort bij de vrolijkheid.

Maar waar een film je gewoon meevoert in een verhaal, daar zet een spel je neer als een actieve betrokkene in vaak heel dramatische, heftige gebeurtenissen. Dat is toch eventjes een ervaring van een andere orde, en als de mindfulness ons leert dat je activiteiten allerlei tendensen in jezelf voeden, dan is het toch waard daar kennis van te nemen.
Bij elke inademing breng ik kalmte tot mijn lichaam;
Bij elke uitademing glimlach ik naar de wereld.

Offline bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Sangha lid
 • ****
 • Berichten: 342
 • Freedom can not be granted. It must be taken
Re: Boeddhisme en computer games
« Reactie #29 Gepost op: 02-02-2020 22:49 »
De Boeddha zou voor het middenpad kiezen

Niet helemaal niet gamen ( ascese )

Niet gehecht zijn aan gamen

Maar sporadisch, onthecht gamen

Een beetje zoals ik het doe


 


Laatste berichten

[Controverse en verandering] Re: De betrouwbaarheid van de overlevering by Siebe Vandaag om 17:30
[Algemeen] Re: Een eigen, originele stem by Siebe Vandaag om 12:40
[Theravada Boeddhisme] Re: Vier Condities leiden tot een Vrucht, 3e Conditie, Wijze Aandacht by Siebe Vandaag om 12:35
[Controverse en verandering] Re: Wat is waar? by gouden middenweg & de wilde natuur Vandaag om 11:25
[Controverse en verandering] Re: De betrouwbaarheid van de overlevering by gouden middenweg & de wilde natuur Vandaag om 11:12
Powered by EzPortal