Auteur Topic: Het Goma Vuur ritueel in Shingon Boeddhisme  (gelezen 6602 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Acalanatha

  • Gast
Het Goma Vuur ritueel in Shingon Boeddhisme
« Gepost op: 06-11-2008 15:11 »
 :)

Nadat Kukai, patriarch van het Shingon Boeddhisme in 806 AD, uit China terugkeerde opende hij het niveau van de mysterieuze essentie van de Shingon esoterisch boeddhistische traditie en wijde de Japanse missie in Japan in. Ook introduceerde hij bij her Japans volk via rituele handelingen een aantal rituele teksten en formules uit het tantrisch boeddhisme dat haar oorsprong in India vond.
Het meest populaire ritueel dat Kukai van China meebracht was het Goma Vuur Ritueel dat ten gunste van de nationale veiligheid gebruikt werd om rampen af te wenden, van ziekten te genezen en om succesvol te zijn.
Het woord Goma is de Chinese uitspraak van het Sanskriet woord Homa en verwijst naar het vereren van de belangrijke godheid Agni door granen in de vuurhaard( Kunda) te gooien en een mantra of gebed te reciteren. Volgens de Hindoeïstische geschiedenis vond het Homa ritueel of vuur ceremonie haar oorsprong ongeveer 5000 jaar geleden ten tijde van het Vedisch tijdperk en het Arische volk. De oude Hindoeïstische priesters voerden het vuur ritueel uit ten gunste van de godheid Agni om wensen in vervulling te laten gaan offerden zij door melk, olie, rijst en granen in het vuur te doen. Toen was het voornaamste doel het winnen van oorlogen, het afweren van ongeluk, lichamelijke bescherming en het verwijderen van obstakels.
 
Volgens de Boeddhistische Goma ritueel traditie bestonden er in onze wereld twee soorten vuur, te weten Geka, het externe vuur, en Naika, het innerlijke vuur. Het Geka vuur verwijst naar het vuur dat lichamelijke hitte veroorzaakt, kleur, licht, rook en vlammen, het vernietigt verschillende materialen.


Het ander type vuur: Naika, verwijst naar het mentale vuur dat in onze geest verborgen ligt. Het vernietigt de groei naar verlichting. De Naika, innerlijk vuur wordt oorspronkelijk de Drie Vergiften genoemd, in boeddhistische termen hebzucht, woede en stomheid. Deze drie mentale vergiften zijn bekend als de werkelijke oorzaken van een slecht Karma, zij brengen ongeluk en totale vernietiging; en moeten symbolisch door het Goma offer ritueel volgens de Shingon traditie vernietigd worden .

Het vuur in het boeddhistische Goma ritueel wordt origineel “Vuur van de Grote Wijsheid”genoemd. ( Dai-chika) en voert ons naar emancipatie. Het verwijdert de duisternis van de onwetendheid en brengt ons het licht van de verlichting via het ritueel.

In Shingon bestaan er twee soorten Goma rituelen. Gegoma en Naigoma. De Gegoma verwijst naar het lichamelijke ritueel waarbij de beoefenaar de hoofdgodheid Fudo-Myo-o ( Acalanatha) en de vuurhaard door het reciteren van bepaalde mantra’s worden verenigd. De uitvoerder van het ritueel, de hoofdgodheid en de aanwezige gemeenschap zijn onafscheidelijk en lichamelijk één.

Ten tweede refereert het Naigoma naar het mentale ritueel waar men technisch gesproken zijn eigen misleidend Karma verbrandt en door het “Vuur van de Grote Wijsheid” het zaad van de verlichting zaait. Dit spirituele ritueel en haar techniek is fenomenaal met het huidige Gegoma verbonden.

Door de beide Goma vuur rituelen identificeert men zich met de Honzon en transformeert zijn menselijke conditie in een buitenmenselijke, zorgen veranderen in plezier, aarde in het leven en oorlog in vrede. Dus in het Shingon Boeddhisme ligt de belangrijkheid van het traditionele Goma Vuur niet alleen in het verwerven van lichamelijke voordelen maar de verhoging of verruiming van de geest naar de verlichting toe.
 
Het uiteindelijke doel van de Goma is een eeuwigdurende vrede door lichamelijke en spirituele actie. Het is de manier om geestesrust te vinden waarbij men zijn eigen levenssituatie kan overstijgen naar een hoger universeel wezen.
 
http://www.youtube.com/watch?v=bUfXxdV1tgk

Amazing Fire Ceremony

In Gassho
Acalanatha


[verwijderd door de beheerder]
« Laatst bewerkt op: 06-11-2008 18:01 door Acalanatha »

Offline teksten.Y1010

  • Sangha Ouderling
  • *****
  • Berichten: 888
Re: Het Goma Vuur ritueel in Shingon Boeddhisme
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2008 23:30 »
Dit lokt weer wat gedachten Acalanatha.

Daar is ascese goed voor:
karma kan zo verbrand worden. 


Laatste berichten

[Denk je het of weet je het...] Re: Bewust, Verlicht, ontwaakt, wakker , opmerkzaam by Steve 25-05-2022 09:37
[Denk je het of weet je het...] Re: Bewust, Verlicht, ontwaakt, wakker , opmerkzaam by Gouden middenweg & de wilde natuur 24-05-2022 22:29
[Denk je het of weet je het...] Re: Bewust, Verlicht, ontwaakt, wakker , opmerkzaam by Steve 23-05-2022 23:31
[Denk je het of weet je het...] Re: Bewust, Verlicht, ontwaakt, wakker , opmerkzaam by Gouden middenweg & de wilde natuur 23-05-2022 23:09
[Denk je het of weet je het...] Re: Bewust, Verlicht, ontwaakt, wakker , opmerkzaam by Steve 20-05-2022 14:21
Powered by EzPortal