Auteur Topic: Gevaar voor boeddhisme?  (gelezen 2874 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Remon

 • Gast
Gevaar voor boeddhisme?
« Gepost op: 12-01-2010 20:33 »
Hoi,

Je ziet dat het boeddhisme steeds populairder wordt in het westen. Er worden door bedrijven trainingen/cursussen aangeboden waarin het boeddhisme genoemd wordt. Ik heb het gevoel dat dit vaak gebeurt om het wat "hipper" te maken. Heb soms het idee dat het boeddhisme misbruikt wordt...

Bestaat het gevaar niet dat dit zich doorzet? En dat in de loop der jaren men helemaal niet meer weet waarvoor het boeddhisme staat en dat de puurheid verloren gaat?
De basics van het boeddhisme staan in tegenstelling tot het christendom/islam niet in een "heilig" boek....
« Laatst bewerkt op: 19-12-2011 23:28 door lord rainbow »

Offline Ujukarin

 • Global Moderator
 • Sangha Ouderling
 • *****
 • Berichten: 750
  • Triratna Boeddhistisch Centrum Amsterdam
Re:gevaar voor boeddhisme?
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2010 08:35 »
Hoi Remon,

Is nadrukkelijk een risico ja. Maar ik heb er niet zoveel moeite mee mits ze maar duidelijk maken dat ze 'stukjes inspiratie uit boeddhisme' halen en niet de hele religie accepteren/gebruiken. Onze club heeft zelfs als een soort spin-off een bedrijfje in mindfulnesstrainingen; wordt in UK ook mede betaald vanuit ziekenfonds voor pakweg mensen met burn-out.

We trekken echter nadrukkelijk de grens: mindfulness is een techniek geïnspireerd door boeddhisme maar ook vanuit pakweg soefisme of Vedanta. Het is niet het boeddhisme. Een collega-lerares hier in NL is nu bijvoorbeeld begonnen met mindfulness-trainingen naast Dharmaklassen. En wel door een groep 'drop-outs' van haar Dharma/meditatieklassen te benaderen, die allemaal zo ongeveer gestopt waren omdat die hele boeddhisme-bagage hun te zwaar werd en ze alleen maar wat meditatie/relax zcchten. De meesten tekenden in voor de mindfulness-klas, en een enkele mindfulness-student (begingroep danwel later erbij gekomen) toont nu ook interesse voor 'doorstromen' naar de Dharma/meditatieklas!

Of het boeddhisme geen vastgestelde boeken heeft daarover verschillen de meningen. Theravada vindt van wel (de tipitaka) en Mahayana gaat daarmee veel relaxter om. Mijn gevoel is dat zolang er een levende sangha is, inclusief fulltime lerare(sse)n die vaak ook celibatair leven, we niet zo bang hoeven te zijn voor extreme verwatering. We zijn er met z'n allen zelf bij tenslotte.

With folded palms,

<Ujukarin>

Offline gouden middenweg & de wilde natuur

 • Gevestigde Sangha
 • *****
 • Berichten: 657
 • Er zit geen ZELF in het ik-gevoel noch erbuiten.
Re:gevaar voor boeddhisme?
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2010 20:54 »
Hoi,

Je ziet dat het boeddhisme ...
gewoon ter info

Citaat
De aanduiding boeddhisme is geen aanduiding die uit het boeddhisme zelf voortkomt, maar er van buitenaf opgelegd is. In Tibet noemt iemand die zich boeddhist voelt zich een nampa. Nampa betekent: ‘iemand die de waarheid, niet buiten zich, maar in zichzelf zoekt’.

De boeddhistisch aanduiding van boeddhisme luidt: ‘de Boeddha-dharma’, de Waarheid van de Boeddha.
En een boeddhist is dus een zoeker naar de Waarheid / Dharma, die daartoe (in een aantal tradities) ‘Toevlucht neemt tot de Boedha, de Dharma en de Sangha’.


Toevlucht tot de Boeddha, als je voorbeeld,
Toevlucht tot de Dharma, als het pad dat je wilt afleggen om het voorbeeld van de Boeddha te volgen, en
Toevlucht tot de Sangha, als de gemeenschap van hen die hetzelfde Pad willen begaan.

Het woord dharma heeft vele betekenissen: o.a.
-- alles wat (lijkt te) bestaa(t)(n),
-- de Leer van de Boeddha,
-- waarheid,
-- jouw eigen authentieke ervaring en inzicht, dat waarvoor jij verantwoordelijkheid kunt nemen.
Citaat

Boeddhisme heeft twee zeer verschillende kanten:

In de meeste traditioneel boeddhistisch landen beleeft de overgrote meerderheid van de bevolking het boeddhisme als een volksgeloof. Je bidt tot de Boeddha en je handelt met de Boeddha; je geeft hem offers en verwacht dat hij daarvoor dingen in jouw voordeel doet.
In deze vorm van boeddhisme volg je een aantal leefregels / oorspronkelijke aanbevelin-gen van de Boeddha, die deze gaf als reactie op situaties waar zijn commentaar op gevraagd werd en die in deze vorm tot een soort geboden en verboden geworden zijn.
Echter, niet de Wet is de gerechtigheid; maar de toepassing ervan moet deze geven.
De Boeddha is in deze vorm van beleving dus zoiets als een god.


De andere kant is dat het boeddhisme een soort wetenschappelijke benadering van / inzicht in de aard van de werkelijkheid en de werking van de geest.
Die benadering levert inzichten op, en vanuit die inzichten richt je je denken, spreken en handelen. (inzichten  waarden  normen) (Inzicht  motivatie  actie).
In deze vorm is het boeddhisme meer een diepgaande verzameling van samenhangende inzichten in de aard van de werkelijkheid en de werking van de geest. En daardoor meer een levensbeschouwing.
De Boeddha is in deze visie een mens als alle andere mensen, alleen iemand die de potentie van alle mensen (en andere levende wezens) gerealiseerd heeft.
Bij deze benadering past ook de uitspraak van ZH de Dalai Lama dat ‘wanneer de weten-schap zou ontdekken dat boeddhistische inzichten verkeerd zijn, het boeddhisme haar inzichten zou moeten aanpassen’.
(voorbeeld Nalanda)

Deze tweede vorm is ook hoe het boeddhisme in de top van de kloosters in de traditioneel boeddhistische landen wordt beleefd.

Bij beide soorten van beleving behoren studie en beoefening.

In de eerste benadering met een accent op beoefening / handelen.

In de tweede benadering met eerst een accent op studie, en vervolgens door de studie gedragen beoefening, die leidt tot authentieke ervaringen van de echte werkelijkheid.

Studie en beoefening versterken elkaar.
Studie als hulp om je inzicht te vergroten; beoefening om deze inzichten ook te ervaren. Studie en beoefening gaan hand in hand.
Beoefening zonder een visie en plan van wat je er door wilt bereiken, heeft niet veel zin. Studie zonder de ervaring van de beoefening, brengt je niet echt verder.
« Laatst bewerkt op: 13-01-2010 21:05 door nova »
Waarheid in spirituele zin is gevonden hebben wat je zocht.

Online bolletje

 • Sangha Nieuweling
 • Boeddha Forumganger
 • ****
 • Berichten: 211
 • And when Rome falls Falls the world
Re: Gevaar voor boeddhisme?
« Reactie #3 Gepost op: 18-12-2019 22:13 »
Beste Remon

Ik snap je punt. Het kan een eigen leven gaan leiden. Mensen in bedrijven die heel veel wíllen, van alles willen ze en daarom denken ze dan dat het boeddhisme ze dat gaat geven. Maar zo werkt het boeddhisme niet

Écht boeddhisme, is helemaal niet zo leuk. Het is een best zware religie eigenlijk, een zware levensvisie. Het past niet zo bij de zuidas, bij de graaiers en de snuivers, de 'hongerige geesten'. Zo, halfuurtje yoga gedaan, nu ben ik verlicht. Trek de fles champagne alvast open, Roderik Jan.

 


+-Laatste berichten

[Het gewone leven] Re: bolletje onderzoekt satanisme by bolletje Vandaag om 17:49
[Het gewone leven] Re: bolletje onderzoekt satanisme by Sybe Vandaag om 17:41
[Algemeen] Re: Woeddha by bolletje Vandaag om 17:34
[Algemeen] Re: Verlichtingsliteratuur by Ujukarin Vandaag om 15:20
[Algemeen] Verlichtingsliteratuur by Bodhiboom Vandaag om 14:57
Powered by EzPortal