Auteur Topic: Rijkdom en armoede binnen het boeddhisme  (gelezen 5701 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marina

 • Gast
Rijkdom en armoede binnen het boeddhisme
« Gepost op: 30-09-2009 10:42 »
Hallo!
Wij zijn studenten en zouden graag vragen beantwoord willen hebben over rijkdom en armoede binnen het boeddhisme. deze informatie hebben wij nodig voor ons onderzoekverslag.
 
1) Wat doet het boeddisme aan het verschil tussen arm en rijk?

2) Beïnvloed persoonlijke welvaart de mate waarin religie beoefend wordt?

Wij zouden het zeer op prijs stellen als de vragen serieus worden beantwoord!
Alvast bedankt!


« Laatst bewerkt op: 14-10-2009 10:14 door Marina »

Offline Ujukarin

 • Global Moderator
 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 818
  • Triratna Boeddhistisch Centrum Amsterdam
Re:Rijkdom en armoede binnen het boeddisme
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2009 11:47 »
Hoi Marina,

Mijn kwartje ;-)

1) Tweeledig.
 • Never nooit zeggen dat je de 'oorzaak' van iemands armoede weet, en daar bijvoorbeeld karma bijhalen. De situatie is daarvoor veel te complex, en karma wordt gemakkelijk te ruim uitgelegd
 • Jezelf baseren op karuna oftewel mededogen. Een verlicht persoon heeft onbeperkte Metta ('liefdevolle vriendelijkheid' of ook wel naastenliefde, en dat probeer je dus ook te bereiken. En als arme mensen lijden en jij kunt daar wat aan doen, dan voel je je 'verplicht' (geïnspireerd) dat ook te doen. Op de passende wijze; sommige geëngageerde boeddhisten mikken veel meer op strukturele zaken zoals ontwikkelingswerk of ecologie, anderen vinden direkte armenzorg prima.

2) 'Vanaf een zeker niveau niet meer'. Als je zo arm bent dat je overdag en avond moet knokken voor overleven, met 2 banen enzo, dan zal er weinig interesse zijn in religie. Ben je dat niveau ontstegen, en dat zou in NL toch voor de meesten boven minimumloon moeten gelden, dan is er i.h.a. geen verschil tussen rijk en arm voor wat betreft de mate dat men boeddhisme beoefent. Ieder welvaartsniveau heeft zijn eigen valkuilen...

With folded palms,

<Ujukarin>

Offline Santa

 • Nieuwkomer
 • *
 • Berichten: 18
Re:Rijkdom en armoede binnen het boeddisme
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2009 16:06 »
Mee eens ..je weet niet hoe je in je vorige leven was en dat karma daardoor verkregen  ben je in dit leven mss wel erg rijk  of arm...we moeten iedereen zoveel mogelijk de helpende hand rijken en ons mss niet zoveel afvragen van het hoe en waarom ik ben nét terug uit china en kan je zeggen dat er best veel rijke chinezen zijn maar ook zoveel arme ik kwam overal bedelende mensen tegen en heb gewoon geld gegeven dit leek mij even een goeie optie daar ik toch niets anders kon doen aan de situatie maar ik geloof zeker in karma en karuna  trouwens ook nog even een vraagje over iets heel anders ik ben dan vegetarier je zou denken dat de mensen dat daar ook zijn ivm de religie maar jeetje alles wat beweegt vliegt en kan lopen is daar de pisang je ziet er geen leven in de lucht en ook niet in het water dus geen eensjes zwanen ect...is dat niet raar?    ???  :)
Groter geluk bereik je met eenvoudigheid, niet met ingewikkeldheid.

 


Laatste berichten

[Het gewone leven] Re: Drijfveren by Gouden middenweg & de wilde natuur Vandaag om 07:29
[Algemeen] Re: Varken by the innerspace Gisteren om 17:19
[Algemeen] Re: Varken by Buddha Amitabha Gisteren om 13:51
[Algemeen] Re: Varken by the innerspace Gisteren om 13:41
[Het gewone leven] Re: Drijfveren by the innerspace Gisteren om 13:21
Powered by EzPortal