Auteur Topic: Heilig  (gelezen 563 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gouden middenweg & de wilde natuur

  • Actief Boeddha Forum lid
  • Nieuwkomer
  • ****
  • Berichten: 1432
  • Er zit geen ZELF in het ik-gevoel noch erbuiten.
Heilig
« Gepost op: 08-07-2020 07:26 »
Om het begrip dharma te begrijpen moet men (denk ik) ook naar het begrip heilig kijken.


In het woord heilig, zit het woord heil, dat voordeel, baat, profijt wil zeggen.
Vanuit ego-centrisch standpunt bekeken zijn dat dus de zaken die mij voordeel, baat, profijt schenken.


Toch voel je onmiddellijk dat het niet helemaal klopt, omdat in de samenleving het woord heilig juist lijkt te verwijzen naar iets dat juist het tegenovergestelde is van een louter ego-centrisch standpunt.
Het rare is, je wordt echt geen ander mens natuurlijk. Je blijft gewoon jezelf (Siebe)

Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 5315
Re: Heilig
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2020 12:54 »
Ja, dit speelt volgens mij voortdurend.

De opzet van de Boeddha-Dhamma lijkt zo dat wordt onderwezen dat het goed is voor jezelf (en anderen) om te ontdekken en zien wat heilzaam is en onheilzaam en vervolgens consequent dit heilzame te ontwikkelen en afstand te doen van het onheilzame. Je werkt als het ware constant aan verdienste en doet afstand van alles wat onverdienstelijk is...en toch...een Boeddha en arahant zijn voorbij goed en kwaad, voorbij verdienste en onverdienste.

Dhammapada 039. Iemand waarvan de geest niet aangetast is, een geest die ongehavend is, verlaat kwaad en ook verdiensten. Er is geen angst voor hem die volledig ontwaakt is.
Dhammapada 267. Wie boven goede en slechte daden is uitgestegen en het heilige leven nastreeft, die de wereld op een wijze manier bespiegelt; zulk een persoon wordt terecht 'bhikkhu' genoemd.


Dus, als je constant verdienste verzamelt, de 5 vermogens in jezelf ontwikkelt, de 7 verlichtingsfactoren, het edele 8-voudige pad van juist denken , spreken etc. dan komt er een moment dat je het boven-wereldlijke pad ontdekt. Het pad voorbij verdienste en onverdienste, het pad dat bevrijdt van samsara. Stapgewijs ga je dan via sotapanna naar het arahantstadium. Al doende begin je zaken anders aan te voelen. Je begint minder en minder te streven naar heil, welzijn, betere geboorten etc. Je gaat ook de beperking daarvan zien als het boven-wereldlijke pad ontdekt is. Zo ongeveer. Je wordt vanzelf minder egocentrisch als je wijzer wordt.

Het wereldlijke pad zou je kunnen zien als een soort duaal verdeeld pad, en zou je wel egocentrisch kunnen noemen, strevend naar welzijn, heil, voordeel, dit ontwikkelend, daar afstand van doen. Maar daar komt verandering in als je wijsheid groeit. Zo ongeveer. Hoop dat ik het zo goed beschreven heb.





Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 5315
Re: Heilig
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2020 23:10 »
Dzogchen leerlingen draaien helemaal dol bij het idee dat hun leer voorbij kamma is, voorbij oorzaak en gevolg.
Ze willen zich zo graag onderscheiden van die kleingeestige boeddhisten die helemaal gevangen zitten in hun oorzaak en gevolg. Arme zieltjes.

Tja, hoe naief kun je zijn? Alsof de Boeddha-Dhamma niet voorbij oorzaak en gevolg is.
Gerab Dorje zou heel veel beroering hebben veroorzaakt in Nalanda met zijn leer voorbij oorzaak en gevolg.
Hij zou die arme boeddhisten helemaal in de war hebben gebracht.
Hoe kinderachtig kan het zijn?
Alsof de Boeddha-Dhamma niet voorbij oorzaak en gevolg is.


« Laatst bewerkt op: 09-07-2020 11:07 door Siebe »

Offline Steve

  • Eerwaarde
  • Nieuwkomer
  • ******
  • Berichten: 2625
Re: Heilig
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2020 13:15 »
Dzogchen leerlingen draaien helemaal dol bij het idee dat hun leer voorbij kamma is, voorbij oorzaak en gevolg.

Misschien is het juister zo: "sommige" dzogchen leerlingen draaien helemaal dol bij het idee dat "hun interpreteratie' van hun leer voorbij oorzaak en gevolg is, en dat ze oorzaak en gevolg dus verwerpen, met alle gevolgen van dien, inclusief Siebe die hiervan erg emotioneel wordt. Net zo als "sommige" Theravada leerlingen dol draaien bij het idee dat "hun interpreteratie" van hun leer enkel gaat om zuiveren via oorzaak en gevolg, met alle gevolgen van dien, inclusief "sommige" dzogchen leerlingen die hier tegen (emotioneel of niet) in opstand komen en dus de voorbij oorzaak/gevolg nog harder gaan beklemtonen.

Beiden zijn misschien gewoon overdrijvingen en dus niet erg nuttig op het pad, dat, hoewel het heel anders klinkt wel degelijk naar het zelfde gaat: buiten categorie van oorzaak en gevolg komen en daar waar oorzaak en gevolg toch nog spelen, deze uit te zuiveren tot op het bot.

Het enige waar beroering rond ontstaat is de manier waarop: de één gebruikt oorzaak en gevolg (wereldlijke pad)
om er uiteindelijk aan voorbij te geraken (bovenweredlijke pad). De ander gebruikt voorbij geraken aan oorzaak en gevolg (direct inzicht) als manier waarop oorzaak en gevolg dat zich toch blijft voordoen uit te zuiveren (belichaming van dit inzicht).

Het is menselijk dat sommigen in één of andere fase blijven steken of deze gaan verheerlijken, met onbegrip en verwerping van elkaars aanpak van dien.

Maar het is nuttiger om hier voorbij aan te geraken. Ofwel door oorzaak en gevolg te gebruiken en je emotionaliteit te beteugelen en te vervangen door iets nuttigers. Ofwel door direct de geconditioneerdheid ervan te doorzien, en daarmee te doorbreken.

In beide gevallen is dit nog maar de eerste stap. De tweede is, respectievelijk door die rust die zo in de geest komt het bovenweredlijke pad te ontdekken, of vanuit dit direct inzicht alles te gaan zien opkomen als gecondtioneerd, inclusief neigingen die nog latent opgeslagen liggen in lichaam en geest en door dit zien in wijsheid ze tot op het bot uit te zuiveren.


Offline teksten Siebe

  • aanvraag voor lidmaatschap
  • Nieuwkomer
  • *
  • Berichten: 5315
Re: Heilig
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2020 17:15 »
Ik had dat niet moeten posten. Het refereert aan een prive gesprek met een dzogchen beoefenaar.
Je hebt gelijk, kan me beter richten op mijn eigen geest.
Tegelijkertijd, net als jou kan ik het moeilijk laten misverstanden te laten blijven rondzingen.
Maar ja, mensen zijn toch niet echt te overtuigen.